Διώροφα σπίτια με κεραμίδια στις σκεπές και μικρές καταπράσινες αυλές. Ενα τυπικό χωριό της ελληνικής επαρχίας. Με τα φροντισμένα νοικοκυριά του, τις φιλικές σχέσεις των κατοίκων, τις μικρές έριδες κατά καιρούς. Οικογένειες δεμένες, με τους παππούδες και τις γιαγιάδες κοντά στα παιδιά και στα εγγόνια τους. Μυστικά δεν κρατούνται εύκολα σε μια τόσο κλειστή κοινωνία. Υπάρχουν όμως και εκείνα που μαθαίνονται μόνο όταν προκαλέσουν ντόρο. Μόνο τότε που η φράση κλισέ «έπεσα από τα σύννεφα» ανασύρεται μπροστά στην ανημπόρια να περιγραφεί αλλιώς η έκπληξη των γεγονότων.

Στο Νεοχώρι, μόλις έξι χιλιόμετρα από τις Σέρρες, αυτές τις ημέρες επικρατεί ένα «υπόκωφο σούσουρο». Αδόκιμη σαφώς η έκφραση αλλά και πραγματική. Το σοκ ήταν μεγάλο: ένα κορίτσι του χωριού, μαζί με μια σχεδόν συνομήλικη φίλη της, σκότωσαν έναν 80χρονο. Το σοκ έφερε τη σιωπή. Τα σχόλια το σούσουρο. Ενα στιλέτο πρωταγωνίστησε στον φόνο και δεκάδες φήμες επιχειρούν να τον εξηγήσουν. «Ηθελαν να βρουν λεφτά και να φύγουν από τα σπίτια τους» είπαν τα πρώτα κουτσομπολιά. Το σερραϊκό… «Θέλμα και Λουίζ» όμως είχε και άλλα μυστικά.

«Ηταν ένα ήρεμο παιδί,όπως πολλά άλλα στην ηλικία της. Δεν είχε πολλές αληθινές φίλεςούτε ήταν σε μεγάλες παρέες.Ηταν όπως ένα μέσο παιδίπου δεν θα έλεγε πολλά για το σπίτι του. Η συμπεριφορά της ήταν φυσιολογική. Δεν φανταζόμασταν ποτέ ότι θα έκανε κάτι τόσο σοβαρό. Φαινόταν ότι δεν μπορούσε να πειράξει ούτε… μύγα». Οι καθηγητές της 15χρονης Μάγδας η οποία μαζί με τη 16χρονη φίλη της Ράνια αφαίρεσαν τη ζωή του 80χρονου Βασίλη στην Κερκίνη δηλώνουν συγκλονισμένοι. Κανείς εξ όσων γνώριζαν καλά τον συνταξιούχο του ΟΓΑ και τα δύο κορίτσια δεν μπορεί να δώσει εξήγηση. «Ηταν καλός ο παππούς.Μαζί πίναμε,παίζαμε χαρτιά…» διηγείται ένας κάτοικος. «Ηταν ήσυχα κορίτσια, παιδιά του χωριού. Η μία ήταν από εδώ, η άλλη από διπλανό χωριό.Και τον παππού όμως τον βλέπαμε κάθε μέρα,με το γέλιο του, το καλαμπούρι του… Τρεις ανθρώπους πενθούμε, όχι έναν» λέει μια γυναίκα.

Το σοκ αρχικά οδηγεί στα καλά λόγια. Και για τους τρεις. Προχωρώντας στα δύο κορίτσια κομπιάζουν. «Εχουν “δύσκολες” οικογένειες. Οι γονείς τους έχουν χωρίσει και…». Επιβεβαιώνεται ότι μόνο η μία προέρχεται από διαζευγμένη οικογένεια. Το στερεότυπο δεν βγαίνει. Και οι ίδιοι γνωρίζουν ότι ο λόγος αυτός δεν είναι αρκετός. Από τη διάλυση μιας οικογένειας ως τον φόνο τρίτου προσώπου υπάρχει τεράστια απόσταση. Εκτός κι αν υπάρχουν «τυφλά σημεία» στην ιστορία… Τα κενά είναι πολλά. Τα μυστικά ακόμη περισσότερα. Στις μικρές κοινωνίες Κερκίνης και Νεοχωρίου οι ντόπιοι δεν «ανοίγονται» εύκολα. «Στο Νεοχώρι δεν υπάρχουν περισσότερα από 100 σπίτια. Μπορεί να λέω και πολλά» λέει δημοσιογράφος της τοπικής εφημερίδας «Ελεύθερο Βήμα». Οσοι μιλούν κρατούν επιφυλάξεις και ουδείς θέλει να δει δημοσιευμένο το όνομά του. «Ακούγονται διάφορα και για τον χαρακτήρα και για τις συνήθειες του 80χρονου. Ποιος μπορεί να ξέρει όμως την αλήθεια ή το ψέμα;» αναφέρει κάτοικος.

Οι δύο κοπέλες ήταν φίλες. Η Ράνια, μαθήτρια της Α΄ λυκείου, διέμενε στην Κερκίνη ώσπου χώρισαν οι γονείς της. Μετακόμισε με τη μητέρα της στο Κιλκίς ενώ ο πατέρας της στη Βέροια. Κάθε Σαββατοκύριακο όμως η 16χρονη επέστρεφε στην Κερκίνη. Επισκεπτόταν τον παππού και τη γιαγιά της και συναντιόταν με την «κολλητή» της από το διπλανό χωριό, το Νεοχώρι.

Κάτοικοι αναφέρουν τα καλύτερα για τον παππού και τη γιαγιά της κοπέλας, οι οποίοι γνώριζαν και το θύμα. «Εξαιρετικοί άνθρωποι. Ποτέ δεν σχολιάστηκαν αρνητικά, δεν έδωσαν δικαιώματα. Ακούγεται ότι βοηθούσαν οικονομικά τη χωρισμένη κόρη τους» λένε. Μητέρα και γιαγιά της 16χρονης παρακολουθούνται από ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό. «Ηταν η νοικοκυρούλα μου. Με βοηθούσε πάντα. Μου έλεγε:“Γιαγιά, μην κουράζεσαι, άσε με να σε βοηθήσω στις δουλειές”. Ούτε τα πιάτα δεν με άφηνε να πλύνω. Πώς έγινε αυτό, πώς;» φέρεται να λέει συνεχώς η γιαγιά της.

Ρίζες στην Κερκίνη είχε και η 15χρονη Μάγδα, μαθήτρια της Γ΄ γυμνασίου. Διέμενε στο Νεοχώρι και σχολείο πήγαινε στην κοντινή Λιβαδειά. Ο πατέρας της εργάζεται ως υλοτόμος. «Οι γονείς της είναι σαν “χαμένοι”. Δεν μπορούν να πιστέψουν ότι η κόρη τους μπλέχτηκε σε αυτή την τραγική ιστορία» λέει συγχωριανός τους. Επιχειρώντας να δώσει μια εξήγηση γι΄ αυτό που συνέβη λέει: «Μπορεί να φταίει η ηλικία της, η εφηβεία και η επίδραση της τηλεόρασης. Μπορεί να είχε με τους γονείς της πρόβλημα επικοινωνίας, να μη μιλούσαν την ίδια γλώσσα. Μπορεί και να μην ισχύει τίποτε απ΄ όλα αυτά. Ποιος ξέρει;». Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ράνια έχει «σπάσει», κλαίει συνέχεια. Η Μάγδα «είναι σαν χαμένη, σαν να μην έχει επαφή» λένε άνθρωποι του περιβάλλοντός της. «Δεν έχει συνειδητοποιήσει τι ακριβώς έχει διαπράξει. Κατά βάθος πιστεύει ότι δεν συμμετείχε επειδή δεν ήταν αυτή που τον μαχαίρωσε…».

Τι ισχυρίστηκαν ενώπιον του ανακριτή

Η ιστορία,όπως τη διηγήθηκαν τα δύο κορίτσια προχθές Παρασκευή,στην κατάθεσή τους ενώπιον του ανακριτή Σερρών:

Το μεσημέρι της προηγούμενης Κυριακής η Ράνια και η Μάγδα περνούσαν έξω από τη μονοκατοικία του Βασίλη.«Δεν αξίζω μια καλησπέρα;» τους είπε και πρότεινε να κεράσει «ένα ποτήρι νερό».Κάθησαν στην αυλή του σπιτιού,τους πρότεινε να φάνε κάτι και ζήτησε από τη Μάγδα να φτιάξει αβγά.Οταν εκείνη βρισκόταν στην κουζίνα,ο 80χρονος παρενόχλησε τη Ράνια.Η Μάγδα τον είδε,σοκαρίστηκε.Εκείνος πρότεινε να τους δώσει 50 ευρώ για «να κάνουμε παιχνίδια».Τον ρώτησαν τι εννοεί και όταν εκείνος τους εξήγησε,επιχείρησαν να φύγουν.Τους πρότεινε περισσότερα λεφτά.Η Ράνια είπε θυμωμένη στη φίλη της: «Πάμε να του τα πάρουμε».Εκείνος είπε: «Μίαμία θα έρθετε μέσα» και έδωσε στη 16χρονη τα πρώτα δέκα ευρώ.Για δέκα λεπτά διαφωνούσαν φοβισμένες ποια θα μπει πρώτη.Μπήκαν τελικά μαζί και εκείνος έγινε πιο επιθετικός.Προσπάθησε να κλειδώσει την πόρτα.Η 16χρονη πανικοβλήθηκε,έβγαλε ένα στιλέτο από την τσάντα της και του έριξε τρεις μαχαιριές στην πλάτη.Η υπεράσπιση ισχυρίζεται ότι η Ράνια είχε τελευταία μαζί της στιλέτο διότι δεχόταν απειλητικά τηλεφωνήματα από αλλοδαπούς.O 80χρονος πρόλαβε να της αρπάξει το πόδι και τότε η Μάγδα του έπιασε τα χέρια.Εκείνος έπεσε προς τα πίσω πιάνοντας τη Ράνια,η οποία φοβήθηκε και τον μαχαίρωσε ξανά.Τότε αυτός άρχισε να φωνάζει: «Παντελή,Παντελή».Οι κοπέλες είδαν από το παράθυρο έναν γείτονα να κατευθύνεται προς το σπίτι.Πλύθηκαν βιαστικά και πήδηξαν από το παράθυρο.Τους είδε μια γειτόνισσα.Της είπαν «μας κυνηγάει ένας ανώμαλος».Μόλις απομακρύνθηκαν τηλεφώνησαν σε φίλο τους και χωρίς να του εξηγήσουν τίποτε,ζήτησαν να τις πάρει με το αυτοκίνητο ως τη λίμνη Κερκίνης όπου πέταξαν το στιλέτο.

Ο δικηγόρος της Ράνιας,κ.Ιωακείμ Παρασχίδης,δήλωσε στο «Βήμα» ότι η νεαρή «απειλήθηκε με βιασμό και πανικοβλήθηκε.Τον χτύπησε για να αποτρέψει τον κίνδυνο.Οι πολλαπλές μαχαιριές από μια 16χρονη προς έναν,μέχρι πρότινος,άγνωστο σε αυτήν άνδρα,καταδεικνύουν ότι θύμωσε,πανικοβλήθηκε, έχασε κάθε ίχνος αυτοελέγχου.Μόνο έτσι μπορεί να εξηγηθεί ο αριθμός των χτυπημάτων και όχι από το κίνητρο της ληστείας».Ο δικηγόρος της Μάγδας κ.Κ. Παρηγόρης ισχυρίζεται επίσης ότι η «ανάρμοστη και ανήθικη» συμπεριφορά του θύματος προκάλεσε την τραγωδία.Μετά την απόφαση για περιορισμό των κοριτσιών σε σωφρονιστικό κατάστημα ο κ.Παρηγόρης δήλωσε ότι «οι δικαστικές αποφάσεις είναι σεβαστές,αλλά η πολιτεία δεν έχει φροντίσει για τη λειτουργία σωφρονιστικών ιδρυμάτων για ανήλικα κορίτσια».Αυτό έχει ως αποτέλεσμα,πρόσθεσε,να μην έχει το μέτρο παιδαγωγικό χαρακτήρα,αλλά εκδικητικό και ανταποδοτικό,καθώς δεν τηρείται το δικαίωμα των κοριτσιών να συνεχίσουν το σχολείο στις φυλακές σε ένα κρίσιμο στάδιο της ανάπτυξής τους.