Ανδρέας Λοβέρδος«Η χώρα μου θα κερδίσει τη μάχη»

Στην 99η Σύνοδο της Γενικής Διάσκεψης του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO), στην Γενεύη, μίλησε, σήμερα, ο υπουργός υγείας και κοινωνικής ασφάλισης κ. Ανδρέας Λοβέρδος.

Στην 99η Σύνοδο της Γενικής Διάσκεψης του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO), στην Γενεύη, μίλησε, σήμερα, ο υπουργός υγείας και κοινωνικής ασφάλισης κ. Ανδρέας Λοβέρδος.

«Η χώρα μου, η Ελλάδα, περνά την πιο δύσκολη περίοδο της ιστορίας της, μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά θα κερδίσει τη μάχη. Μέσα σε λίγους μήνες πραγματοποιήσαμε πολλές και σημαντικές αλλαγές, που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό σύστημα. Οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις ευνοούν την ανταγωνιστικότητα – μέσα σε ένα περιβάλλον ανεργίας που ξεπερνά το 12% –, ενώ οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό εξορθολογίζουν το σύστημα, διατηρώντας όση περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη είναι δυνατή, και, ταυτοχρόνως, αίρουν τη δημοσιονομική απειλή, που το συνταξιοδοτικό σύστημα έχει δημιουργήσει» ανέφερε ο υπουργός Εργασίας.

Ειδικότερα, όπως τόνισε ο κ. Λοβέρδος, οι αιτίες για τη δραματική επιδείνωση των οικονομικών δεδομένων του ασφαλιστικού συστήματος είναι: α) οι δημογραφικές εξελίξεις, β) η εξάντληση των δυνατοτήτων του διανεμητικού συστήματος «PAY – AS – YOU – GO» και γ) οι πελατειακές αποφάσεις του πολιτικού συστήματος της χώρας μου, τα τελευταία 35 χρόνια και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο αυτό αγωνιζόμαστε να μειώσουμε δραστικά την αδήλωτη/ανασφάλιστη εργασία (της οποίας ειδική πτυχή αποτελεί η οικιακή απασχόληση, με όλες τις μορφές της, π.χ. οικιακοί βοηθοί, κηπουροί, βοηθοί για τα μαθήματα των παιδιών κ.λπ., θέμα που ανήκει στις ενότητες των συσκέψεων της 99ης Συνόδου της Γενικής Διάσκεψης του I.L.O.).

Επίσης ο υπουργός ανέφερε στην ομιλία του τα εξής: «Η Ελλάδα αλλάζει γρήγορα, προκειμένου να ξεπεράσει την κρίση. Οι εργαζόμενοι σηκώνουν το πιο μεγάλο βάρος. Οι εργοδότες, όμως, πρέπει να αποδείξουν, πως μπορούν να σηκώσουν στις πλάτες τους την υποχρέωση της ανάπτυξης που θα βγάλει τη χώρα από την ύφεση και την ανεργία του 12%. Ως κράτος, παρ? όλες τις δυσκολίες μας και με τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, χρηματοδοτούμε δράσεις για τη βοήθεια της επιχειρηματικότητας των νέων, των γυναικών, επιδοτούμε τις ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών – εργαζομένων, προωθούμε δράσεις κατάρτισης, επανακατάρτησης, δια βίου μάθησης, εφαρμόζουμε προγράμματα για τις ευάλωτες ομάδες εργαζομένων, όπως αυτοί που βρίσκονται σε ηλικία 55-64 ετών.

Ενώ, ωστόσο, δίνουμε αυτή τη μεγάλη μάχη, απογοητευτική είναι η κατάσταση, σε ό,τι αφορά τον αγώνα για την καταπολέμηση της κερδοσκοπίας στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές. Παρότι υπήρξαν θετικά δείγματα στις Η.Π.Α. και τη Γερμανία για τη μείωση της ανεξέλεγκτης και κερδοσκοπικής δράσης των «χαρτοπαικτών» του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, με απογοήτευση είδαμε τους G 20, στην πρόσφατη σύνοδό τους, να σηκώνουν τα χέρια ψηλά. Έτσι, όμως, ο κόπος των λαών πάει χαμένος. Ο εξορθολογισμός των δημοσίων δαπανών και ο αγώνας για την ανάπτυξη εμφανίζονται να μην έχουν καμία σημασία, μπρος στην κερδοσκοπία και την υπερβολή των αγορών των CDS και των λοιπών κερδοσκοπικών κινήσεων του αέρα. Η διεθνής κοινότητα με τους οργανωμένους θεσμούς της πρέπει να αντιδράσει. Και ο I.L.O. πρέπει να ρίξει το βάρος του στην κατεύθυνση αυτή».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Κινήσεις κρυφές Είναι πλέον αποφασισμένος να σταματήσει να... κρύβει τα πούρα του μέσα στα ροζ ρόλεϊ της Τίτι Βανίλι. ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk