FoodChain

Το έμαθα σε μια ορειβατική πορεία στον Ταΰγετο,καθώς χάζευα μια από τις πολλές πινακίδες που υπάρχουν εκεί με την αυστηρή σύσταση «Απαγορεύεται να κόβετε τη ρίγανη».Εκείνη τη στιγμή άκουσα μια φαρμακοποιό δίπλα μου να λέει σε όλους:«Το ξέρετε ότι η ρίγανη είναι εξαίρετο αντιοξειδωτικό αλλά δεν το λένε και πολύ διότι είναι υπερβολικά φθηνή;».Ακόμη πιο φθηνό αντιοξειδωτικό εδώ στην Ελλάδα,και χωρίς να μπούμε στον κόπο να σκαρφαλώσουμε στα βουνά,χωρίς να κάψουμε καν βενζίνη και να ταράξουμε κάθε μορφή ζωής στις πλαγιές των βουνών,είναι ένας βασιλικός μέσα στη γλάστρα μας.

FoodChain | tovima.gr

Το έμαθα σε μια ορειβατική πορεία στον Ταΰγετο,καθώς χάζευα μια από τις πολλές πινακίδες που υπάρχουν εκεί με την αυστηρή σύσταση «Απαγορεύεται να κόβετε τη ρίγανη».Εκείνη τη στιγμή άκουσα μια φαρμακοποιό δίπλα μου να λέει σε όλους:«Το ξέρετε ότι η ρίγανη είναι εξαίρετο αντιοξειδωτικό αλλά δεν το λένε και πολύ διότι είναι υπερβολικά φθηνή;».Ακόμη πιο φθηνό αντιοξειδωτικό εδώ στην Ελλάδα,και χωρίς να μπούμε στον κόπο να σκαρφαλώσουμε στα βουνά,χωρίς να κάψουμε καν βενζίνη και να ταράξουμε κάθε μορφή ζωής στις πλαγιές των βουνών,είναι ένας βασιλικός μέσα στη γλάστρα μας.Εχουν γίνει μάλιστα και εργασίες που το επιβεβαίωσαν αυτό (Αntioxidant Αctivity of Βasil, Juliani & Simon).

Τώρα για τη δράση των αντιοξειδωτικών μιλούν ακόμη και οι διαφημίσεις του καφέ.Γι΄ αυτό ίσως ένα γρήγορο φροντιστήριο γύρω από αυτές τις ουσίες και το αντικείμενο του πόθου τους,τις ελεύθερες ρίζες,είναι μάλλον στην ώρα του.Μια μικρή έκπληξη μας περιμένει μαζί με τη γνώση ότι από τότε που αποκτήσαμε την ικανότητα να εισπνέουμε και να ζούμε από το οξυγόνο βάλαμε κάποιον πολύ άτακτο μουσαφίρη στο σώμα μας.Χρειαζόμαστε βέβαια το οξυγόνο για να συμμετέχει στις αντιδράσεις κατά τις οποίες από τα θρεπτικά συστατικά των τροφών παίρνουμε ενέργεια.«Φλόγα ζωής»λένε αυτές τις αντιδράσεις οι ποιητές,ενώ οι χημικοί τις λένε απλά οξειδώσεις,με χαρακτηριστικό την ελάττωση των ηλεκτρονίων μιας ουσίας.Δηλαδή η μεταβολή μιας ουσίας όταν χάσει έστω και ένα από τα ηλεκτρόνιά της ονομάζεται οξείδωση.

Από την οξείδωση προκύπτουν μέσα στον οργανισμό μας συγκροτήματα ατόμων που έχουν χάσει ηλεκτρόνιο στην εξώτατη στοιβάδα τους και επιμένουν να ψάχνουν να βρουν ένα καινούργιο ώστε να συμπληρώσουν τη δομή τους για να ξαναγίνουν σταθερά.Είναι αδίστακτα και κλέβουν ηλεκτρόνια ακόμη και από τα μόρια στις μεμβράνες των κυττάρων και έτσι,όσο περνάει ο καιρός,προκύπτει ένα συσσωρευμένο πλήθος ελαττωματικών μορίων που οδηγούν σε διάφορες παθήσεις.Αρθρίτιδες,κάποιοι καρκίνοι εξαιτίας βλαβών στο DΝΑ,φθορά του οφθαλμικού φακού είναι μερικές από αυτές,ενώ βοηθούν και τη χοληστερόλη να γαντζωθεί στα αρτηριακά τοιχώματα…Τα μόρια που τους λείπουν αυτά τα ηλεκτρόνια λόγω οξείδωσης ονομάζονται ελεύθερες ρίζες και προτιμούμε να μην κυκλοφορούν έτσι απρογραμμάτιστα μέσα στον οργανισμό μας. Κάποιος πρέπει να τις σταματήσει λοιπόν.

Ενας τρόπος απλός,στο μυαλό μας βέβαια απλός,είναι να ξεγελαστούν και να επιτεθούν σε άλλα μόρια αντί αυτών που έχουν σημαντικό ρόλο στις λειτουργίες του οργανισμού.Αυτόν λοιπόν τον ρόλο παίζουν οι αντιοξειδωτικές ουσίες που τώρα αρχίσαμε να τις προσέχουμε και μερικοί να βγάζουν και πολλά χρήματα.Πώς;

Πουλώντας μας κάποιες από αυτές πανάκριβα,και μάλιστα σε ποσότητες που μπορεί και να μη μας ωφελούν κιόλας.Βιταμίνες Α,Ε και C,μερικά ιχνοστοιχεία όπως σελήνιο,ψευδάργυρος,χαλκός.Υπάρχει όμως και μια τρίτη ομάδα.Βρίσκεται στα φυτικά και ζωικά προϊόντα.Λυκοπένιο,λουτεΐνη,συνένζυμο Q10, βήτα-καροτίνη,ζεαξανθίνη,φλαβονοειδή.

Μόνο που είναι πιο βολικό να τα έχουμε στο μυαλό μας με τα χρώματα.Το πορτοκαλί χρώμα προδίδει την ύπαρξη βιταμίνης Α (καρότο,πορτοκάλι),το σκούρο πράσινο θα πει ότι έχει μέσα λουτεΐνη (σπανάκι,πιπεριές,σέλινο),η ζεαξανθίνη αντιστοιχεί σε κοκκινωπούς καρπούς και σπόρους (καλαμπόκι,κόκκινες πιπεριές), το λυκοπένιο στην ντομάτα.Αλλες καλές πηγές αντιοξειδωτικών είναι οι αγκινάρες,τα φασόλια,τα μούρα, το μέλι και βέβαια τα αρκετά ακριβά,λόγω προελεύσεως,εξωτικά φρούτα ακάι,ασερόλα και γκότζι.Τώρα μας λένε ότι και ο καφές περιέχει φαινολικές ενώσεις που βοηθούν,αλλά και ο καφές με μέτρο.Και ίσως είναι προτιμότερο ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι ή,αν αυτό θεωρηθεί κάπως πιο εξωτικό και μακριά από εμάς,ο βασιλικός και η ρίγανη μας περιμένουν.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk