Ο Γιαν Φαμπρ χορεύει καλαματιανό

Συντομότερο σε διάρκεια αλλά πιο συμπυκνωμένο και σταθερά προσανατολισμένο σε έναν προγραμματισμό υψηλών προδιαγραφών, το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας διοργανώνεται από τις 15 έως τις 22 Ιουλίου για 16η συνεχόμενη χρονιά. Καίτοι το πολυαναμενόμενο Μέγαρο Χορού δεν κατέστη, τελικά, δυνατό να λειτουργήσει από εφέτος, οι σταθεροί χώροι της διοργάνωσης (Αμφιθέατρο του Κάστρου, Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας, Γυμναστήριο Πολυκλαδικού Λυκείου) είναι πανέτοιμοι να υποδεχτούν, για μια ακόμη φορά, καλλιτέχνες και φίλους του χορού.

Συντομότερο σε διάρκεια αλλά πιο συμπυκνωμένο και σταθερά προσανατολισμένο σε έναν προγραμματισμό υψηλών προδιαγραφών, το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας διοργανώνεται από τις 15 έως τις 22 Ιουλίου για 16η συνεχόμενη χρονιά. Καίτοι το πολυαναμενόμενο Μέγαρο Χορού δεν κατέστη, τελικά, δυνατό να λειτουργήσει από εφέτος, οι σταθεροί χώροι της διοργάνωσης (Αμφιθέατρο του Κάστρου, Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας, Γυμναστήριο Πολυκλαδικού Λυκείου) είναι πανέτοιμοι να υποδεχτούν, για μια ακόμη φορά, καλλιτέχνες και φίλους του χορού. Εκδηλώσεις θα φιλοξενηθούν επίσης στο Εθνικό Στάδιο Καλαμάτας, στο Εκκλησιαστήριο του Ασκληπιείου στην Αρχαία Μεσσήνη, στο Γυμνάσιο Παραλίας αλλά και σε άλλους ακόμη ανοιχτούς και κλειστούς χώρους της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Σε ό,τι αφορά αυτό καθεαυτό το πρόγραμμα- η παρουσίαση του οποίου έγινε χθες από την καλλιτεχνική διευθύντρια κυρία Βίκυ Μαραγκοπούλου παρουσία του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλου Γερουλάνου – το φεστιβάλ παραμένει πιστό στον βασικό σκοπό του, που είναι η ανάδειξη του πολυσύνθετου τοπίου της σύγχρονης διεθνούς και ελληνικής δημιουργίας. Συγκεκριμένα το εφετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει 10 παραγωγές, τις οποίες παρουσιάζουν σχήματα και δημιουργοί από διαφορετικές χώρες: Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία, Βέλγιο, Κύπρος, Ισπανία και Ελλάδα.

Από τη διοργάνωση δεν λείπουν, βεβαίως, και οι πανελλήνιες πρεμιέρες: η ισπανική ομάδα La Μacana, η ομάδα Αssociation DΑΜ-CΕSΡΙ/ Κλαούντια Τριότσι – η ιταλίδα περφόρμερ γνωστή για την έντονη σκηνική της παρουσία- και το γαλλικό Τheatre de Suresnes Jean Vilar/ Σεμπαστιάν Λεφρανσουά εμφανίζονται για πρώτη φορά στη χώρα μας. Ο «αιρετικός» Βέλγος Γιαν Φαμπρ θα συμμετάσχει για δεύτερη φορά στο Φεστιβάλ Καλαμάτας: στο έργο του Αnother Sleepy Dusty Delta Day, με μια γραφή η οποία θυμίζει τον αποκαλυπτικό κινηματογράφο του Λαρς Φον Τρίερ, συνθέτει μια ωδή επάνω στην ελευθερία της επιλογής του θανάτου και στον έρωτα. Ερμηνεύει η ταλαντούχα ελληνίδα χορεύτρια Αρτεμις Σταυρίδη.

Για δεύτερη φορά στο φεστιβάλ εμφανίζεται και η Αλεξάνδρα Βάγερσταλ, κύπρια χορογράφος που ζει και διακρίνεται στη Γερμανία, καθώς και η επίσης κύπρια Λία Χαράκη . Οσο για την περίφημη ομάδα Les ballets C de la Β συμμετέχει για τρίτη φορά στη διοργάνωση: εν προκειμένω επανέρχεται με το έργο Οut of context, που ο χορογράφος Αλέν Πλατέλ αφιερώνει στην Πίνα Μπάους.

Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές συμμετοχές ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να γίνει στην ομάδα Lemurius, η οποία συγκεντρώνει τέσσερις από τους σημαντικότερους χορευτές της χώρας ( Νίκος Δραγώνας, Ολια Λυδάκη, Γιάννης Μανταφούνης, Κατερίνα Σκιαδά ): ορισμένοι από αυτούς- όπως για παράδειγμα ο Γ. Μανταφούνης, ο οποίος εργάζεται δίπλα στον Γουίλιαμ Φορσάιθ από το 2005- συμμετέχουν συστηματικά σε σχήματα εκτός Ελλάδας. Τέλος το φεστιβάλ πλαισιώνεται από σειρά παράλληλων εκδηλώσεων και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.

Φεστιβάλ και κρίση

Η Αρτεμις Σταυρίδη ερμηνεύει το έργο του «αιρετικού» Γιαν Φαμπρ Αnother Sleepy Dusty Delta Day

«Το φεστιβάλ δεν ήταν δυνατό να μη λάβει υπόψη του τη δύσκολη συγκυρία που περνά η χώρα μας» επισήμανε κατά τη χθεσινή παρουσίαση η καλλιτεχνική διευθύντρια κυρία Μαραγκοπούλου προσθέτοντας ότι έγινε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η εφετινή διοργάνωση να διεξαχθεί με τη μέγιστη δυνατή οικονομία, αλλά χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα. Συγχρόνως το φεστιβάλ εφαρμόζει εφέτος μια πολιτική διευκόλυνσης του κοινού μειώνοντας τις τιμές των εισιτηρίων αλλά και συμπυκνώνοντας το πρόγραμμα των παραστάσεων σε οκτώ ημέρες αντί για τις συνήθεις έντεκα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk