fax

ΜΟΣΧΑ «Βήμα προς τη δημιουργία αστυνομικού κράτους» χαρακτήρισε το αντιπολιτευτικό Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσίας το νομοσχέδιο που κατατέθηκε από τη Δούμα για την ενίσχυση των εξουσιών της υπηρεσίας-διαδόχου της ΚGΒ. Αν τα μέτρα υπερψηφιστούν και στις επόμενες δύο ψηφοφορίες, η FSΒ θα μπορεί να συλλαμβάνει άτομα τα οποία θεωρεί ότι «προκαλούν ή δημιουργούν τις συνθήκες για τη διάπραξη εγκλήματος» και να απειλεί με φυλάκιση τους πράκτορες που παραβαίνουν τις διαταγές της.

fax | tovima.gr

ΜΟΣΧΑ «Βήμα προς τη δημιουργία αστυνομικού κράτους» χαρακτήρισε το αντιπολιτευτικό Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσίας το νομοσχέδιο που κατατέθηκε από τη Δούμα για την ενίσχυση των εξουσιών της υπηρεσίας-διαδόχου της ΚGΒ. Αν τα μέτρα υπερψηφιστούν και στις επόμενες δύο ψηφοφορίες, η FSΒ θα μπορεί να συλλαμβάνει άτομα τα οποία θεωρεί ότι «προκαλούν ή δημιουργούν τις συνθήκες για τη διάπραξη εγκλήματος» και να απειλεί με φυλάκιση τους πράκτορες που παραβαίνουν τις διαταγές της. Οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκφράζουν φόβους ότι η FSΒ θα χρησιμοποιήσει τη νέα της εξουσία για να φυλακίζει ακτιβιστές της αντιπολίτευσης και ανεξάρτητους δημοσιογράφους και «να καταπνίξει κάθε πραγματική αντιπολιτευτική δραστηριότητα».

ΠΑΡΙΣΙ Επειτα από καθυστερήσεις ετών πρόκειται να ξεκινήσει τον Δεκέμβριο στο Παρίσι η δίκη 17 Χιλιανών οι οποίοι θεωρείται ότι ευθύνονται για την εξαφάνιση τεσσάρων γάλλων υπηκόων κατά τη δεκαετία του 1970, υπό το καθεστώς του δικτάτορα Αουγκούστο Πινοτσέτ. Οι 17 θα δικαστούν ερήμην κατηγορούμενοι για «παράνομη παρακράτηση συνοδευόμενη ή ακολουθούμενη από βασανιστήρια και βάρβαρες πράξεις». Μεταξύ τους συγκαταλέγονται ο στρατηγός Μανουέλ Κοντρέρας, αρχηγός της χουντικής μυστικής αστυνομίας, και ο Πολ Σέφερ, ο οποίος ηγούνταν της «Ντινιδάδ», κοινότητας που λέγεται ότι χρησιμοποιούνταν από τη μυστική αστυνομία του Πινοτσέτ ως κέντρο βασανιστηρίων. Και ο ίδιος ο Πινοσέτ είχε θεωρηθεί εμπλεκόμενος στην εξαφάνιση των τεσσάρων γάλλων υπηκόων, αλλά ουδέποτε βρέθηκε ενώπιον της Δικαιοσύνης. ΡΕΪΚΙΑΒΙΚ Η Ισλανδία, η μοναδική χώρα του κόσμου με ανοιχτά ομοφυλόφιλο αρχηγό κυβέρνησης, την πρωθυπουργό Γιοχάνα Σιγκουρντατότιρ, υπερψήφισε με απόλυτη πλειοψηφία νόμο σύμφωνα με τον οποίο άτομα του ιδίου φύλου θα μπορούν πλέον να παντρεύονται. «Η στάση των Ισλανδών απέναντι στο ζήτημα της ομοφυλοφιλίας είναι αρκετά πραγματιστική. Ο γάμος μεταξύ ομοφυλοφίλων δεν αποτέλεσε μείζον εσωτερικό ζήτημαούτε καν αμφιλεγόμενο» είπε ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών Γκούναρ Χέλγι Κρίστινσον. Η ισλανδική προτεσταντική Εκκλησία δεν έχει αποφανθεί ακόμη αν θα παντρεύει θρησκευτικά άτομα του ιδίου φύλου, αν και ο νόμος ορίζει ότι «οι ιερείς θα είναι ελεύθεροι αλλά ποτέ υποχρεωμένοι να πραγματοποιούν γάμους μεταξύ ανδρών ή μεταξύ γυναικών».

ΤΣΙΟΥΔΑΔ ΧΟΥΑΡΕΖ (ΜΕΞΙΚΟ) Λουτρό αίματος σημειώθηκε σε κέντρο αποτοξίνωσης στη συνοριακή πόλη Τσιουάουα του Μεξικού, όταν τουλάχιστον 30 ένοπλοι εισέβαλαν και άνοιξαν πυρ σκοτώνοντας 19 άτομα και τραυματίζοντας δεκάδες. Οι επιτιθέμενοι ανάγκασαν τα θύματα να ξαπλώσουν μπρούμυτα και τους εκτέλεσαν, ενώ μετά άφησαν σημειώματα στα οποία κατηγορούσαν τα θύματα για «προδότες». Σύμφωνα με τις Αρχές, δύο από τα έξι σημαντικότερα καρτέλ ναρκωτικών του Μεξικού χρησιμοποιούν τα κέντρα αποτοξίνωσης για να στρατολογούν εκτελεστές και «βαποράκια» απειλώντας με θάνατο όποιον δεν συνεργάζεται, ενώ άλλοι δολοφονούνται σε αυτά λόγω μη εξοφλημένων χρεών από ναρκωτικά. Εξήντα άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους σε λιγότερο από δύο χρόνια με παρόμοιο τρόπο σε κλινικές αποτοξίνωσης του Μεξικού.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Η Καλντέρα η επιλογή να εκδράμουν αυτές τις άκρως επικίνδυνες ημέρες, με τη μετάλλαξη Ομικρον να σαρώνει τα πάντα, στην αγαπημένη... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk