Φήμες πιέζουν πάλι τον ευρωπαϊκό Νότο

Τα δημοσιεύματα για επικείμενη προσφυγή της ισπανικής κυβέρνησης στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης προκάλεσαν σημαντικές πιέσεις στα κρατικά ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου, παρά τις επίσημες διαψεύσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας επισημαίνεται ότι η Ισπανία θα έχει την τύχη της Ελλάδας, ενώ παράλληλα γίνεται λόγος για επίσπευση των διαδικασιών που σχετίζονται με την οριστικοποίηση των όρων σύστασης και λειτουργίας του Ταμείου που θα παρεμβαίνει όταν κάποια χώρα αντιμετωπίζει προβλήματα.

Φήμες πιέζουν πάλι τον ευρωπαϊκό Νότο | tovima.gr

Τα δημοσιεύματα για επικείμενη προσφυγή της ισπανικής κυβέρνησης στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης προκάλεσαν σημαντικές πιέσεις στα κρατικά ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου, παρά τις επίσημες διαψεύσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας επισημαίνεται ότι η Ισπανία θα έχει την τύχη της Ελλάδας, ενώ παράλληλα γίνεται λόγος για επίσπευση των διαδικασιών που σχετίζονται με την οριστικοποίηση των όρων σύστασης και λειτουργίας του Ταμείου που θα παρεμβαίνει όταν κάποια χώρα αντιμετωπίζει προβλήματα. Η φημολογία που αναπτύχθηκε είχε ως αποτέλεσμα η διαφορά απόδοσης (spread) μεταξύ ισπανικού και γερμανικού ομολόγου να ενισχυθεί κατά 21 μονάδες πάνω από τις 200 μονάδες βάσης, του πορτογαλικού κατά 13 μονάδες, στις 259 μονάδες και του ελληνικού κατά 7 μονάδες, στις 568 μονάδες.

Αμεση ήταν η παρέμβαση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει προετοιμασία για ένταξη της Ισπανίας σε καθεστώς ενίσχυσης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η δημοσιονομική πειθαρχία αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Ολι Ρεν σημείωσε σχετικά ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως η Ισπανία θα ζητήσει βοήθεια, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχουν προετοιμασίες προς αυτή την κατεύθυνση. Ο ίδιος άφησε να εννοηθεί ότι πρόκειται για «κατασκευασμένα» δημοσιεύματα που έχουν ως μοναδικό στόχο να δημιουργήσουν κλίμα.

Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ΕντβαλντΝοβότνι υποστήριξε ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που βρίσκεται σε εξέλιξη, σε συνδυασμό με τα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής που έχουν ληφθεί από όλα τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, θα συμβάλει στη γρηγορότερη έξοδο από την τρέχουσα κρίση. Σύμφωνα με τον ίδιο, βασικός στόχος του σχεδίου που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι να αποτραπεί μια νέα τραπεζική- χρηματοπιστωτική κρίση. Εξάλλου, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, η έκθεση των γερμανικών και γαλλικών τραπεζών σε ομόλογα της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και της Ελλάδας φθάνει τα 958 δισ. δολάρια, αντιπροσωπεύοντας το 61% των κρατικών τίτλων που διατηρούν στα χαρτοφυλάκιά τους τα πιστωτικά ιδρύματα της ευρωζώνης. Πρόκειται για τα 2/3 της παγκόσμιας έκθεσης των τραπεζών σε ομόλογα των συγκεκριμένων οικονομιών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk