Αναβάλλονται χειρουργείαΣε «κώμα» τα νοσοκομεία λόγω τραγικής έλλειψης υλικών – Στον αέρα ο διαγωνισμός για φίλτρα αιμοκαθάρσεων

«Εβδομάδα των παθών» στα νοσοκομεία της χώρας, καθώς είναι πλέον τραγικές οι ελλείψεις σε υλικά για τη διεκπεραίωση ακόμη και στοιχειωδών ιατρικών πράξεων. Σε πολλές περιπτώσεις αρχίζουν να αναβάλλονται πέραν των προγραμματισμένων και επείγοντα χειρουργεία, ενώ κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα οι εθελοντικές αιμοδοσίες σε όλη τη χώρα.

<b>Αναβάλλονται χειρουργεία</b>Σε «κώμα» τα νοσοκομεία λόγω τραγικής έλλειψης υλικών – Στον αέρα ο διαγωνισμός για φίλτρα αιμοκαθάρσεων | tovima.gr

«Εβδομάδα των παθών» στα νοσοκομεία της χώρας, καθώς είναι πλέον τραγικές οι ελλείψεις σε υλικά για τη διεκπεραίωση ακόμη και στοιχειωδών ιατρικών πράξεων. Σε πολλές περιπτώσεις αρχίζουν να αναβάλλονται πέραν των προγραμματισμένων και επείγοντα χειρουργεία, ενώ κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα οι εθελοντικές αιμοδοσίες σε όλη τη χώρα.

Τραγική είναι η κατάσταση των νεφροπαθών καθώς δεν υπάρχουν στα νοσοκομεία τα ειδικά φίλτρα που χρειάζονται για τις αιμοκαθάρσεις. Στον αέρα βρίσκεται διαγωνισμός του υπουργείου Υγείας για το συγκεκριμένο ιατρικό υλικό ο οποίος αναβάλλεται συνεχώς καθώς οι εισαγωγείς δεν δέχονται την συμβιβαστική τιμή του υπουργείου στα 25 ευρώ. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η τιμή στην Ευρώπη είανι 7 ευρώ ενώ στην Ελλάδα η προσφορά από τους εισαγωγείς είναι 40 ευρώ. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες το υπουργείο Υγείας σκέπτεται να πάρει άμεσα και δραστικά μέτρα για να λυθεί το σοβαρό αυτό πρόβλημα από το οποίο κινδυνεύουν χιλιάδες ανθρώπινες ζωές.

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι επισχέσεις εργασίας σε περίπου 20 νοσοκομεία της χώρας (ανάμεσά τους Τζάνειο, Γενικό Κρατικό και Αττικόν) εξαιτίας απλήρωτων εφημεριών, με τους γιατρούς να τονίζουν ότι ακόμη και εάν καταβληθούν τα δεδουλευμένα και τερματίσουν την επίσχεση δεν θα μπορούν και πάλι να δουλέψουν εξαιτίας της έλλειψης άκρως απαραίτητων υλικών.

Το μπλακ άουτ στο σύστημα προμηθειών έχει προκαλέσει τεράστιες ελλείψεις σε υλικά για στοιχειώδεις διαδικασίες –δεν υπάρχουν σύριγγες, γάζες, ράμματα, γάντια, αντιδραστήρια, ακτινολογικά φιλμ, ακόμη και λευκοπλάστ. Η κατάσταση οδηγεί πλέον στην αναβολή και επειγόντων χειρουργείων πέραν των προγραμματισμένων.

Η ταλαιπωρία για τους ασθενείς είναι πολύ μεγάλη και με την όλη κατάσταση δυσχεραίνεται η παρακολούθησή τους. Οι γιατροί τονίζουν ότι δεν μπορούν να ασκηθούν τα καθήκοντά τους.

Η έλλειψη ασκών συλλογής αίματος και αντιδραστηρίων καθιστά την ίδια ώρα αδύνατη τη συλλογή αίματος και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών προειδοποιεί ότι από τη Δευτέρα δεν θα υπάρχει δυνατότητα συλλογής αίματος σε όλες τις Υπηρεσίες Αιμοδοσίες της χώρας.

Ως προς τις αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του ΕΣΥ με την ολοήμερη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων, που έχει εξαγγείλει η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, γιατροί και νοσηλευτές αναφέρουν ότι οι σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές του ΕΣΥ δεν επιτρέπουν την εφαρμογή του σχεδίου με τον τρόπο που προωθείται.

Οι γιατροί είναι αντίθετοι με τον τρόπο αμοιβής των εφημεριών, τονίζοντας ότι αντιστοιχεί σε επίδομα και το προτεινόμενο σύστημα εφημεριών δεν καλύπτει τις ανάγκες των νοσοκομείων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk