Ο Ολι Ρεν στο Ευρωκοινοβούλιο «Η σημερινή ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται υποστήριξη και όχι κριτική»

Ασυνεπή και λανθασμένη χαρακτήρισε την χθεσινή απόφαση του οίκου Moody’s να υποβαθμίσει κατά 4 μονάδες την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος, ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων Όλι Ρεν, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ασυνεπή και λανθασμένη χαρακτήρισε την χθεσινή απόφαση του οίκου Moody’s να υποβαθμίσει κατά 4 μονάδες την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος, ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων Όλι Ρεν, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Αναιτιολόγητη απόφαση που επιβεβαιώνει την ορθότητα της επιλογής μας για ένα νέο αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας των οίκων αυτών στην ευρωπαϊκή επικράτεια και για την ανάγκη λειτουργίας ενός δημόσιου ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας, τόνισε στην δική της παρέμβαση η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κυρία Άννυ Ποδηματά.

Κατά την διάρκεια σημερινής συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, με θέμα την ποιότητα των στατιστικών δεδομένων και τις αυξημένες ελεγκτικές εξουσίες της Eurostat με αφορμή την πρόταση αναθεώρησης του σχετικού Κανονισμού, ο Επίτροπος Ρεν ευχαρίστησε το Κοινοβούλιο για την υποστήριξη της πρότασης της Επιτροπής για ενίσχυση του ρόλου και των αρμοδιοτήτων της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον φαινόμενα όπως αυτά που αναδείχθηκαν στην «ελληνική περίπτωση».

Ο κος Ρεν υπογράμμισε ότι η σημερινή ελληνική κυβέρνηση κινείται προς την σωστή κατεύθυνση και συνεργάζεται στενά με την Επιτροπή για την διασφάλιση πλήρως αξιόπιστων στατιστικών δεδομένων, ενώ επέκρινε με δριμύτητα την χθεσινή απόφαση της Moody’s για υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος.

«Η σημερινή ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται υποστήριξη και όχι κριτική» τόνισε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων.
Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ ευχαρίστησε τον Επίτροπο Ρεν για τα σχόλιά του σχετικά με την αναιτιολόγητη υποβάθμιση της Ελλάδος από την Moody’s, τονίζοντας ότι επιβεβαιώνεται η ορθότητα της απόφασης για να αυστηροποιήσουμε το πλαίσιο λειτουργίας των οίκων αξιολόγησης και να προχωρήσουμε στην σύσταση ενός δημόσιου ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας.

Σε ό,τι αφορά την συζήτηση για την ποιότητα των στατιστικών στοιχείων, η κα Ποδηματά τόνισε ότι «ως Ελληνίδα ευρωβουλευτής είναι προφανές ότι δεν είμαι ευτυχής που η Ελλάδα χρησιμοποιείται ως «παράδειγμα προς αποφυγή» για την πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία της Επιτροπής», υπενθυμίζοντας ωστόσο ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση ήταν η πρώτη που αναγνώρισε το πρόβλημα και πήρε γενναία μέτρα για την αντιμετώπισή του: «πρώτα από όλα με την μετατροπή της ΕΣΥΕ σε πλήρως ανεξάρτητης αρχής εποπτευόμενης από την Βουλή και δεύτερον με την δρομολόγηση Εξεταστικής των πραγμάτων Επιτροπής ώστε να διερευνηθούν και βεβαίως να αποδοθούν οι ευθύνες όσων έχουν εμπλακεί στην απαράδεκτη αυτή διαδικασία.»

«Θα πρέπει όμως, παράλληλα» τόνισε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ «να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχουν ευθύνες και στο ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς η συζήτηση αυτή γίνεται με μεγάλη καθυστέρηση, δεδομένου ότι υπήρχαν στοιχεία που θα έπρεπε να μας κινητοποιήσουν ήδη από το 2005. Η καθυστέρηση αυτή» κατέληξε η κα Ποδηματά «αποτελεί τμήμα της γενικότερης παθογένειας και των αδυναμιών του σημερινού συστήματος οικονομικής διακυβέρνησης και εποπτείας. Διότι είναι προφανές ότι η ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης έχει ως προϋπόθεση την ριζική αναβάθμιση, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, της διακυβέρνησης των δημοσιονομικών στατιστικών στοιχείων».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk