Στα πρότυπα της IPCC

ΟΗΕ Eνέκρινε τη σύσταση νέου, διεθνούς φορέα για τη βιοποικιλότητα

Εκπρόσωποι 85 χωρών ενέκριναν σε συνάντηση του ΟΗΕ τη σύσταση ενός διεθνούς φορέα που θα συντάσσει επιστημονικές εκθέσεις για τη βιοποικιλότητα του πλανήτη, πάνω στις οποίες θα μπορούσε να βασίζεται στο μέλλον η διεθνής περιβαλλοντική πολιτική. H IPBES θα κάνει για τη βιοποικιλότητα ό,τι κάνει για το κλίμα η IPCC.

<b>ΟΗΕ </b> Eνέκρινε τη σύσταση νέου, διεθνούς φορέα για τη βιοποικιλότητα | tovima.gr

Εκπρόσωποι 85 χωρών ενέκριναν σε συνάντηση του ΟΗΕ τη σύσταση ενός διεθνούς φορέα που θα συντάσσει επιστημονικές εκθέσεις για τη βιοποικιλότητα του πλανήτη, πάνω στις οποίες θα μπορούσε να βασίζεται στο μέλλον η διεθνής περιβαλλοντική πολιτική.

Η «Διακυβερνητική Πλατφόρμα Επιστήμης και Πολιτικής για τη Βιοποικιλότητα και τις Υπηρεσίες Οικοσυστημάτων», ή IPBES για συντομία, θα κάνει για τη βιοποικιλότητα ό,τι κάνει σήμερα για το κλίμα η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC):

Θα εξετάζει όλα τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία για την ποικιλία των ζωντανών οργανισμών, θα τα αξιολογεί, θα προχωρά σε προβλέψεις και θα εκδίδει εκθέσεις για την κατάσταση και την πιθανή πορεία των οικοσυστημάτων.

O όρος «υπηρεσίες οικοσυστημάτων» αναφέρεται σε φυσικούς πόρους όπως το νερό, η ξυλεία και τα αλιεύματα.

Ο νέος φορέας θα αποφύγει πάντως την άμεση ανάμειξη με την πολιτική και δεν θα προτείνει συγκεκριμένες δράσεις. H IPBES «δεν πρέπει να υπαγορεύει πολιτικές. Αυτό έχει κρίσιμη σημασία για να μην «σκοτώσουμε» τη διαδικασία» δήλωσε στο Nature.com ο Ρόμπερτ Ουάτσον, επιστημονικός σύμβουλος του βρετανικού υπουργείου Περιβάλλοντος.

Η σύσταση του φορέα αποφασίστηκε σε συνέδριο του ΟΗΕ στην πόλη Μπουσάν της Ν.Κορέας. Η πρώτη σύνοδος της IPBES προγραμματίζεται τώρα για το 2011, αν και οι πηγές χρηματοδότησης δεν έχουν ακόμα αποσαφηνιστεί.

Το 2010 έχει κηρυχθεί από τον ΟΗΕ Διεθνές Έτος Βιοποικιλότητας.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ο ρυθμός εξαφάνισης ειδών είναι σήμερα 1.000 έως 10.000 φορές υψηλότερες από ό,τι πριν από την εμφάνιση του ανθρώπου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk