Η Εθνική καλείται τώρα να ανέβει… ένα βουνό

Εκτός από τους αντιπάλους τους, οι ομάδες που συμμετέχουν στο Μουντιάλ έχουν να αντιμετωπίσουν σε αρκετές περιπτώσεις και τις… βλαβερές συνέπειες του μεγάλου υψομέτρου στο οποίο θα αγωνιστούν, καθώς τα περισσότερα γήπεδα βρίσκονται σε πόλεις των… βουνών. Η Ελλάδα, η οποία στην πρεμιέρα της αγωνίστηκε στο παραλιακό Πορτ Ελίζαμπεθ, καλείται στα επόμενα δύο παιχνίδια να αγωνιστεί σε ιδιαίτερες συνθήκες. Ο μεθαυριανός αγώνας (Πέμπτη, 17.00) με τη Νιγηρία θα διεξαχθεί σε υψόμετρο 1.

Εκτός από τους αντιπάλους τους, οι ομάδες που συμμετέχουν στο Μουντιάλ έχουν να αντιμετωπίσουν σε αρκετές περιπτώσεις και τις… βλαβερές συνέπειες του μεγάλου υψομέτρου στο οποίο θα αγωνιστούν, καθώς τα περισσότερα γήπεδα βρίσκονται σε πόλεις των… βουνών. Η Ελλάδα, η οποία στην πρεμιέρα της αγωνίστηκε στο παραλιακό Πορτ Ελίζαμπεθ, καλείται στα επόμενα δύο παιχνίδια να αγωνιστεί σε ιδιαίτερες συνθήκες. Ο μεθαυριανός αγώνας (Πέμπτη, 17.00) με τη Νιγηρία θα διεξαχθεί σε υψόμετρο 1.400 μ. στο Μπλουμφοντέιν, ενώ η αναμέτρηση με την Αργεντινή (την Τρίτη 22 Ιουνίου, στις 21.30) σε υψόμετρο 1.312 μ. στο Πολοκβάνε.

Οι προσεχείς αντίπαλοι της Εθνικής Ελλάδας πήραν ήδη μια γεύση των ιδιαιτεροτήτων των μεγάλων υψομέτρων, αφού αγωνίστηκαν στα 1.753 μ. του Γιοχάνεσμπουργκ. Η διαφορά των συνθηκών ανάμεσα στο παραλιακό Πορτ Ελίζαμπεθ και στο Γιοχάνεσμπουργκ αποτυπώθηκε και στα χιλιόμετρα που έτρεξαν οι ομάδες. Στο επίπεδο της θαλάσσης οι παίκτες της Νότιας Κορέας έτρεξαν συνολικά 118.831 μ. και της Ελλάδας 105.612 μ., ενώ Νιγηριανοί και Αργεντινοί πολύ λιγότερα, 93.422

μ. και 95.326 μ. αντιστοίχως.

Η έλλειψη οξυγόνου που υπάρχει στα μεγάλα ύψη επιφέρει πιο γρήγορα κόπωση στους αθλητές οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να κάνουν αρκετά χιλιόμετρα. «Ο οργανισμός λόγω της έλλειψης οξυγόνου αναγκάζεται να χρησιμοποιεί αναερόβιες πηγές ενέργειας, με αποτέλεσμα να παράγει γαλακτικό οξύ, που επιφέρει την κόπωση» εξηγεί η εργοφυσιολόγος του Εθνικού Κέντρου Αθλητικών Ερευνών και Τεχνολογίας κυρία Ελένη Αυλωνίτου. Α πό την άλλη, σε συνθήκες έλλειψης οξυγόνου ο οργανισμός του αθλητή προσπαθεί να προσαρμοστεί και παράγει μέσω της ερυθροποιητίνης περισσότερα ερυθρά αιμοσφαίρια, ώστε να προσλαμβάνει όσον το δυνατόν περισσότερο οξυγόνο, που αποτελεί αερόβια πηγή ενέργειας. «Για να μπορέσουν όμως οι αθλητές να αγωνιστούν σε τέτοιες συνθήκες, πρέπει να έχουν περάσει μια περίοδο προσαρμογής σε μεγάλα ύψη. Αυτή η περίοδος πρέπει να είναι 15-20 ημέρες» επισημαίνει η κυρία Αυλωνίτου.

Η ελληνική ομάδα προπονήθηκε επί 12 ημέρες στο Μπαντ Ραγκάζ (Ελβετία) που βρίσκεται σε υψόμετρο 516 μ., τουτέστιν αρκετά μικρότερο από αυτό που πρόκειται να αντιμετωπίσει μεθαύριο και την επόμενη Τρίτη.

Το υψόμετρο έχει όμως και άλλες συνέπειες για τις ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις. Σημαντικότερη η μεγαλύτερη ταχύτητα με την οποία κινείται η μπάλα λόγω της μειωμένης αντίστασης που έχει ο αέρας στα μεγάλα υψόμετρα. Σύμφωνα με ορισμένες μετρήσεις, ένα αντικείμενο κινείται 3%-7% ταχύτερα. Η μειωμένη αντίσταση του αέρα βρίσκεται άλλωστε πίσω από τις μεγάλες επιδόσεις που πετυχαίνουν οι σπρίντερ, οι άλτες των οριζόντιων αλμάτων (μήκος, τριπλούν) αλλά και οι ρίπτες, τις οποίες πρωτογνώρισε το παγκόσμιο φίλαθλο κοινό στους Ολυμπιακούς του 1968 στο Μεξικό.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αθλητισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk