πΓΔΜΚαταγγέλλει «παράλογες πιέσεις» για την ονομασία

Πιέσεις να παραιτηθεί από το «θεμελιώδες δικαίωμα να επιλέξει το όνομά της» καταγγέλλει στρεφόμενη κατά της Ελλάδας ΠΓΔΜ, την επομένη του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων που ολοκληρώθηκε χωρίς καν να συμπεριληφθεί στα συμπεράσματα το ζήτημα της χορήγησης ημερομηνίας στα Σκόπια για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

<b>πΓΔΜ</b>Καταγγέλλει «παράλογες πιέσεις» για την ονομασία | tovima.gr

Πιέσεις να παραιτηθεί από το «θεμελιώδες δικαίωμα να επιλέξει το όνομά της» καταγγέλλει στρεφόμενη κατά της Ελλάδας η ΠΓΔΜ, την επομένη του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων που ολοκληρώθηκε χωρίς καν να συμπεριληφθεί στα συμπεράσματα το ζήτημα της χορήγησης ημερομηνίας στα Σκόπια για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Μιλώντας στη διάσκεψη της Κεντροευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας (CEI) που πραγματοποιείται στο Μαυροβούνιο ο κ. Αντόνιο Μιλόσοσκι δήλωσε ότι η ΠΓΔΜ «βρίσκεται αντιμέτωπη με παράλογη πίεση να παραιτηθεί από το φυσικό και θεμελιώδες δικαίωμα κάθε κοινότητας να επιλέξει το όνομά της».

«Πρακτικά, είναι αδύνατο να οδηγηθούμε -και μάλιστα υπό πίεση- σε λύση, η οποία θα εμπεριέχει μόνον τη θέση της μιας πλευράς» δήλωσε.

Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα του Συμβουλίων Γενικών Υποθέσεων της Δευτέρας, ο κ. Μιλόσοσκι δήλωσε ότι «εάν η ‘Μακεδονία’ λάμβανε ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, αυτό θα μπορούσε να έχει θετική επίπτωση στο γενικό πλαίσιο των σχέσεων με την Ελλάδα, όπως επίσης και στη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ, ενώ θα λειτουργούσε και ως κίνητρο για τη ‘Μακεδονία’ να επενδύσει σε αύξηση των προσπαθειών για διευθέτηση των μακροχρόνιων διμερών διενέξεων».

«Η εξέλιξη αυτή δεν ήταν αναπάντεχη. Η Ελλάδα είχε δηλώσει πριν από το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ ότι δεν είναι έτοιμη να συμμετάσχει στη λήψη μιας ομόφωνης απόφασης, προκειμένου να δοθεί στη ‘Μακεδονία’ ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων και πιστεύω ότι η θέση αυτή της Ελλάδας, κατά κύριο λόγο επηρέασε την έκβαση, η οποία δεν είναι ευνοϊκή» συνέχισε.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ, η «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM), σχολίασε ότι «στο Λουξεμβούργο πραγματοποιήθηκε το χειρότερο δυνατό σενάριο για τη ‘Μακεδονία’, καθώς η χώρα ούτε καν συμπεριλήφθηκε στα συμπεράσματα».

Το αποτέλεσμα του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για την ΠΓΔΜ παρουσιάστηκε ως αρνητικό από τα περισσότερα μέσα μαζικής ενημέρωσης των Σκοπίων.

Σύμφωνα με τον μεγαλύτερο σε τηλεθέαση τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων «Α1», στο Συμβούλιο υλοποιήθηκε το πλέον απαισιόδοξο σενάριο για την ΠΓΔΜ, καθώς όχι μόνο δεν έλαβε ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αλλά το ζήτημα της ενταξιακής της πορείας απουσιάζει εντελώς από τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου.

Η αναμενόμενη παρέμβαση της Σουηδίας δεν πραγματοποιήθηκε, η Σλοβενία έμεινε μόνη να στηρίζει το ζήτημα της ΠΓΔΜ, το οποίο εν τέλει συζητήθηκε μόνο ατύπως, υπογράμμισε το «Α1».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk