Η σιδηρά καγκελάριος σκουριάζει

Εκείνο που σε καμία περίπτωση δεν μπορούσε να προβλέψει η Ανγκελα Μέρκελ ήταν ότι θα κινδύνευε όχι μόνο ως καγκελάριος αλλά και ως αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος. Στην Μπούντεσταγκ ο κυβερνητικός συνασπισμός της με τους Φιλελεύθερους έχει άνετη πλειοψηφία και στο κόμμα δεν έχει εμφανιστεί κανένας διεκδικητής της ηγεσίας. Στην πολιτική όμως όλα γίνονται και αυτό που συμβαίνει τώρα στη Γερμανία είναι η σοβαρή πιθανότητα η κυρία Μέρκελ να χάσει και την καγκελαρία και το κόμμα.

Εκείνο που σε καμία περίπτωση δεν μπορούσε να προβλέψει η Ανγκελα Μέρκελ ήταν ότι θα κινδύνευε όχι μόνο ως καγκελάριος αλλά και ως αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος. Στην Μπούντεσταγκ ο κυβερνητικός συνασπισμός της με τους Φιλελεύθερους έχει άνετη πλειοψηφία και στο κόμμα δεν έχει εμφανιστεί κανένας διεκδικητής της ηγεσίας. Στην πολιτική όμως όλα γίνονται και αυτό που συμβαίνει τώρα στη Γερμανία είναι η σοβαρή πιθανότητα η κυρία Μέρκελ να χάσει και την καγκελαρία και το κόμμα. Ολα θα κριθούν σε δύο εβδομάδες, στην εκλογή του νέου προέδρου της Δημοκρατίας.

Η αιφνίδια παραίτηση του Χορστ Κέλερ ήταν μια δυσάρεστη έκπληξη για την κυβέρνηση, αλλά η καγκελάριος την ξεπέρασε μάλλον εύκολα ορίζοντας υποψήφιο τον κυβερνήτη της Κάτω Σαξονίας Κρίστιαν Βουλφ, έναν ήπιων τόνων Χριστιανοδημοκράτη πολιτικό, η εκλογή του οποίου θεωρήθηκε εξασφαλισμένη. Γι΄ αυτό άλλωστε η κυρία Μέρκελ απέρριψε την πρόταση των Σοσιαλδημοκρατών για υποψήφιο κοινής αποδοχής. Πρέπει να το έχει μετανιώσει.

Διότι οι Σοσιαλδημοκράτες σε συνεργασία με τους Πράσινους κατέβασαν υποψήφιο τον Γιόακιμ Γκάουκ , έναν πάστορα με έντονη δραστηριότητα στην Ανατολική Γερ μανία, έναν άνθρωπο τον οποίο η ίδια η καγκελάριος Μέρκελ χαρακτήρισε «σύμβολο δημοκρατίας και ελευθερίας» στον εορτασμό των 70 χρόνων του τον περασμένο Ιανουάριο. Ενα 24ωρο αργότερα δύο μεγάλης κυκλοφoρίας και επιρροής έντυπα, το «Spiegel» και η «Βild», τάχθηκαν υπέρ του Γκάουκ, ενώ στις επόμενες ημέρες εφημερίδες, πολιτικά περιοδικά και ΜΜΕ άρχισαν να διατυπώνουν αμφιβολίες για το αν θα εκλεγεί ο κυβερνητικός υποψήφιος.

Αν αποσκιρτήσουν μόλις 22 πρόσωπα του κυβερνητικού στρατοπέδου, ο Βουλφ δεν θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία στις δύο πρώτες ψηφοφορίες της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης, του έκτακτου εκλογικού σώματος που απαρτίζεται από τους 622 βουλευτές της Μπούντεσταγκ και ισάριθμους αντιπροσώπους από τα 16 κρατίδια της Γερμανίας. Στην τρίτη ψηφοφορία αρκεί η απλή πλειοψηφία. Οι πολιτικοί σχολιαστές όμως συμφωνούν ότι θα αποτελέσει βαρύ πλήγμα για την καγκελάριο, ιδιαίτερα για τη θέση της στο κόμμα, αν ο εκλεκτός της αποτύχει στις πρώτες δύο ψηφοφορίες. Και φυσικά θα είναι «βαρύ πλήγμα με συνέπειες γενικότερες», γράφει η συντηρητική εφημερίδα «Die Welt», αν στην τρίτη ψηφοφορία πλειοψηφήσει ο Γκάουκ. Υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο; Ετσι φαίνεται, αν κρίνουμε από τα σχόλια του σοβαρού γερμανικού Τύπου. «Ο Βουλφ δεν είναι τίποτε σε σχέση με τον Γκάουκ. Δεν είναι λάθος του Βουλφ, απλώς ο Γκάουκ είναι σπουδαίος» έγραψε η «Die Welt». Και η συντηρητική «S ddeutsche Ζeitung» προφητεύει: «Για πρώτη φορά η καγκελάριος Μέρκελ κινδυνεύει στις προεδρικές εκλογές ». Πέρα από τα σχόλια και τις υποθέσεις, υπάρχουν και συγκεκριμένα στοιχεία. Ενασοβαρό ποσοστό Φιλελευθέρων, απογοητευμένο από την ηγεσία του και την κυβέρνηση στην οποία αυτό μετέχει, έχει εκδηλωθεί εναντίον του Βουλφ. Αυτό προδικάζει ότι δεν είναι εξασφαλισμένη η ψήφος των Φιλελεύθερων βουλευτών και των αντιπροσώπων από τα κρατίδια στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση. Ηδη έξι Φιλελεύθεροι αντιπρόσωποι από κρατίδια της Ανατολικής Γερμανίας δήλωσαν ότι υποστηρίζουν τον Ανατολικογερμανό Γκάουκ.

Ελεύθερη πτώση στις δημοσκοπήσεις

Η προεδρική εκλογή της 30ής Ιουνίου γίνεται στη χειρότερη- και στην πιο κρίσιμη- στιγμή της θητείας της Ανγκελα Μέρκελ.

Οι δημοσκοπήσεις είναι καταλυτικές.Για την κυβέρνηση,για την καγκελάριο και ιδιαίτερα για τον υπουργό Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε.Δείχνουν κάθετη πτώση στο μισό της δημοτικότητας της καγκελαρίου- από 48% σε 24% μέσα σε έξι μήνες- και εκμηδένιση του υπουργού και αρχηγού των Φιλελευθέρων- από 47% τον περασμένο Νοέμβριο σε 20% στις αρχές Ιουνίου.Ουδέποτε γερμανός υπουργός Εξωτερικών είχε δημοτικότητα κάτω του 28%.

Ποτέ η δημοτικότητα της προηγούμενης κυβέρνησης συνασπισμού των Χριστιανοδημοκρατών και των Σοσιαλδημοκρατών δεν είχε πέσει κάτω από 36,5%,όπως και ποτέ η δημοτικότητα του πρώην υπουργού Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ δεν ήταν κάτω από 30%.Η κυβέρνηση και ο συντηρητικός πολιτικός κόσμος «έχουν χάσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας» έγραφε την περασμένη εβδομάδα το «Spiegel».Και πρόσθετε: «Υπάρχει κρίση εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτικών και ψηφοφόρων,κρίση εμπιστοσύνης μεταξύ κυβέρνησης και λαού,όπως υπάρχει και κρίση εμπιστοσύνης μεταξύ των κομμάτων».

Στην Καγκελαρία ανησυχούν για την τύχη σειράς «αντιλαϊκών» νομοσχεδίων που έχει προγραμματίσει να φέρει στην Μπούντεσταγκ η κυρία Μέρκελ.Οι Σοσιαλδημοκράτες απείχαν στην ψήφιση της βοήθειας για την Ελλάδα και στον νόμο για οικονομική υποστήριξη της ευρωζώνης,είναι όμως βέβαιο ότι θα καταψηφίσουν κάθε νόμο που θα αφορά μόνο τη Γερμανία.Αυτό σημαίνει ότι τα νομοσχέδια που απαιτούν αυξημένη πλειοψηφία δεν θα περάσουν.Και αυτό «σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να λειτουργήσει και ότι αργά ή γρήγορα θα αναγκαστεί να προσφύγει σε εκλογές» γράφει η γερμανική έκδοση των «Financial Τimes».

Η καγκελάριος είναι υποχρεωμένη να επιβάλει περικοπές στον προϋπολογισμό προκαλώντας θύελλα στις γερμανικές τράπεζες,ενώ ψαλίδισε τα κονδύλια κοινωνικής πρόνοιας,με αποτέλεσμα να ετοιμάζεται για απεργία ακόμη και ο δημόσιος τομέας – γεγονός σπανιότατο στη Γερμανία.

Επιπλέον,η κυρία Μέρκελ αναγκάζεται έτσι να παραβεί τη συμφωνία με τους Φιλελεύθερους για μείωση της φορολογίας δημιουργώντας εσωτερικά προβλήματα στο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού.Μειώνει κατά 40.000 το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεών της αναγκάζοντας τον αμερικανό υπουργό Ρόμπερτ Γκέιτς να σπεύδει για να την εμποδίσει να μην προχωρήσει σε περισσότερες περικοπές,ενώ οι σχέσεις της με τον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί βρίσκονται σε τέτοιο χαμηλό επίπεδο που χρειάστηκε να αναβληθεί δύο φορές η τακτική ανά μήνα συνάντησή τους.Η πολυδιαφημισμένη κοινή σύσκεψη των δύο υπουργικών συμβουλίων, προγραμματισμένη για το τέλος του Μαΐου,είχε διαγραφεί από την ατζέντα της Καγκελαρίας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Courchevel – Παρίσι – Ντουμπάι Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Γαλλία με περισσότερα από 300.000 κρούσματα ημερησίως, σκέφτεται να «κατηφορίσει» από την Courchevel... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk