«Αιφνιδιαστική και ατυχής απόφαση

Ο Ολι Ρεν επιτίθεται στη Moody’s και καλύπτει την ελληνική κυβέρνηση

Την ενόχλησή του για την απόφαση της Moody’s να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας εξέφρασε ο αρμόδιος Επίτροπος Όλι Ρεν, φέρνοντας και πάλι στην επικαιρότητα το ζήτημα των κριτηρίων με τα οποία αξιολογούν οι οίκοι.

Ο Ολι Ρεν επιτίθεται στη Moody’s και καλύπτει την ελληνική κυβέρνηση | tovima.gr

Επικριτικός εμφανίστηκε την Τρίτη, ο αρμόδιος Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν αναφερόμενος στην απόφαση της Moodys να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας από «Α3», σε «Βa1».

Κληθείς να σχολιάσει την εξέλιξη αυτή, ο Ρεν έκανε λόγο για «αιφνιδιαστική και ατυχή απόφαση», προσθέτοντας πως δεν λαμβάνει υπόψη τις πρόσφατες εξελίξεις στην ελληνική οικονομία.

Σημείωσε δε πως η υποβάθμιση ανακινεί εκ νέου το ζήτημα των κριτηρίων με τα οποία αξιολογούν οι οίκοι το αξιόχρεο των κρατών.

Η απόφαση της Moodys να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας από «Α3», σε «Βa1» και την βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα σε «Not-Prime» από «Prime-1» οδηγεί μεγάλες διεθνείς τράπεζες όπως η Citi και η Barclays, να διαγράψουν τα ελληνικά ομόλογα από τους επενδυτικούς τους δείκτες.

Ουσιαστικά αυτό σημαίνει πως τα ελληνικά ομόλογα δεν προτείνονται από τις τράπεζες για καμία είδους επένδυση και αντιμετωπίζονται στην πράξη ως ανυπόληπτα (junk).

Εξάλλου, πάνω από τις 655 μονάδες βάσης κινείται στις 14:12 το spread του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου.

Η διαφορά απόδοσης του ελληνικού ομολόγου έναντι του γερμανικού διαμορφώνεται στις 634 μονάδες βάσης, από τις 577 μονάδες τη Δευτέρα.

Στις 860 μονάδες διαμορφώνεται το spread του διετούς ομολόγου και στις 819 μονάδες το spread του πενταετούς ομολόγου.

Την ίδια στιγμή τα Credit Default Swaps (CDS) του πενταετούς ομολόγου διευρύνονται κατά 25 μονάδες βάσης, στις 785 μονάδες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk