Ευρωκοινοβούλιο«Δεν αποφασίζετε μόνοι σας» διαμηνύει στους ηγέτες

Ισχυρό μήνυμα στους Ευρωπαίους ηγέτες ότι δεν αποφασίζουν μόνοι στέλνει το Ευρωκοινοβούλιο με την πρώτη στα χρονικά κοινή συνέντευξη Τύπου των αρχηγών των μεγαλύτερων πολιτικών ομάδων. «Έχουμε την ευθύνη της συναπόφασης» τονίζουν με φόντο τις προτάσεις Μέρκελ-Σαρκοζί για την οικονομική διακυβέρνηση. «Η Κομισιόν είναι η οικονομική κυβέρνηση της Ευρώπης» προσθέτει ο Ζοζέ Μπαρόζο.

<b>Ευρωκοινοβούλιο</b>«Δεν αποφασίζετε μόνοι σας» διαμηνύει  στους ηγέτες | tovima.gr

Ισχυρό μήνυμα στους Ευρωπαίους ηγέτες ότι δεν αποφασίζουν μόνοι στέλνει το Ευρωκοινοβούλιο με την πρώτη στα χρονικά κοινή συνέντευξη Τύπου των αρχηγών των μεγαλύτερων πολιτικών ομάδων. «Έχουμε την ευθύνη της συναπόφασης» τονίζουν με φόντο τις προτάσεις ΜέρκελΣαρκοζί για την οικονομική διακυβέρνηση. «Η Κομισιόν είναι η οικονομική κυβέρνηση της Ευρώπης» προσθέτει ο κ. Ζοζέ Μπαρόζο.

Χριστιανοδημοκράτες, Σοσιαλιστές, Φιλελεύθεροι και Πράσινοι κάθισταν για πρώτη φορά στο ίδιο τραπέζι ενώπιον των δημοσιογράφων, προειδοποιώντας για το «λάθος δρόμο» που παίρνει το Συμβούλιο, όπως δήλωσε ο αρχηγός των Χριστιανοδημοκρατών κ. Ζοζέφ Ντολ.

«Τα πράγματα έχουν αλλάξει και με τη Συνθήκη της Λισαβόνας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει την ευθύνη της συναπόφασης, και το Συμβούλιο δεν θα πρέπει να φέρεται όπως πριν. Οι αποφάσεις δεν μπορούν να είναι πλέον διακυβερνητικές, αλλά κοινοτικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο» τόνισε.

Η κοινή συνέντευξη των τεσσάρων, Ζοζέφ Ντολ (ΕΛΚ), Μάρτιν Σουλτς (Σοσιαλιστές), Γκι Φέρχοφστατ (Φιλελεύθεροι) και Ρεμπέκα Χαρμς (Πράσινοι), διοργανώθηκε με αφορμή τις προτάσεις που κατέθεσαν τη Δευτέρα ο κ. Νικολά Σαρκοζί και κυρία Ανγκελα Μέρκελ σχετικά με την οικονομική διακυβέρνηση της ΕΕ.

«Οι τέσσερις ομάδες αποφάσισαν να στείλουν ένα κοινό ισχυρό μήνυμα στο Συμβούλιο, από ένα αγωνιστικό Κοινοβούλιο» δήλωσε από πλευράς του ο αρχηγός των Σοσιαλιστών κ. Σούλτς.

Για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που μας περιμένουν είναι αναγκαίο να έχουμε μία συντονισμένη ευρωπαϊκή δράση, έχουμε ανάγκη για ακόμα περισσότερη Ευρώπη που σημαίνει ότι θα πρέπει να μειώσουμε τη διακυβερνητική δράση και να αυξήσουμε τη δράση των ευρωπαϊκών θεσμών, υπογράμμισε.

«Η οδός στην οποία οδεύει το Συμβούλιο είναι λανθασμένη. Η ερμηνεία που δίνεται στη Συνθήκη της Λισαβόνας αποκλειστικά από το Συμβούλιο και μάλιστα υπό την διεύθυνση των δύο, της Γαλλίας και της Γερμανίας, δεν είναι αποδεκτή» διεμήνυσε.

Η κυρία Χαρμς (αναπληρωτής πρόεδρος) των Πρασίνων έδωσε έμφασε στο γεγονός ότι «η αντιμετώπιση της κρίσης δεν μπορεί να γίνει μόνο με την εξυγίανση των οικονομικών».

Σημείωσε ότι παράλληλα με τις προσπάθειες για εξυγίανση των προϋπολογισμών, θα πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα αναπτυξιακά προγράμματα. Η ίδια τόνισε ότι οι συζητήσεις για τη διακυβέρνηση έχουν ξεκινήσει δύο χρόνια πριν, με τους Ευρωπαίους πολίτες να περιμένουν ακόμα για ένα αποτέλεσμα.

Ο αρχηγός των Φιλελευθέρων κ. Φέρχοφστατ αναφέρθηκε από πλευράς του στα δύο ψηφίσματα που πρόκειται να υποβληθούν στν Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου την Τετάρτη και τα οποία αφορούν στην «Οικονομική Διακυβέρνηση» και στην «Ευρωπαϊκή Ενωση του 2020».

Οι τέσσερις ομάδες έχουν ετοιμάσει τις δικές τους προτάσεις πάνω σε αυτά τα θέματα, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στο ότι πέρα από τις προτεινόμενες κυρώσεις στα κράτη που δεν συμμορφώνονται θα πρέπει να προβλεφθούν αναπτυξιακά προγράμματα και καινοτόμες πηγές εσόδων και φορολογίας.

Ο κ. Φέρχοφστατ σημείωσε ιδιαίτερα το ότι «για μία πραγματική οικονομική διακυβέρνηση, απαιτείται να είναι στη θέση του οδηγού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όχι το Συμβούλιο».

Το θέμα αυτό έθεσε ο Φέρχοφστατ και ως ερώτημα στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μπαρόζο κατά τη διάρκεια ερωτήσεων στο ημικύκλιο.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν απάντησε λέγοντας ότι «ήδη σχετικά με τις αρμοδιότητες στην ΕΕ, η Επιτροπή είναι η οικονομική κυβέρνηση της Ευρώπης. Είναι η μόνη απάντηση που συνάδει με τις Συνθήκες, για το εμπόριο, τον ανταγωνισμό, ένα σημαντικό μέρος της δημοσιονομικής επιτήρησης και εποπτείας.

«Πρέπει να το υπενθυμίζουμε στις κυβερνήσεις μας που φαίνεται ότι δεν διάβασαν καλά τις Συνθήκες» κατέληξε ο κ. Μπαρόζο εν μέσω χειροκροτημάτων της Ολομέλειας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk