Σκοπιανό

Παραπλανητική στασιμότητα

Η ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΗ ηρεμία, κατά πολλούς στασιμότητα, στο Σκοπιανό είναι παραπλανητική. Αξιόπιστες πληροφορίες επιμένουν ότι στο παρασκήνιο διεξάγονται εντατικές διαβουλεύσεις με σκοπό να πειστεί κυρίως ο σκοπιανός πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι να εγκαταλείψει την ανυποχώρητη στάση του και να διαπραγματευθεί εποικοδομητικά. Οι Αμερικανοί, οι οποίοι θέλουν να τελειώνουν με το Σκοπιανό, έχουν ήδη θέσει ως άτυπο χρονοδιάγραμμα τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το προσεχές φθινόπωρο στη …

Παραπλανητική στασιμότητα | tovima.gr

Η ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΗ ηρεμία, κατά πολλούς στασιμότητα, στο Σκοπιανό είναι παραπλανητική. Αξιόπιστες πληροφορίες επιμένουν ότι στο παρασκήνιο διεξάγονται εντατικές διαβουλεύσεις με σκοπό να πειστεί κυρίως ο σκοπιανός πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι να εγκαταλείψει την ανυποχώρητη στάση του και να διαπραγματευθεί εποικοδομητικά. Οι Αμερικανοί, οι οποίοι θέλουν να τελειώνουν με το Σκοπιανό, έχουν ήδη θέσει ως άτυπο χρονοδιάγραμμα τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το προσεχές φθινόπωρο στη Λισαβόνα ώστε να λυθεί η εκκρεμότητα της ονομασίας και να ενταχθεί η πΓΔΜ στη Συμμαχία.

Αρχικά υπήρχαν δύο κρίσιμες ημερομηνίες για την επίλυση του θέματος. Η πρώτη αναμένεται να εκπνεύσει και τυπικά εντός της εβδομάδος και τα Σκόπια δεν πρόκειται να λάβουν ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ). Το φθινόπωρο όμως μοιάζει να ευνοεί μια λύση. Θα έχει προηγηθεί το καλοκαίρι, όπου εν μέσω ραστώνης θα κορυφωθούν οι υπόγειες διαβουλεύσεις τόσο μέσω του Μάθιου Νίμιτς όσο και παραλλήλως, μέσω Αθήνας και Σκοπίων υπό αμερικανική εποπτεία.

Καλά πληροφορημένες πηγές επιμένουν πάντως ότι για να υπάρξει αισιοδοξία απαιτείται αλλαγή στάσης από την πλευρά Γκρούεφσκι. Η Αθήνα έχει στείλει το μήνυμα ότι είναι έτοιμη να δεχθεί μια λύση στα πρότυπα του «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Από εκεί και πέρα, το ενδιαφέρον θα εστιαστεί στο εύρος χρήσης, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο θα παρακαμφθεί η αδιαλλαξία Γκρούεφσκι στα θέματα της «μακεδονικής» ταυτότητας και γλώσσας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk