Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΧΑ

Η πέμπτη στη σειρά ανοδική συνεδρίαση σε συνδυασμό με την επιτάχυνση της ανοδικής δυναμικής, συνηγορούντος και του θετικού κλίματος στις διεθνείς αγορές, ενθαρρύνουν τις ελπίδες τερματισμού του τελευταίου πτωτικού κύκλου. Η παρούσα αντίδραση της αγοράς (ανεξάρτητα από τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητά της) επαλήθευσε για πέμπτη φορά και σε βάθος χρόνου 13 ετών τη στήριξη που παρέχει μακροχρόνια η συγκεκριμένη περιοχή τιμών. Η ανάκαμψη του Χρηματιστηρίου Αθηνών συμπίπτει με την …

Η πέμπτη στη σειρά ανοδική συνεδρίαση σε συνδυασμό με την επιτάχυνση της ανοδικής δυναμικής, συνηγορούντος και του θετικού κλίματος στις διεθνείς αγορές, ενθαρρύνουν τις ελπίδες τερματισμού του τελευταίου πτωτικού κύκλου. Η παρούσα αντίδραση της αγοράς (ανεξάρτητα από τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητά της) επαλήθευσε για πέμπτη φορά και σε βάθος χρόνου 13 ετών τη στήριξη που παρέχει μακροχρόνια η συγκεκριμένη περιοχή τιμών. Η ανάκαμψη του Χρηματιστηρίου Αθηνών συμπίπτει με την ορατή βελτίωση της επενδυτικής διάθεσης και στις διεθνείς αγορές, καθώς οι αγορές φαίνεται να αποδέχονται τις μη δημοφιλείς οικονομικές μεταρρυθμίσεις που υιοθετούν διαδοχικά οι χώρες της ευρωζώνης, ως αποτέλεσμα της συσπείρωσής τους απέναντι στην κρίση. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Βαν Ρομπάι, τελικά οι αγορές διαδραμάτισαν θετικό ρόλο μέσα από το ξέσπασμα της ελληνικής κρίσης, τουλάχιστον όσον αφορά το γεγονός ότι υπέδειξαν την αδυναμία του τρόπου διακυβέρνησης της ευρωζώνης.

Για την ευρύτερη μάζα των επενδυτών τα θέματα που προωθεί τώρα η Ευρωπαϊκή Ενωση και αφορούν τη ρύθμιση των αγορών με την επιβολή αυστηρών εποπτικών ελέγχων αποτελούν το σημαντικότερο βήμα για ένα δικαιότερο πλαίσιο συναλλαγών στον τομέα των συγκεκριμένων επενδύσεων, προοπτική που τους κρατάει εντός των αγορών.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών, έχοντας υποστεί τις βαρύτερες συνέπειες της κρίσης, δικαίως επιχειρεί τώρα να κερδίσει τον «χαμένο χρόνο» υπεραντιδρώντας σε σχέση με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ιδιαίτερα στη χθεσινή συνεδρίαση, μολονότι ήταν αναμενόμενο να εκδηλωθεί διάθεση κατοχύρωσης των σύντομων κερδών, η ανοδική πορεία του Γενικού Δείκτη δεν διαταράχθηκε καθόλου. Αντίθετα, ενισχυόταν συνεχώς στην εξέλιξη της ημέρας, όπου ο Γενικός Δείκτης ωθήθηκε στο υψηλό των 1.553 μονάδων στο τελευταίο ημίωρο και έκλεισε τελικά στις 1.540,69 μονάδες με σημαντική άνοδο 3,81%. Στην πέμπτη διαδοχικά ανοδική συνεδρίαση που αποτελεί και ρεκόρ οκταμήνου (καθώς ανάλογη επίδοση είχε σημειωθεί στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου) τα αθροιστικά κέρδη του Γενικού Δείκτη ανέρχονται στο 9,75%.

Παράλληλα, ήταν η πρώτη φορά στο πενθήμερο όπου επιταχύνθηκαν οι συναλλακτικοί ρυθμοί και ο τζίρος ενισχύθηκε σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις, μολονότι παρέμεινε σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, καθώς διαμορφώθηκε στα 115 εκατ. ευρώ, στα οποία συμπεριλαμβάνονται 3,2 εκατ. ευρώ σε πακέτα.

Με υψηλές αποδόσεις συμπλήρωσαν τη συνεδρίαση όλοι οι βασικοί δείκτες της αγοράς, με τον τραπεζικό σε πρωταγωνιστικό ρόλο και κέρδη 4,69%, που ανέβασαν τη συνολική του απόδοση στο πενθήμερο στο 13%. Σε ποσοστό 4,27% ενισχύθηκε ο δείκτης FΤSΕ-20, ενώ υψηλότερα κατά 3% και 3,89% έκλεισαν αντιστοίχως οι δείκτες FΤSΕ-40 και FΤSΕ-80.

Η τελική εικόνα της αγοράς διαμορφώθηκε με 160 ανοδικές, 26 καθοδικές και 120 αμετάβλητες μετοχές.

Μετοχές
* Εθνική Τράπεζα: Το κορυφαίο blue chip βελτίωσε σημαντικά την τεχνική του εικόνα επανακτώντας τα 10 ευρώ. Ηδη από το πρώτο ημίωρο η μετοχή κινήθηκε σταθερά υψηλότερα των 10 ευρώ και, αφού κορύφωσε την άνοδό της στο υψηλό των 10,37 ευρώ, έκλεισε στα 10,25 ευρώ υπεραποδίδοντας σε ποσοστό 5,67%.

* ΕFG Εurobank: Την τέταρτη διαδοχικά ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε η μετοχή εμφανίζοντας συνολική απόδοση 14,91% ύστερα από το χθεσινό άλμα κατά 6,35% υψηλότερα που την ώθησε στο κλείσιμο των 4,19 ευρώ.

* ΟΠΑΠ: Ο τίτλος επανέκτησε ύστερα από έναν μήνα την περιοχή των 13 ευρώ. Αφού ωθήθηκε στα 13,24 ευρώ λίγο πριν από τη λήξη της συνεδρίασης, έκλεισε τελικά στα 12,90 ευρώ με σημαντικά κέρδη 5,39%.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk