ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ

Τα ρίσκα και οι ευρωμετοχές

Καθώς οι ευρωπαϊκές μετοχές βρέθηκαν 15% χαμηλότερα από το τελευταίο υψηλό τους τον περασμένο Απρίλιο, αρκετοί ήταν αυτοί που αναρωτήθηκαν αν τελικά οι αναταράξεις στην ευρωζώνη άρχισαν να δημιουργούν αγοραστικές ευκαιρίες. Δεδομένου μάλιστα ότι τις τελευταίες ημέρες οι μετοχές ανέκαμψαν σημειώνοντας κέρδη 5%-7%, αρκετοί άρχισαν να βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο. Μπορεί η ευρωζώνη να έχει τα δικά της προβλήματα, ο υπόλοιπος κόσμος ωστόσο βρίσκεται σε καλή κατάσταση, είπαν, ενώ καθώς απομακρύνεται για εφέτος η άνοδος των επιτοκίων το περιβάλλον για τις μετοχές παραμένει θετικό.

Καθώς οι ευρωπαϊκές μετοχές βρέθηκαν 15% χαμηλότερα από το τελευταίο υψηλό τους τον περασμένο Απρίλιο, αρκετοί ήταν αυτοί που αναρωτήθηκαν αν τελικά οι αναταράξεις στην ευρωζώνη άρχισαν να δημιουργούν αγοραστικές ευκαιρίες. Δεδομένου μάλιστα ότι τις τελευταίες ημέρες οι μετοχές ανέκαμψαν σημειώνοντας κέρδη 5%-7%, αρκετοί άρχισαν να βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο.

Μπορεί η ευρωζώνη να έχει τα δικά της προβλήματα, ο υπόλοιπος κόσμος ωστόσο βρίσκεται σε καλή κατάσταση, είπαν, ενώ καθώς απομακρύνεται για εφέτος η άνοδος των επιτοκίων το περιβάλλον για τις μετοχές παραμένει θετικό. Ο μέσος πολλαπλασιαστής κερδών τους κυμαίνεται επίσης σε χαμηλότερα επίπεδα από τον ιστορικό τους μέσο όρο, ενώ πολλές εταιρείες αποδίδουν μερισματικές αποδόσεις υψηλότερες από τις αποδόσεις των ομολόγων τους.

Καθώς η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει και οι εταιρικοί ισολογισμοί εμφανίζονται ακόμη ισχυροί, ίσως οι ευρωπαϊκές μετοχές να έχουν τιμωρηθεί σκληρά σε σχέση με τις αβεβαιότητες για τα κρατικά χρέη της ευρωζώνης, είπαν ορισμένοι σημειώνοντας ότι μια αναβίωση της ανάπτυξης θα μπορούσε να κατευνάσει τις ανησυχίες για τα δημοσιονομικά διαρθρωτικά θέματα.

Αυτοί που συνεχίζουν να βλέπουν το ποτήρι μισοάδειο λένε πάλι ότι η κρίση χρέους της Ελλάδας επιβεβαιώνει ότι η ευρωζώνη δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται πλέον ως ενιαίος πιστωτικός κίνδυνος, θεωρώντας ότι αυτό συνεπάγεται αύξηση του κόστους του κεφαλαίου και μια όλο και μεγαλύτερη διαφοροποίηση μεταξύ των κρατικών ομολόγων στις επιμέρους αγορές. Στο οικονομικό πεδίο πάλι το χάσμα μεταξύ των ισχυρών χωρών του «ευρωπαϊκού πυρήνα» και της «αδύναμης περιφέρειας» δείχνει να διευρύνεται, ενώ για ορισμένους οικονομολόγους η ευρωζώνη φλερτάρει με τον αποπληθωρισμό, που δημιουργεί ένα καταστροφικό περιβάλλον όταν τα επίπεδα του χρέους είναι υψηλά.

Τα δεδομένα δείχνουν λοιπόν ότι το «παιχνίδι» δεν είναι σήμερα ξεκάθαρο, έστω και αν σε αυτήν τη φάση, σε σχέση με τα ομόλογα και τα διαθέσιμα/ ισοδύναμα διαθεσίμων, οι μετοχές εξακολουθούν να αποτελούν προτιμότερη κατηγορία επένδυσης. Και ενώ το περιβάλλον στα χρηματιστήρια αναμένεται να παραμείνει ασταθές, η χθεσινή ανοδική κίνηση του ΧΑ αποτελεί μάλλον μια τεχνική αντίδραση των ελληνικών μετοχών που ανακάμπτουν από υπερπουλημένα για ορισμένους επίπεδα, στο πλαίσιο μάλιστα και κάποιων θετικών ενδείξεων δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ετσι, πέρα από τις όποιες «ευκαιρίες» μπορούν να προσφέρουν οι βραχυπρόθεσμες αγοραπωλησίες τίτλων, είναι μάλλον νωρίς να υποθέσει κανείς ότι τα ρίσκα τόσο για τη χώρα όσο και για τις ελληνικές μετοχές έχουν εισέλθει σε νέα ρότα.

mantik@tovima.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk