ΕΜΕΙΝΑΝ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο πιο αντιδημοφιλής αμερικανός πρεσβευτής ήταν αναμφίβολα ο Τζον Πιουριφόι(1950-1953). Στα πρώτα χρόνια μετά τον εμφύλιο πόλεμο και με την κομμουνιστοφοβία «στο κόκκινο»,ο Πιουριφόι εθεωρείτο ο άνθρωπος που ουσιαστικά διοικούσε τη χώρα σε αγαστή συνεργασία με το Παλάτι.Μια σκηνή,που περιγράφει ο Σπύρος Λιναρδάτοςστο βιβλίο του «Από τον Εμφύλιο στη Χούντα», είναι χαρακτηριστική της αποικιοκρατικής του αντίληψης: αυτή με τον Πιουριφόι να επιστρέφει εσπευσμένα στην Αθήνα τον Ιούνιο του 1951 και να επιπλήττει τον Σοφοκλή Βενιζέλο για την παραίτηση του αρχιστρατήγου Παπάγου.

Οι «κακοί»…
Ο πιο αντιδημοφιλής αμερικανός πρεσβευτής ήταν αναμφίβολα ο Τζον Πιουριφόι(1950-1953). Στα πρώτα χρόνια μετά τον εμφύλιο πόλεμο και με την κομμουνιστοφοβία «στο κόκκινο»,ο Πιουριφόι εθεωρείτο ο άνθρωπος που ουσιαστικά διοικούσε τη χώρα σε αγαστή συνεργασία με το Παλάτι.Μια σκηνή,που περιγράφει ο Σπύρος Λιναρδάτοςστο βιβλίο του «Από τον Εμφύλιο στη Χούντα», είναι χαρακτηριστική της αποικιοκρατικής του αντίληψης: αυτή με τον Πιουριφόι να επιστρέφει εσπευσμένα στην Αθήνα τον Ιούνιο του 1951 και να επιπλήττει τον Σοφοκλή Βενιζέλο για την παραίτηση του αρχιστρατήγου Παπάγου.Ο αμερικανός πρέσβης φοβήθηκε,χωρίς λόγο,όπως αποδείχθηκε,μήπως χάσει τον έλεγχο του Στρατού… ΟΝόρμπερτ Ανσουτζείχε επίσης μανία να αναμειγνύεται στην ελληνική πολιτική ζωή. Υπήρξε για σύντομο διάστημα, το «καυτό» καλοκαίρι του 1965, επιτετραμμένος μετά την αποχώρηση του Χένρι Λαμπουίς. Αγαπημένο του στέκι ήταν τα «Νησιά»,το εστιατόριο του «Χίλτον».Κατά τη διάρκεια των Ιουλιανών, που οδήγησαν στην πτώση της κυβέρνησης τουΓ. Παπανδρέου,ο Ανσουτζ εξέφραζε την αγωνία του προς τους συνομιλητές του, επιχειρηματίες και εφοπλιστές,πώς θα συγκεντρωθούν τα χρήματα για την εξαγορά των βουλευτών που χρειάζονταν ώστε να πάρουν ψήφο εμπιστοσύνης οι αποστάτες.

…και ο «καλός»

Η άνοδος τουΑνδρέα Παπανδρέου στην εξουσία αλλά και η τρομοκρατία έστρεψαν τους Αμερικανούς σε έμπειρους διπλωμάτες που είχαν υπηρετήσει στο παρελθόν στην Αθήνα. Ενας από αυτούς ήταν οΡόμπερτ Κίλι(1985-1989). Ο Κίλι γνώριζε καλά την Ελλάδα από την προηγούμενη θητεία του στη χώρα μας την περίοδο 1966-1970 ως πολιτικός σύμβουλος με αρμοδιότητα μεταξύ άλλων το Κυπριακό. Ο Κίλι είχε καλές σχέσεις με τον Ανδρέα. Η σύζυγός τουΛουίζήταν στενή φίλη της κυρίαςΜαργαρίτας Παπανδρέου. Ο Κίλι ήταν άλλωστε ο μόνος αμερικανός διπλωμάτης που συναντούσε τη Μαργαρίτα μετά το πραξικόπημα των συνταγματαρχών…

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk