Στο εδώλιο το παιδί ενός σιδερά και μιας κομμώτριας που ως τρέιντερ κυνήγησε το εύκολο κέρδος

Ζερόμ ΚερβιέλO «κ. Τίποτα» που άνοιξε μαύρη τρύπα €4,9 δισ.

«ΠΟΙΟΣ είστε, κύριεΚερβιέλ;». Η ερώτηση του προέδρου του δικαστηρίου ακούστηκε δυνατά μέσα στην αίθουσα, όπου μόλις είχε ξεκίνησε η «δίκη της δεκαετίας» για τη Γαλλία.Στο εδώλιο κάθεται ο άνθρωπος ο οποίος κατηγορείται για τη μεγαλύτερη απάτη στην ιστορία των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, ένας νεαρός ταπεινής καταγωγήςπου ένιωθε «ένα τίποτα» με τα φθηνά σακάκια του όταν άρχισε να δουλεύει στην πιο επίλεκτη ομάδα της Soci t G n rale. Εδώ και δυόμισι χρόνια η ιστορία του έχει ιντριγκάρει όλον τον κόσμο.Οχι μόνο εκείνους που παίζουν στα δάχτυλα τα χρηματιστηριακά κόλπα, αλλά και την κοινή γνώμη, που έχει συμπαθήσει τον 33χρονο πρώην τρέιντερ Ζερόμ Κερβιέλ, ο οποίος «έβαλε μέσα» κατά 4,9 δισ.ευρώ την τράπεζα.

«ΠΟΙΟΣ είστε, κύριεΚερβιέλ;». Η ερώτηση του προέδρου του δικαστηρίου ακούστηκε δυνατά μέσα στην αίθουσα, όπου μόλις είχε ξεκίνησε η «δίκη της δεκαετίας» για τη Γαλλία.Στο εδώλιο κάθεται ο άνθρωπος ο οποίος κατηγορείται για τη μεγαλύτερη απάτη στην ιστορία των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, ένας νεαρός ταπεινής καταγωγήςπου ένιωθε «ένα τίποτα» με τα φθηνά σακάκια του όταν άρχισε να δουλεύει στην πιο επίλεκτη ομάδα της Soci t G n rale. Εδώ και δυόμισι χρόνια η ιστορία του έχει ιντριγκάρει όλον τον κόσμο.Οχι μόνο εκείνους που παίζουν στα δάχτυλα τα χρηματιστηριακά κόλπα, αλλά και την κοινή γνώμη, που έχει συμπαθήσει τον 33χρονο πρώην τρέιντερ Ζερόμ Κερβιέλ, ο οποίος «έβαλε μέσα» κατά 4,9 δισ.ευρώ την τράπεζα.

Απατεώνας του κοινού ποινικού δικαίου, όπως υποστηρίζει η τράπεζα, ή θύμα του ξέφρενου συστήματος που διαχειρίζεται δισεκατομμύρια μέσα από τις οθόνες των υπολογιστών; Από τα τέλη Ιανουαρίου του 2008, όταν η τράπεζα ανακάλυψε τι ακριβώς έκανε ο Κερβιέλ, ως σήμερα, ο νεαρός αντικριστής δεν έχει λύσει το αίνιγμα γύρω από το πρόσωπό του. Και είναι αμφίβολο αν η δίκη του, που ξεκίνησε στο Παρίσι την περασμένη Τρίτη και θα κρατήσει ως το τέλος του μηνός, θα δώσει την απάντηση.

Αν κριθεί ένοχος για απάτη, κινδυνεύει να μείνει στη φυλακή για πέντε χρόνια και να πληρώσει πρόστιμο 375.000 ευρώ. Χώρια που η τράπεζα ζητεί πίσω τα λεφτά της, αλλά αυτά είναι μάλλον δύσκολο να τα πάρει. Ο Κερβιέλ εργάζεται σήμερα σε μια εταιρεία πληροφορικής με μισθό μόλις 2.300 ευρώ τον μήνα.

Η τράπεζα τον έχει χαρακτηρίσει «οικονομικό τρομοκράτη» και «ιδιοφυΐα στην απάτη», ενώ ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας τον αποκάλεσε «διάνοια στους κομπιούτερ». Ανθρωποι που τον έχουν γνωρίσει, κάνουν λόγο για έναν μοναχικό αλλά φιλόδοξο άνθρωπο που παθιαζόταν με το σύστημα των ηλεκτρονικών συναλλαγών και ήθελε να δοκιμάσει τις αντοχές του.

Παιδί οικογένειας βιοπαλαιστών από τη Βρετάνη (ο πατέρας σιδεράς, η μητέρα κομμώτρια), σπούδασε Οικονομικά στη Νάντη και έκανε μεταπτυχιακό στη Λυών με ειδίκευση στις αγορές του χρήματος. Επιασε αμέσως δουλειά στη Soci t G n rale, πρώτα στα «πίσω γραφεία», αλλά ο ζήλος του ήταν τέτοιος που πήρε προαγωγή για την περίφημη «Delta Οne», την «dream team» των τρέιντερ της τράπεζας, παρέα με συναδέλφους του, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν απόφοιτοι των περίφημων «μεγάλων σχολών» του γαλλικού εκπαιδευτικού συστήματος.

Ο ίδιος δεν ήταν και το έφερε βαρέως. Θέλησε λοιπόν να τους ξεπεράσει, πετυχαίνοντας μεγαλύτερους στόχους από αυτούς που του είχε θέσει η τράπεζα και κερδίζοντας ανάλογα μπόνους. Μπόνους που τελικά δεν τα πήρε ποτέ. Προτού αρχίσει η δίκη, κυκλοφόρησε στη Γαλλία από τον Flammarion το βιβλίο του Κερβιέλ με τη δική του εκδοχή για τα γεγονότα με τίτλο «Το γρανάζι: Αναμνήσεις ενός αντικριστή». «Ημουν απλώς μια πόρνη σε ένα μεγάλο τραπεζικό όργιο» γράφει ο Κερβιέλ, ο οποίος επιμένει ότι δεν έκανε τίποτε κρυφά και ότι οι ανώτεροί του γνώριζαν τι έκανε. Από την προδικασία δεν προέκυψε κανένα στοιχείο που να πιστοποιεί ότι ο Κερβιέλ έβγαλε χρήματα από όλη αυτήν την ιστορία. Ετσι κι αλλιώς, οι απολαβές του στην τράπεζα δεν ξεπέρασαν ποτέ τα 100.000 ευρώ τον χρόνο.

Στο κυνήγι του κέρδους- όχι του δικού του αλλά της τράπεζας- λάμβανε πλασματικές θέσεις στην αγορά των τραπεζικών παραγώγων, παρακάμπτοντας τα αυστηρά (υποτίθεται…) επίπεδα ελέγχων που υπάρχουν στις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Την ημέρα που τον έπιασαν, ήταν εκτεθειμένος κατά 50 δισ. ευρώ- πιο πολύ δηλαδή από την κεφαλαιουχική αξία της τράπεζας εκείνη την περίοδο. Αν δεν είχε μεσολαβήσει εκείνη η «Μαύρη Δευτέρα» των διεθνών χρηματιστηρίων και δεν έμενε έκθετος από τις τοποθετήσεις του, πολύ πιθανόν να μην τον είχαν πιάσει. Και το σύστημα θα συνέχιζε να δουλεύει. Διότι όσο έφερνε κέρδη ο Κερβιέλ- το 2007 είχε φέρει 1,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με όσα λέει- δεν υπήρχε πρόβλημα και οι ανώτεροί του έκαναν τα στραβά μάτια.

Αγαπημένος των μίντια

Και μπλουζάκια με το όνομά του, και εικόνες που τον δείχνουν δήθεν σαν «νομπελίστα»

Δεν είναι τυχαίο που τα μίντια λάτρεψαν τον Κερβιέλ. Φωτογενής,με εμφάνιση αστέρα του κινηματογράφου,ο νεαρός τρέιντερ χειρίστηκε έξυπνα τα μέσα και πέρασε στον κόσμο την εικόνα του «καλού παιδιού» που…αμάρτησε για την τράπεζά του.Στις δημοσκοπήσεις οι Γάλλοι δηλώνουν σε ποσοστό 70% ότι αυτός είναι το θύμα της όλης ιστορίας.Από τον Ιανουάριο του 2008 που βρέθηκε για πρώτη φορά στην επικαιρότητα ως σήμερα έχουν κυκλοφορήσει αρκετά βιβλία για τον ίδιο- εκτός από το δικό του-,καθώς το θέμα προσφέρεται για ανάγνωσμα αν συνδυαστεί με τις μετέπειτα οδυνηρές εξελίξεις στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα.Υπάρχουν επίσης πληροφορίες ότι ετοιμάζεται ταινία με την ιστορία του και στο Ιnternet πέφτουν στοιχήματα για τον σταρ που θα μπορούσε να τον παίξει. Επικρατέ- στερος,ο γάλλος γόηςΟλιβιέ Μαρτινέζ .

Η ζωή του ένα κόμικ

Σκίτσo από το κόμικ «Ημερολόγιο» (επάνω το εξώφυλλο) με την υπόθεση του νεαρού τρέιντερ. Κυκλοφόρησε μετά τη σύλληψή του

Λίγους μήνες μετά τη σύλληψή του, κυκλοφόρησε κόμικ με τίτλο «Το ημερολόγιο του Ζερόμ Κερβιέλ» (Τhomas Εditions),το οποίο καταγράφει με ακρίβεια την ιστορία του από την πρώτη στιγμή που έπιασε δουλειά στην τράπεζα. «Ημουν εντελώς λάθος,ένιωθα ένα τίποτα»λέει σε κάποιο σημείο,όταν συγκρίνει τα φθηνά σακάκια του με τα sur mesure κοστούμια των συναδέλφων του.Αλλά ούτε το Διαδίκτυο έμεινε ασυγκίνητο από την ιστορία του. Από την πρώτη στιγμή δημιουργήθηκαν σελίδες και ομάδες στο Facebook- οι περισσότερες για να τον υποστηρίξουν.Μια από αυτές- με 1.999 μέλη- έφθασε στο σημείο να τον προτείνει για το βραβείο Νομπέλ Οικονομίας!«Μπράβο,Ζερόμ!» ,«Είμαστε περήφανοι για σένα»τον επικροτούν οι διαδικτυακοί φίλοι. Κάποιος μάλιστα τον χαρακτηρίζει «Τσε Γκεβάρα του χρηματοοικονομικού συστήματος» . Ρas mal!

Δεν έβαλε δεκάρα στο παντελόνι!

4 Ο Κερβέλ είχε ελάχιστο προσωπικό κέρδος.Ουδέποτε εισέπραξε περισσότερα από 100.000 ευρώ τον χρόνο,μαζί με τα μπόνους. Ηλπιζε σε περισσότερα που δεν ήρθαν.

4 Αρχισε να «παίζει» με μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στις αρχές του 2007.

Εφθασε τα 30 δισ.ευρώ τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς και τα 50 δισ.ευρώ λίγο προτού τον πιάσουν,τον Ιανουάριο του 2008, όταν η ίδια η τράπεζα είχε χρηματιστηριακή αξία 35 δισ.ευρώ.

4 Μέσα στο 2007 έφερε αποδόσεις 1,5 δισ.ευρώ.

Μετά την αποδέσμευση των εξαιρετικά ριψοκίνδυνων θέσεών του η τράπεζα έχασε 4,9 δισ.ευρώ- και του τα ζητάει πίσω.

4 Σήμερα εργάζεται σε μια εταιρεία πληροφορικής,με απολαβές κάτι λιγότερο από 30.000

ευρώ τον χρόνο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Η Καλντέρα η επιλογή να εκδράμουν αυτές τις άκρως επικίνδυνες ημέρες, με τη μετάλλαξη Ομικρον να σαρώνει τα πάντα, στην αγαπημένη... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk