Ακολουθούν τα κλειστά επαγγέλματα

Aγορά υπηρεσιώνΕπισπεύδεται η απελευθέρωσή της

Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν κωδικοποιήσει την κλαδική νομοθεσία έτσι ώστε να προχωρήσει άμεσα η έκδοση των απαραίτητων Υπουργικών Αποφάσεων για την απελευθέρωση των υπηρεσιών.

Πρωτοβουλίες για την επίσπευση της εφαρμογής του Ν. 3844/2010 για την απελευθέρωση της αγοράς υπηρεσιών λαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών. Η απελευθέρωση της αγοράς υπηρεσιών επηρεάζει τα επαγγέλματα των δικηγόρων, ιατρών, αρχιτεκτόνων, λογιστών, μηχανικών, ναυπηγών, οικονομολόγων, φαρμακοποιών, χημικών, κ.α..

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη οι υπηρεσίες του υπουργείου έχουν κωδικοποιήσει την κλαδική νομοθεσία έτσι ώστε να προχωρήσει άμεσα η έκδοση των απαραίτητων Υπουργικών Αποφάσεων για την απελευθέρωση των υπηρεσιών. Με τις θεσμικές αλλαγές καταργούνται ή τροποποιούνται διατάξεις που παρεμποδίζουν την ελευθερία εγκαταστάσεως και την ελεύθερη κυκλοφορία των υπηρεσιών.

Με τις Υπουργικές Αποφάσεις θα επιβάλλεται διοικητική απλοποίηση στον τομέα των υπηρεσιών και θα διευκολύνεται η εγκατάσταση και λειτουργία Κέντρων Ενιαίας Εξυπηρετήσεως για τους παρόχους και τους αποδέκτες υπηρεσιών. Η λειτουργία των μοναδικών σημείων επαφής, στα οποία θα εξυπηρετούνται οι επιτηδευματίες άλλων χωρών που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα, αναμένεται τον Σεπτέμβριο.

Οι ρυθμίσεις της Οδηγίας 2006/123, η οποία εισήχθη στο Εθνικό Δίκαιο με τον Ν. 3844/2010, είναι οριζόντιες και όχι κλαδικές και καλύπτουν το σύνολο του τριτογενούς τομέα, με σημαντικές, ωστόσο, εξαιρέσεις. Ειδικότερα δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της οι παρακάτω δραστηριότητες:

-Οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.
-Οι υπηρεσίες και τα δίκτυα ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
-Οι υπηρεσίες στον τομέα των μεταφορών, των αστικών συγκοινωνιών, των λιμενικών υπηρεσιών, ταξί και ασθενοφόρων.
-Οι υπηρεσίες που παρέχονται από γραφεία εύρεσης προσωρινής εργασίας.
-Οι υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης (ιατρικές και φαρμακευτικές).
-Οι οπτικοακουστικές υπηρεσίες.
-Οι δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών τυχερών παιχνιδιών.
-Οι κοινωνικές υπηρεσίες.
-Οι ιδιωτικές υπηρεσίες ασφάλειας.
-Οι υπηρεσίες συμβολαιογράφων και δικαστικών επιμελητών.

Παράλληλα με την απελευθέρωση της αγοράς υπηρεσιών «τρέχει» και η προσπάθεια για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων την οποία συντονίζει ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη η αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή έχει καταλήξει σε κάποιες παρεμβάσεις, οι οποίες θα αρχίσουν να ξετυλίγονται αρχής γενομένης από τον κλάδο των Μεταφορών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk