ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣΤΟΜΕΑΣ

Θερινός πυρετός συγχωνεύσεων

Εντονη κινητικότητα παρατηρείται στα τραπεζικά επιτελεία, με επαφές και συνομιλίες για το μέλλον του ελληνικού τραπεζικού συστήματος να λαμβάνουν χώρα καθημερινά στα τραπεζικά γραφεία. Καταλυτικό ρόλο στις διεργασίες αυτές έχει παίξει το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το προσχέδιο του οποίου βρίσκεται στα χέρια του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου . Το Ταμείο, που θα συσταθεί στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), θα «προικιστεί» με 10 δισ.

Εντονη κινητικότητα παρατηρείται στα τραπεζικά επιτελεία, με επαφές και συνομιλίες για το μέλλον του ελληνικού τραπεζικού συστήματος να λαμβάνουν χώρα καθημερινά στα τραπεζικά γραφεία. Καταλυτικό ρόλο στις διεργασίες αυτές έχει παίξει το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το προσχέδιο του οποίου βρίσκεται στα χέρια του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου . Το Ταμείο, που θα συσταθεί στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), θα «προικιστεί» με 10 δισ. ευρώ.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Απ.Ταμβακάκης έχει αναλάβει πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης του τραπεζικών σχημάτων. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο κ. Ταμβακάκης αναφέρει στους συνομιλητές του ότι δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια για τις ελληνικές τράπεζες και ότι θα πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα εξελίξεις για τη διαμόρφωση πιο υγιών και λειτουργικών σχημάτων στην ελληνική τραπεζική αγορά. Ο κ. Ταμβακάκης επισημαίνει ότι τα νέα σχήματα δεν θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα επιβολής αλλά σύγκλισης των επιθυμιών των δύο πλευρών. Στη βάση αυτή η διοίκηση της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας καταστρώνει τα σχέδιά της και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την υλοποίησή τους. Μάλιστα, λέγεται ότι έχει ενημερώσει τον πρωθυπουργό κ. Γ.Παπανδρέου, ο οποίος φέρεται να έχει συμφωνήσει για την ανάγκη δημιουργίας ισχυρότερων τραπεζικών σχημάτων.

Τις προθέσεις της κυβέρνησης εξέφρασε ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος προχθές σε ομιλία του στη Βουλήτόνισε ότι πρέπει να υπάρξουν «κινήσεις στρατηγικού χαρακτήρα» στον τραπεζικό κλάδο, φράση που ερμηνεύεται ως προτροπή για συγχωνεύσεις πιστωτικών ιδρυμάτων. Για την ανάγκη δημιουργίας μεγαλύτερων σχημάτων που θα μπορούν να λειτουργήσουν ανταγωνιστικά στο νέο περιβάλλον έχει μιλήσει και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ.Προβόπουλος .

Ορισμένοι μάλιστα θέτουν το θέμα αφελληνισμού των ελληνικών τραπεζών με τη μεταφορά των κέντρων αποφάσεων στο εξωτερικό. Μάλιστα, η φημολογία των τελευταίων ημερών περί χρεοκοπίας της ελληνική οικονομίας θεωρείται ότι ενισχύει τον κίνδυνο αυτόν, καθώς εξυπηρετεί την πτώση των τραπεζικών μετοχών.

Βεβαίως πολλοί υποστηρίζουν ότι οι συγχωνεύσεις δεν αποτελούν πανάκεια. «Από τη συγχώνευση θα προκύψει ένα μεγαλύτερο σχήμα με τα ίδια προβλήματα» αναφέρουν τραπεζικοί κύκλοι, οι οποίοι εξηγούν ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ελληνικές τράπεζες αφορά τη ρευστότητά τους, δηλαδή τα κεφάλαια που χρειάζονται για να δώσουν δάνεια και αυτό δεν θα λυθεί με τη δημιουργία μιας μεγαλύτερης τράπεζας. «Οσο το Δημόσιο δεν μπορεί να δανειστεί από την αγορά οι τράπεζες δεν θα μπορούν να αντλήσουν ρευστότητα από τις αγορές χρήματος» αναφέρουν.

Ως πρόσθετο ανασταλτικό παράγοντα αναφέρουν τις προσωπικότητες των διοικήσεων των τραπεζών, οι οποίες χρειάζεται να συμφωνήσουν μεταξύ τους με βάση το προσωπικό τους όφελος. «Οι τράπεζες δεν βρίσκονται σε δύσκολη θέση εξαιτίας λαθών των διοικήσεών τους. Το ζήτημα της ρευστότητας είναι πέρα των ευθυνών τους και έτσι δεν είναι εύκολο να κάνει κάποιος πίσω» σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk