Η κληρονόμος μιας εκδοτικής αυτοκρατορίας καταθέτει

Εναν απολογισμό ζωής κάνει η Κατερίνα Βελλίδη, κόρη του θεσσαλονικιού εκδότη της εφημερίδας «Μακεδονία» Ιωάννη Βελλίδη, στην αυτοβιογραφία της με τίτλο Ηταν βαρύς ο χειμώνας που γεννήθηκα, η οποία μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Λιβάνη. Κληρονόμος, μετά τον θάνατο των γονιών της, της μακεδονικής εκδοτικής αυτοκρατορίας που ίδρυσε το 1911 ο παππούς της Κωνσταντίνος Βελλίδης, θεωρήθηκε υπαίτια για τα χρέη και τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα του οργανισμού, κατηγορήθηκε για υπεξαίρεση …

Εναν απολογισμό ζωής κάνει η Κατερίνα Βελλίδη, κόρη του θεσσαλονικιού εκδότη της εφημερίδας «Μακεδονία» Ιωάννη Βελλίδη, στην αυτοβιογραφία της με τίτλο Ηταν βαρύς ο χειμώνας που γεννήθηκα, η οποία μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Λιβάνη.

Κληρονόμος, μετά τον θάνατο των γονιών της, της μακεδονικής εκδοτικής αυτοκρατορίας που ίδρυσε το 1911 ο παππούς της Κωνσταντίνος Βελλίδης, θεωρήθηκε υπαίτια για τα χρέη και τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα του οργανισμού, κατηγορήθηκε για υπεξαίρεση χρημάτων, μη καταβολή δεδουλευμένων, καταδικάστηκε αρκετές ερήμην, ενώ η εφημερίδα άλλαξε χέρια.

Αυτή τη δυσφημιστική εικόνα της κληρονόμου με την τρυφηλή ζωή, που έφαγε τα λεφτά του πατέρα της, προσπαθεί να ανασκευάσει η συγγραφέας. Σήμερα, 15 χρόνια έπειτα από όσα συνέβησαν, «οφείλω στον εαυτό μου και στους γονείς μου να πω πώς είχαν τα πραγματικά γεγονότα», είπε παρουσιάζοντας το βιβλίο η Κατερίνα Βελλίδη. Για συμφέροντα που εποφθαλμιούσαν την έκταση της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης και ήθελαν να πάρουν το εκδοτικό συγκρότημα της Μακεδονίας στα χέρια τους για να διαμορφώνουν ανάλογα την κοινή γνώμη μιλάει στο βιβλίο της η Κατερίνα Βελλίδη, κάνοντας λόγο για «μεθοδευμένη εξόντωση», «έλλειψη πολιτικήςβούλησης» της κυβέρνησης Σημίτη για την εξεύρεση λύσης στα οικονομικά προβλήματα του οργανισμού και για «ανεξήγητη αντιπάθεια» από την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού. Πικρία και παράπονα εκφράζονται και για τη στάση στο θέμα του Κώστα Καραμανλή.

Μια προσωπική μαρτυρία, όπου από την οπτική της γυναικείας ευαισθησίας παρουσιάζεται η βαριά κληρονομιά του οικογενειακού ονόματος και οι επιπτώσεις της, η οικογενειακή ιστορία και οι προσωπικές σχέσεις επάνω στον ιστορικό καμβά της πολυπολιτισμικής Θεσσαλονίκης του 20ού αιώνα, με αναφορές σε πολιτικούς, όπως ο Σοφοκλής Βενιζέλος, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Γεώργιος και ο Ανδρέας Παπανδρέου, ανθρώπους των γραμμάτων, καλλιτέχνες, κοσμικούς κ.ά. Γράφτηκε με τη βοήθεια της συγγραφέως Ελένης Ηλιάδου-Καπώνη και αφιερώνεται στον Βαρδή και στη Μαριάννα Βαρδινογιάννη για τη συμπαράστασή τους σε δύσκολες στιγμές. Συνοδεύεται από ένα 16σέλιδο έγχρωμων φωτογραφιών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk