ΣΤΕΪΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ Εκθεση για τη σεξουαλική εκμετάλλευση γυναικών

Χώρα διέλευσης αλλά και τελικός προορισμός για γυναίκες που εξαναγκάζονται σε πορνεία αποτελεί η Ελλάδα, τονίζει η ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη διακίνηση ανθρώπων που παρουσιάστηκε χθες στην Ουάσιγκτον. Στην έκθεση επισημαίνεται ότι στην Ελλάδα άνδρες και παιδιά πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης και καταναγκαστικής εργασίας. Στον σχετικό κατάλογο η Ελλάδα παραμένει στη δεύτερη (Τier 2) από τις τέσσερις κατηγορίες, όπως και οι…

ΣΤΕΪΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ  Εκθεση για τη σεξουαλική εκμετάλλευση γυναικών | tovima.gr

Χώρα διέλευσης αλλά και τελικός προορισμός για γυναίκες που εξαναγκάζονται σε πορνεία αποτελεί η Ελλάδα, τονίζει η ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη διακίνηση ανθρώπων που παρουσιάστηκε χθες στην Ουάσιγκτον. Στην έκθεση επισημαίνεται ότι στην Ελλάδα άνδρες και παιδιά πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης και καταναγκαστικής εργασίας.

Στον σχετικό κατάλογο η Ελλάδα παραμένει στη δεύτερη (Τier 2) από τις τέσσερις κατηγορίες, όπως και οι περισσότερες χώρες των Βαλκανίων, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, τον Καναδά και τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης που περιλαμβάνονται στην πρώτη κατηγορία. Η έκθεση σημειώνει πάντως ότι η ελληνική Πολιτεία καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.

Τα περισσότερα θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης στην Ελλάδα προέρχονται κυρίως από την Ανατολική Ευρώπη, τα Βαλκάνια και τη Νιγηρία, ενώ σε ό,τι αφορά τα θύματα καταναγκαστικής εργασίας αναφέρεται πως προέρχονται από την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Μολδαβία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, την Ινδία και το Μπανγκλαντές. Στο πλαίσιο αυτό, οι περίπου χίλιοι ασυνόδευτοι ανήλικοι που εισέρχονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα περιγράφονται ως ιδιαίτερα ευάλωτοι για να καταλήξουν θύματα διακίνησης.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος στην πάταξη της διακίνησης. Το 2009 σε σχέση με το 2008 αυξήθηκαν κατά 65% οι υποθέσεις που διερευνήθηκαν σε βάθος από τις ελληνικές αρχές- αλλά και στον τομέα της προστασίας θυμάτων και της λήψης μέτρων αποτροπής του φαινομένου. Πέρυσι το ελληνικό κράτος συνέδραμε 125 άτομα σε σχέση με 78 που είχαν δεχθεί βοήθεια το 2008. Από την άλλη, εκφράζεται ανησυχία για την εμπλοκή και αστυνομικών σε περιπτώσεις διακίνησης, όπως και για την ανεπαρκή χρηματοδότηση μη κυβερνητικών οργανώσεων που βοηθούν θύματα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Κινήσεις κρυφές Είναι πλέον αποφασισμένος να σταματήσει να... κρύβει τα πούρα του μέσα στα ροζ ρόλεϊ της Τίτι Βανίλι. ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk