Παραμένει το αδιέξοδο

Νοσοκομεία Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση κυβέρνησης – προμηθευτών

Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα έληξε η συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι των προμηθευτών των νοσοκομείων, με τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων Υγείας και Οικονομικών. Η κυβέρνηση κατέθεσε νέα βελτιωμένη πρόταση, παραμένοντας πάντως στη λογική της εξόφλησης των οφειλών με ομόλογα. Οι προμηθευτές, προς το παρόν, διατηρούν το εμπάργκο.

Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα έληξε η συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι των προμηθευτών των νοσοκομείων, με τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων Υγείας και Οικονομικών.

Η κυβέρνηση κατέθεσε νέα βελτιωμένη πρόταση, παραμένοντας πάντως στη λογική της εξόφλησης των οφειλών με ομόλογα διάρκειας 2-4 ετών.

Οι προμηθευτές, προς το παρόν, διατηρούν το εμπάργκο, το οποίο έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στα νοσοκομεία της χώρας με ελλείψεις ιατρικών υλικών.

Η κυβέρνηση πρότεινε στους προμηθευτές μείωση στο ποσοστό της έκπτωσης στην εξόφληση από το 18%-19% στο 13% με τη σχετική τροπολογία να αναμένεται στις αρχές τις επόμενης εβδομάδας.

Εντούτοις, οι προμηθευτές παραμένουν ανένδοτοι, σημειώνοντας ότι ισχύει ότι έχουν πει μέχρι τώρα, ότι δηλαδή δεν αποδέχονται ρύθμιση με ομόλογα.

Ο νέος διακανονισμός που προτείνει η κυβέρνηση αναμένεται να συζητηθεί, πάντως, στο ΔΣ των προμηθευτών.

Νωρίτερα σήμερα Δευτέρα, η υπουργός Υγείας Μ. Ξενογιαννακοπούλου κάλεσε τους προμηθευτές να αναλάβουν τις ευθύνες τους και τους κατηγόρησε για εκβιαστική συμπεριφορά.

«Η κυβέρνηση και το Δημόσιο δεν εκβιάζονται. Εμείς τον διακανονισμό θα τον προχωρήσουμε διότι οφείλουμε να εξυγιάνουμε το χώρο της Υγείας, αλλά επιτέλους ας πάρουν όλοι το μήνυμα: Το πάρτι στο χώρο της υγείας έχει τελειώσει» τόνισε η υπουργός.

Το αδιέξοδο έχει προκαλέσει σοβαρές δυσλειτουργίες στα νοσοκομεία, ενώ σε κάποια αναβάλλονται ακόμη και επείγουσες επεμβάσεις.

Ενδεικτικά, στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης μια 30χρονη γυναίκα που είχε μεταφερθεί τα ξημερώματα της Παρασκευής με σοβαρά κατάγματα από τροχαίο κινδυνεύει να παραμείνει παράλυτη, αφού οι γιατροί δεν μπόρεσαν να προχωρήσουν άμεσα σε σπονδυλοδεσία και αποσυμφόρηση μυελού, καθώς το χειρουργείο έγινε την Κυριακή.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk