Συγκρατημένη αντίδραση του ευρώ στη νέα κερδοσκοπική υποβάθμιση

«Τoo good to be true» («πολύ καλό για να είναι αληθινό») σκέφθηκαν οι κερδοσκόποι και προχώρησαν στην τετραπλή υποβάθμιση της Ελλάδας. Οντως, οι χθεσινές συνεδριάσεις στις αγορές κεφαλαίων και συναλλάγματος ήταν αβάσταχτα… κακές για τους τζογαδόρους της καταστροφής. Επρόκειτο για την πέμπτη κατά σειρά ανοδική συνεδρίαση στα Χρηματιστήρια της Ευρώπης- στην Αθήνα ο γενικός δείκτης εκτινάχθηκε κατά 3,81% υψηλότερα κλείνοντας στις 1.540,69 μονάδες. Οσο για το ευρώ- διότι αυτό έχουν ως στόχο ανάλογες «πρωτοβουλίες»- είχε φθάσει στις παρυφές των 1,23 δολαρίων.

«Τoo good to be true» («πολύ καλό για να είναι αληθινό») σκέφθηκαν οι κερδοσκόποι και προχώρησαν στην τετραπλή υποβάθμιση της Ελλάδας. Οντως, οι χθεσινές συνεδριάσεις στις αγορές κεφαλαίων και συναλλάγματος ήταν αβάσταχτα… κακές για τους τζογαδόρους της καταστροφής. Επρόκειτο για την πέμπτη κατά σειρά ανοδική συνεδρίαση στα Χρηματιστήρια της Ευρώπης- στην Αθήνα ο γενικός δείκτης εκτινάχθηκε κατά 3,81% υψηλότερα κλείνοντας στις 1.540,69 μονάδες. Οσο για το ευρώ- διότι αυτό έχουν ως στόχο ανάλογες «πρωτοβουλίες»- είχε φθάσει στις παρυφές των 1,23 δολαρίων. Υπάρχουν βάσιμες υποψίες, ωστόσο, ότι η υποβάθμιση της Ελλάδας από τη Μoody΄s δεν θα έχει το προσδοκώμενο από τους υποκινητές της αποτέλεσμα. Κι αυτό διότι έπειτα από το πρώτο σοκ, το ευρώ έδειξε να ανακάμπτει προς τα προ της υποβαθμίσεως επίπεδα έναντι του δολαρίου, δηλαδή προς τα 1,2250 δολάρια.

Εν τέλει το ευρωπαϊκό νόμισμα συνέχισε και χθες την εντυπωσιακή πορεία ανάκαμψής του. Συγκεκριμένα, ξεκίνησε την ημέρα από τα 1,2110 δολάρια, άγγιξε το απόγευμα τα 1,2299 δολάρια, μετά την υποβάθμιση υποχώρησε στα 1,2220 δολάρια και αργά το βράδυ είχε ανακάμψει πάλι στα 1,2246 δολάρια. Αν μη τι άλλο, η πορεία αυτή δείχνει ότι οι πρώτες αντιδράσεις της αγοράς στην «κίνηση» της Μoody΄s ήταν συγκρατημένες. Σημειωτέον ότι οι χθεσινές ειδήσεις- ακριβέστερα τα δημοσιεύματα του αγγλοσαξονικού Τύπου- δεν ήταν ρόδινες για το ευρωπαϊκό νόμισμα. Χαρακτηριστική είναι η ανάλυση που δημοσίευε μεταξύ των πρώτων ειδήσεών του το Βloomberg υπό τον τίτλο «Οι έντονες διακυμάνσεις του ευρώ υποδηλώνουν αδυναμία καθώς η εμπιστοσύνη των επενδυτών φθίνει». Το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων σημειώνει συγκεκριμένα ότι οι διακυμάνσεις των ισοτιμιών στις αγορές συναλλάγματος που παρατηρούνται εσχάτως είναι οι μεγαλύτερες από εκείνες που ακολούθησαν την κατάρρευση της Lehman Βrothers. Και αυτό υποδηλώνει, κατά το Βloomberg, πως «το ηθικό των επενδυτών σε ό,τι αφορά την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και τις προοπτικές του ευρώ κάμπτεται». Εν ολίγοις ο αναλυτής του πρακτορείου υποστηρίζει ότι η ανάκαμψη του ευρώ από τα 1,1923 δολάρια, που είχε κλείσει την περασμένη Δευτέρα 7 Ιουνίου, στα 1,2246 δολάρια χθες δείχνει ότι οι επενδυτές ανησυχούν για το μέλλον του ευρωπαϊκού νομίσματος. Αν εν τω μεταξύ η ισοτιμία είχε πέσει στα 1,17 δολάρια, ποια θα ήταν άραγε η πεποίθηση των επενδυτών;

Βεβαίως, η ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου ξεκίνησε τη χρονιά στο 1,4321. Αν δει κανείς την πορεία του ευρώ σε βάθος χρόνου καθίστανται προφανείς οι επιπτώσεις της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους στο νόμισμα- για να μη μιλήσει κανείς για οργανωμένες επιθέσεις αγγλοσαξονικών συμφερόντων κατά του νομίσματος. Ωστόσο η δημοσίευση μιας τέτοιας ανάλυσης κατά την πέμπτη συνεχόμενη ημέρα ανάκαμψης του νομίσματος από τα χαμηλότερα τετραετίας στα οποία είχε πέσει τι εξυπηρετεί αλήθεια; Την καλύτερη ενημέρωση των επενδυτών, που ενδεχομένως έχουν λησμονήσει από πού ξεκίνησε τη χρονιά το ευρώ και πού έφθασε;

Εν πάση περιπτώσει, σήμερα θα φανεί αν έχει κάτι αλλάξει στις αγορές μετά τη χθεσινή κίνηση της Μoody΄s. Χθες στις αγορές κεφαλαίων η αισιοδοξία ότι η παγκόσμια οικονομία έχει περάσει τον κάβο και έχει μπει σε ρότα ανάπτυξης- και αυτό χάρη στις νέες υπερδυνάμεις της Ασίας, στην Κίνα και δευτερευόντως στην Ινδία- έστειλε τις μετοχές στα ύψη. Ηταν η πρώτη φορά από τον περασμένο Οκτώβριο που ο παγκόσμιος δείκτης ΜSCΙ World Ιndex κατέγραψε ένα ανοδικό σερί επί πέντε συνεχόμενες ημέρες. Ειδικότερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια (αλλά και οι αγορές εμπορευμάτων) ενισχύθηκαν και από τα θετικά στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή στην Ευρώπη που ανακοινώθηκαν. Οχι ότι οι κεφαλαιαγορές δεν επηρεάστηκαν από τη Μoody΄s. Οι ευρωπαϊκές, όμως, είχαν προλάβει να κλείσουν πριν από την υποβάθμιση με εντυπωσιακές ανόδους. Ο δείκτης CΑC-40 της αγοράς του Παρισιού έκλεισε με άνοδο 1,98%, ο ΙΒΕΧ της Μαδρίτης με άνοδο 2,69%, ο DΑΧ της Φραγκφούρτης με άνοδο 1,28% και ο FΤSΕ 100 του Λονδίνου έκλεισε ενισχυμένος κατά 0,74%. Η καλή ημέρα είχε φανεί βεβαίως από το πρωί στο Τόκιο, με τον ΝΙΚΚΕΙ να ενισχύεται κατά 1,80%. Αργά χθες ο Dow Jones στην αγορά της Νέας Υόρκης ενισχυόταν κατά 0,62% στις 10.274 μονάδες και ο Νasdaq ενισχυόταν κατά 1,01% στις 2.266,31 μονάδες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk