Γ. Παπανδρέου στο Υπουργικό«Είναι αδικαιολόγητη η υποβάθμιση από τη Moody’s»

Ο πρωθυπουργός έθιξε το θέμα της συνεργασίας των υπουργών της κυβέρνησης δεδομένου ότι κατά την άσκηση του κυβερνητικού έργου εκφράζονται σειρά διαφωνιών μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών.

Αδικαιολόγητη χαρακτήρισε την αιφνιδιαστική υποβάθμιση των ελληνικών ομολόγων από τον οίκο Moody’s ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά την εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο. Παράλληλα, έστειλε αυστηρό μήνυμα στους προμηθευτές των νοσοκομείων, καταλογίζοντάς τους «εκβιαστικές διαδικασίες».

Μετά τα πυρά από τον αρμόδιο επίτροπο Όλι Ρεν, οποίος χαρακτήρισε «περίεργη και ατυχή» την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας κατά τέσσερις βαθμίδες από τη Moody’s, και ο πρωθυπουργός επέκρινε την κίνηση του οίκου αξιολόγησης.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η υποβάθμιση είναι αδικαιολόγητη, σημειώνοντας με έμφαση ότι η χώρα κινείται εντός του στόχου τους Προγράμματος Σταθερότητας, ενώ επισήμανε ότι και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέκρινε την κίνηση της Moody’s.

Σημειώνεται ότι μία ημέρα μετά την υποβάθμιση, ο οίκος αξιολόγησης, διά της αρμόδιας αναλύτριας Σάρα Κάρλσον, προέβη σε διευκρινήσεις, λέγοντας ότι η απόφασή του δεν επαναφέρει τον κίνδυνο πτώχευσης «γιατί λέμε απερίφραστα ότι ο κίνδυνος μιας πτώχευσης είναι αρκετά μικρός».

«Η υποβάθμιση είναι ίσως μια υπενθύμιση ότι η Ελλάδα έχει μπροστά της μια σημαντική οικονομική ανάκαμψη και μια πρόκληση σε ό,τι αφορά το (δημόσιο) χρέος, πέραν από το πλαίσιο του προγράμματος του ΔΝΤ και της ΕΕ» πρόσθεσε η κα Κάρλσον.

Μήνυμα προς του προμηθευτές

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έστειλε αυστηρό μήνυμα στους προμηθευτές των νοσοκομείων κάνοντας λόγο για «αδικαιολόγητα υπερκέρδη πολλών εκ των προμηθευτών και μαζί ενός μέρους του ιατρικού προσωπικού».

«Γι’ αυτό και είχαμε μια σκληρή διαπραγμάτευση με τους προμηθευτές, οι οποίοι βεβαίως δεν είχαν διαμαρτυρηθεί τα προηγούμενα χρόνια, που είχαν μείνει απλήρωτοι, αλλά τώρα που εμείς ήρθαμε να τους πληρώσουμε, ήρθαν σε αυτή τη στιγμή να δημιουργήσουν πρόβλημα με διαδικασίες θα έλεγα σχεδόν εκβιαστικές» συνέχισε ο κ. Γιώργος Παπανδρέου.

Απευθυνόμενος στους υπουργούς Υγείας και Οικονομικών, μίλησε για σθεναρή στάση και διαπραγμάτευση από μέρους τους: «Νομίζω έχετε φτάσει σε ένα αίσιο ελπίζω τέλος. Κατ’ αρχήν. Ας ελπίσουμε ότι το μήνυμα το έχουν πάρει» κατέληξε.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες παρουσιάστηκε ο νέος νόμος περί ευθύνης υπουργών και συζητήθηκεν και μιά σειρά άλλων θεμάτων τα οποία βρίσκονται στο επίκεντρο του κυβερνητικού έργου και απασχολούν τα μέλη της κυβέρνησης.

Επίσης, ο πρωθυπουργός ανεφέρθηκε στο επόμενο Συμβούλιο Κορυφής της Ε.Ε. έθιξε το θέμα της συνεργασίας των υπουργών της κυβέρνησης δεδομένου ότι κατά την άσκηση του κυβερνητικού έργου προκύπτουν και εκφράζονται σειρά διαφωνιών μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η χθεσινή κόντρα που ανέκυψε κατά τις διαδοχικές συναντήσεις των στελεχών της Τρόικα με τους υπουργούς Γ. Παπακωνσταντίνου και Λούκα Κατσέλη, όταν εξέφρασαν διαφορετική άποψη αναφορικά με το πρόβλημα του πληθωρισμού.

Από την Τετάρτη στις Βρυξέλες

Στις Βρυξέλλες θα βρίσκεται από την Τετάρτη ο Έλληνας πρωθυπουργός για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Τετάρτη και την Πέμπτη αλλά και τη συνεδρίαση των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Γ.Παπανδρέου ανέφερε εν όψει της Συνόδου ότι σε όλη την Ευρώπη επιβάλλεται μια νέα λιτότητα και μάλιστα από διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις, λέγοντας επίσης ότι η ελληνική κρίση έχει την δική της ιδιαιτερότητα αλλά το πρόβλημα δεν είναι ίδιο με αυτό που έχουν η Γερμανία και η Γαλλία ή οι βόρειες χώρες.

Σε κάθε περίπτωση, παρατήρησε ο πρωθυπουργός, το θέμα της υπερχρέωσης και του δανεισμού των χωρών της Ένωσης δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί με λιτότητα αλλά με την προσέλκυση επενδύσεων ή επενδύσεων που θα στηρίζονται και στην αύξηση των ιδίων πόρων.

Το θέμα των ιδίων πόρων αναμένεται να αποτελέσει το βασικό ζήτημα της συζήτησης και ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές έχουν προτείνει, μεταξύ άλλων, την επιβολή φόρου επί του διοξειδίου του άνθρακα και άλλων ρύπων και την έκδοση ευρωομολόγων ή πράσινων ομολόγων ως πηγή ιδίων πόρων για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όλα αυτά έχουν ιδιαίτερη σημασία καθώς πολύ σύντομα η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπει σε διαπραγμάτευση για το νέο προϋπολογισμό της.

Όπως ανέφερε ο Γ.Παπανδρέου, χώρες όπως η Γερμανία αναμένεται να δείξουν απροθυμία για περαιτέρω συμβολή τους στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και αντίθετα να θέσουν θέμα μείωσης της δικής τους συμμετοχής. «Εμείς» τόνισε ο πρωθυπουργός, «πρέπει να αντιπροτείνουμε ίδιους πόρους μέσα από άλλους μηχανισμούς. Σε κάθε περίπτωση, η λύση δεν είναι η φθηνή εργασία και η υποβάθμιση ή και εξαφάνιση των κοινωνικών κεκτημένων».

«Η δική μας θέση» κατέληξε ο Γ.Παπανδρέου «είναι ότι η κοινωνική προστασία, ένα κράτος πρόνοιας, είναι και μέρος των σύγχρονων κοινωνιών και οικονομιών και αυτό αποδεικνύουν χώρες όπως αυτές του Βορρά που έχουν συνδυάσει και τα δύο».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk