ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Οι δύο όψεις του νομίσματος

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ αμφιβολία ότι λίγο- πολύ καθεμία από τις 64 σελίδες- όσοι και οι αγώνες του Μουντιάλ- θα προσφέρει κάτι συναρπαστικό, αν όχι πάντα σε όλο το παγκόσμιο τηλεοπτικό κοινό αλλά τουλάχιστον σε επίπεδο εθνικό δύο ομάδων. Η παγκόσμια διοργάνωση που ανταγωνίζεται τους Ολυμπιακούς είναι ένα ακαταμάχητης γοητείας θέαμα και κάθε ομάδα που συμμετέχει στοχεύει και στην εθνική υστεροφημία. Σε τελική ανάλυση είναι ο θρίαμβος της τεράστιας βιομηχανίας του ποδοσφαίρου· αλλά θα επαναληφθεί αυτό που λέγεται και ακούγεται και στις προηγούμενες διοργανώσεις.

Οι δύο όψεις του νομίσματος | tovima.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ αμφιβολία ότι λίγο- πολύ καθεμία από τις 64 σελίδες- όσοι και οι αγώνες του Μουντιάλ- θα προσφέρει κάτι συναρπαστικό, αν όχι πάντα σε όλο το παγκόσμιο τηλεοπτικό κοινό αλλά τουλάχιστον σε επίπεδο εθνικό δύο ομάδων. Η παγκόσμια διοργάνωση που ανταγωνίζεται τους Ολυμπιακούς είναι ένα ακαταμάχητης γοητείας θέαμα και κάθε ομάδα που συμμετέχει στοχεύει και στην εθνική υστεροφημία. Σε τελική ανάλυση είναι ο θρίαμβος της τεράστιας βιομηχανίας του ποδοσφαίρου· αλλά θα επαναληφθεί αυτό που λέγεται και ακούγεται και στις προηγούμενες διοργανώσεις. Π.χ. συναδέλφωση των λαών, αθλητική άμιλλα, αλκή των χρυσοπληρωμένων μαέστρων της μπάλας. Και για μια ακόμη φορά θα καλυφθεί η άλλη πλευρά του νομίσματος. Η υστερία της γεωπολιτικής προβολής κάθε χώρας, η επιβολή του χρήματος- μακάρι η πρωταθλήτρια να ανήκει στους φτωχούς και μικρούς του πλανήτη, ακόμη τα κέρδη μιας ολόκληρης παγκόσμιας πομπής των κερδοσκόπων του πιο δημοφιλούς αθλητικού θεάματος.

***

ΟΣΟΙ είχαν παρακολουθήσει τα Τήνια 2006- μια σημαντική εκδήλωση που γίνεται θεσμός Αθλητισμού- Πολιτισμού- το λιγότερο που θα περίμεναν ήταν να λειτουργεί το κλειστό γυμναστήριο-γήπεδο αθλοπαιδιών της Τήνου στη δεύτερη διοργάνωση, απόλυτα επιτυχή, πριν από λίγο καιρό. Εννοούμε τους εκτός Τήνου φιλάθλους, γιατί οι Τηνιακοί έχουν γευθεί την απαξίωση αντί του ενδιαφέροντος και της στοργής της Πολιτείας. Από το 2001 μένει ημιτελές το έργο, ένας τσιμεντένιος σκελετός διαμαρτυρίας. Ανήκει στα υπό κατασκευήν έργα, μικρής δαπάνης, για να τελειώσει. Αξίζει ασφαλώς το ενδιαφέρον της ΓΓΑ, έπειτα από μια δεκαετία, να δώσει τη λύση επιτέλους. Στο διάστημα αυτό τα γρανάζια της γραφειοκρατίας τον «χαβά τους», παρά τις διαβεβαιώσεις υπουργών και γενικών γραμματέων Αθλητισμού κατά την επίσκεψή τους στο νησί της Μεγαλόχαρης. Ασφαλώς δεν χρειάζεται ανάλυση του τι σημαίνει για την Τήνο αυτή η εγκατάσταση. Μετάβαση στον αθλητικό πολιτισμό. Απλώς να αναφερθεί ότι ομάδες νέων αθλητών και αθλητριών δίνουν τους «επίσημους αγώνες» τους στην… Ερμούπολη. Το κλειστό γήπεδο αθλοπαιδιών του νησιού πέραν της κάλυψης των αθλητικών αναγκών της νεολαίας- που είναι, πράγματι, επιτακτικές και ζωτικής σημασίας- θα εξυπηρετεί και τις ανάγκες πολιτιστικών και μορφωτικών εκδηλώσεων. Τουτέστιν αντί στοργής απαξίωση.

***

ΑΝΑΜΦΙΒΟΛΑ ουδείς έχει αντίρρηση να δοθεί στο κοινό η παραλιακή ζώνη του Σαρωνικού, εκτός βέβαια από εκείνους που χρόνια τώρα με περιφράξεις και καταπατήσεις έχουν οικονομικά οφέλη. Αλλά και εδώ ισχύει η λαϊκή ρήση «μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά». Η περίπτωση αφορά έναν πράγματι ιστορικό και δημιουργικό σύλλογο όπως είναι ο «Ελληνικός Ναυτικός Ομιλος Αιγυπτιωτών» ευφήμως γνωστός ως ΕΝΟΑ. Πριν από 45 χρόνια η Πολιτεία παρεχώρησε στον όμιλο περιορισμένο παράκτιο χώρο στον Αγιο Κοσμά, όπου με πολύ μόχθο αλλά και με τη συνδρομή της ίδιας της Πολιτείας λειτουργούν ναυταθλητικές εγκαταστάσεις υψηλού επιπέδου. Νεώσοικοι (όπου φυλάσσεται πλωτό υλικό αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ), πλήρες γυμναστήριο, χώροι εξυπηρέτησης αθλητών και αθλητριών, γήπεδα μπιτς βόλεϊ και μπάσκετ, αθλητικό εντευκτήριο κ.ά. Από το σωματείο αυτό έχουν αναδειχθεί λαμπροί αθλητές και αθλήτριες, ακόμη και ολυμπιονίκες, βασικά της κωπηλασίας αλλά και της ιστιοπλοΐας και άλλων αθλημάτων του νερού.

***

ΤΑ ΜΕΤΡΑ αφορούν την απελευθέρωση της παραλίας και της παράκτιας ζώνης από όλους εκείνους που αποκομίζουν αδιευκρίνιστα και παράνομα οικονομικά οφέλη. Ο ΕΝΟΑ με υπομνήματα προς τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας και την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή αιτείται τη διασφάλιση και συνέχιση της λειτουργίας των αποκλειστικά και μόνο αθλητικού ενδιαφέροντος εγκαταστάσεων και ειδικότερα στον θαλάσσιο χώρο μόνο εμπρός από τους νεώσοικους. Ασφαλώς η συνέχιση της παραγωγικής για τον ναυταθλητισμό λειτουργίας του συλλόγου αυτού δεν θα είναι εξαίρεση του κανόνα, αλλά στήριξη του ζωτικού κυττάρου του ερασιτεχνικού αθλητισμού που λέγεται «σύλλογος»- και μάλιστα με φιλαθλητική και κοινωνική αφιλοκερδή δράση.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αθλητισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk