Οι «αντ΄ αυτού» τσακώνονται

ΠΟΛΥΦΩΝΙΑ επικρατεί στο επιτελείο του προέδρου της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά, που βρίσκεται πολλές φορέςεν μέσω αντικρουόμενων εισηγήσεων σε σειρά σημαντικών θεμάτων. Παρά το γεγονός ότι ισχύει το ρηθέν «ο λόγος του αρχηγού είναι ευαγγέλιο», ώσπου να δοθεί η κεντρική γραμμήσχεδόν καθημερινά στις εσωτερικές συσκέψειςγίνονται εκτενείς- εν πολλοίς συγκρουσιακές- συζητήσεις, από τις οποίες αναδεικνύονται και διαφορετικές λογικές και αντιλήψεις. Οι διαφωνίες είναι αρκετές φορές έντονες στον λεγόμενο «πρωινό καφέ» του κ. Σαμαρά με τους στενούς συνεργάτες του, και όχι μόνο. Μέχρι στιγμής μεγάλος καβγάς και πρόβλημα συνεννόησης δεν αναδείχθηκεκαθώς όλοι τελικά ευθυγραμμίζονται με αυτό που θα αποφασίσει ο πρόεδρος του κόμματος, αλλά εύκολα διαπιστώνει κανείς το διαφορετικό πνεύμα που επικρατεί. Ο «πόλεμος» των εσωτερικών «κέντρων επιρροής» στη Ρηγίλλης αναδεικνύει και τη διελκυστίνδα μεταξύ των ετερόκλητων δυνάμεων στο επιτελείο του κ. Σαμαρά.

ΠΟΛΥΦΩΝΙΑ επικρατεί στο επιτελείο του προέδρου της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά, που βρίσκεται πολλές φορέςεν μέσω αντικρουόμενων εισηγήσεων σε σειρά σημαντικών θεμάτων. Παρά το γεγονός ότι ισχύει το ρηθέν «ο λόγος του αρχηγού είναι ευαγγέλιο», ώσπου να δοθεί η κεντρική
γραμμήσχεδόν καθημερινά στις εσωτερικές συσκέψειςγίνονται εκτενείς- εν πολλοίς συγκρουσιακές- συζητήσεις, από τις οποίες αναδεικνύονται και διαφορετικές λογικές και αντιλήψεις. Οι διαφωνίες είναι αρκετές φορές έντονες στον λεγόμενο «πρωινό καφέ» του κ. Σαμαρά με τους στενούς συνεργάτες του, και όχι μόνο. Μέχρι στιγμής μεγάλος καβγάς και πρόβλημα
συνεννόησης δεν αναδείχθηκεκαθώς όλοι τελικά ευθυγραμμίζονται με αυτό που θα αποφασίσει ο πρόεδρος του κόμματος, αλλά εύκολα διαπιστώνει κανείς το διαφορετικό πνεύμα που επικρατεί. Ο «πόλεμος» των εσωτερικών «κέντρων επιρροής» στη Ρηγίλλης αναδεικνύει και τη διελκυστίνδα μεταξύ των ετερόκλητων δυνάμεων στο επιτελείο του κ. Σαμαρά.

Σχεδόν σε όλες τις τελευταίες κινήσεις της ΝΔ διεξήχθη μεγάλη συζήτηση στο εσωτερικό και ο «πόλεμος» επιχειρημάτων είχε την τιμητική του. Η παρότρυνση του κ. Σαμαρά σε όλους να εκφράζονται ελεύθερα ενισχύει τον εσωτερικό διάλογο, αλλά δίνει αφορμή και σε κάποιους να θυμηθούν τη λαϊκή παροιμία: «Οπου λαλούν πολλοί κοκόροι, αργεί να ξημερώσει».

Οπως είναι λογικό στις εσωτερικές συσκέψεις που πραγματοποιούνται o καθένας από τους συμμετέχοντες έχει τη δική του άποψη, η οποία τις περισσότερες φορές είναι διαφορετική από των άλλων. Ασυμφωνία χαρακτήρων; Ανταγωνισμοί συμβούλων; Πόλεμος επιρροής; Αν οι διαφορές παρέμεναν μόνο μεταξύ των προσώπων δεν θα ενδιέφεραν κανέναν. Πράγματι, δεν κινδυνεύει η πολιτική ζωή της χώρας, αν, π.χ., ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του κ. Σαμαρά ο κ. Κ. Αρβανιτόπουλος διαφωνεί με τον πιο στενό προεδρικό σύμβουλο κ. Χρ. Λαζαρίδη , ή αν ο εκπρόσωπος του κόμματος κ. Π. Παναγιωτόπουλος είναι πιο αιρετικός από ορισμένους άλλους.

Πίσω όμως από τις όποιες αντιπαραθέσεις, συγκρούσεις επί των θέσεων της ΝΔ αλλά και αντικρουόμενες και πολλές φορές εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις κρύβεται μια «Βαβέλ» επικοινωνιακών και πολιτικών συμβουλών, αλλά και στρατηγικών στόχων, με αντίκτυπο στην ίδια την εικόνα της ΝΔ αλλά και του κ. Σαμαρά. Πολλοί βουλευτές, εκ των οποίων και ορισμένοι κορυφαίοι πρώην υπουργοί, που έχουν γνώση του παρασκηνίου, μιλούν για αντικρουόμενες δυνάμεις στο εσωτερικό της Ρηγίλλης που η καθεμιά προσπαθεί να επιβάλλει την άποψή της. Μπραντεφέρ για το «όχι»
Οι διαφορετικές γραμμές που υπάρχουν στο εσωτερικό της ΝΔ αναδείχθηκαν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο στο «όχι» που είπε η αξιωματική αντιπολίτευση στη Βουλή για τη συμφωνία στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Υπέρμαχος του «όχι» ήταν εξ αρχής ο κ. Λαζαρίδης, ενώ στην αντίπερα όχθη κινήθηκαν οι κκ. Δ. Αβραμόπουλος , Παναγιωτόπουλος, Αρβανιτόπουλος, οι σύμβουλοι του κ. Σαμαρά επί των οικονομικών, οι κκ. Θ. Βάρδας και Ι. Μουρμούρας και ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας κ. Χρ. Σταϊκούρας οι οποίοι εκτιμούσαν ότι η ΝΔ έπρεπε να τοποθετηθεί θετικά επί της αρχής του νομοσχεδίου και στη συνέχεια να καταψηφίσει τα άρθρα.

Μεγάλη συζήτηση στο εσωτερικό της ΝΔ έγινε και για την επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπου αντιπαρατέθηκαν δύο σχολές σκέψης: αυτής του κ. Αβραμόπουλου, μιας πιο μετριοπαθούς προσέγγισης, που ήταν αναφανδόν υπέρ της επίσκεψης, και αυτής του κ. Λαζαρίδη που πρέσβευε πιο εθνικοπατριωτική γραμμή, θέτοντας αστερίσκους στην επίσκεψη και προβάλλοντας επιχειρήματα αντίθετα από αυτά του αρμόδιου τομεάρχη. Επίσης προβληματισμό για την επίσκεψη είχε εκφράσει και ο έτερος μετριοπαθής σύμβουλος του κ. Σαμαρά ο κ. Δ. Σταμάτης (σύμβουλος επί θεμάτων πολιτικής οργάνωσης). Τελικά η φωτιά δεν άναψε!

Κατά καιρούς είχαν σημειωθεί προβλήματα στις σχέσεις του κ. Παναγιωτόπουλου με τον διευθυντή του γραφείου Τύπου κ. Γ. Μουρούτη, από τους πιο στενούς συνεργάτες του κ. Σαμαρά. Επειτα από μια περίοδο έντασης πολλοί μιλούσαν για «παιδικές ασθένειες», αλλά η κατάσταση έχει πλέον ομαλοποιηθεί και τα πνεύματα ηρεμήσει. Ο κ. Μουρούτης λειτουργεί ως «ασπίδα» του κ. Σαμαρά όπως ο κ. Ι. Ανδριανός για τον κ. Καραμανλή.

Τα κέντρα επιρροής
Τρία είναι τα βασικά κέντρα επιρροής στο εσωτερικό της Ρηγίλλης: το ένα αποτελείται από στελέχη όπως οι κκ. Αβραμόπουλος, Βάρδας, Μουρμούρας, Σταμάτης, κ.ά. Το άλλο είναι το λεγόμενο «καραμανλικό» λόμπι, στο οποίο ανήκει κυρίως ο κ. Αρβανιτόπουλος που αποτελεί και τον ενδιάμεσο μεταξύ του καραμανλικού συστήματος και της Ρηγίλλης. Και τέλος η ομάδα των στελεχών που διατηρεί στενή σχέση με τον κ. Σαμαρά από την εποχή της Πολιτικής Ανοιξης, η οποία κινείται σε πιο σκληρή γραμμή, όπως οι κκ. Λαζαρίδης, Διον. Καραχάλιος (γραμματέας σχέσεων κόμματοςκοινωνίας), Π. Μπαλτάκος (διευθυντής του νομικού γραφείου του κ. Σαμαρά) αλλά και άλλα στελέχη που υιοθετούν πιο επιθετική στάση, όπως οι κκ. Μιχαλολιάκος, Μαρκόπουλος, κ.ά. Στη μέση βρίσκεται ο κ. Παναγιωτόπουλος που προσπαθεί να συμβιβάσει ετερόκλητες απόψεις, αλλά και πολλά άλλα στελέχη που συμμετέχουν στις συσκέψεις, όπως οι κκ. Κ. Τασούλας (γραμματέας ΚΟ) και Μαξ. Χαρακόπουλος .

Οι ξαφνικές κινήσεις
Ο κ. Σαμαράς ξαφνιάζει πολλούς από τους συνεργάτες του με τις κινήσεις και τις αποφάσεις του καθώς αρκετές φορές, παρ΄ όλο που έχει δεχθεί διάφορες εισηγήσεις, θα κάνει αυτό που θεωρεί ο ίδιος σωστό. Η απόφασή του να «διαγράψει» πολιτικά τους κκ. Θ. Ρουσόπουλο και Γ. Βουλγαράκη εξέπληξε τους στενούς συνεργάτες του διότι το πληροφορήθηκαν μαζί με τον κ. Παναγιωτόπουλο λίγο προτού συμβεί. Η επιλογή αυτή δεν έγινε ομόφωνα δεκτή αφού εκφράστηκαν αντιθέσεις και ως προς τον τρόπο που διατυπώθηκε. Ο κ. Αβραμόπουλος ήταν από τα στελέχη που θα τον ενδιέφερε μια διαφορετική κίνηση, ενώ διαφωνεί με τη στροφή της ΝΔ σε πιο λαϊκοδεξιά κατεύθυνση, αφού επιμένει ότι το κόμμα είναι αστικό και συγγενεύει με το πολιτικό και κοινωνικό κέντρο.

Η στάση έναντι του κ. Καραμανλή επίσης προκαλεί έντονες συζητήσεις: από τη μία υπάρχουν στελέχη όπως οι κκ. Λαζαρίδης, Καραχάλιος, Μπαλτάκος, Μιχαλολιάκος, Μαρκόπουλος, κ.ά. που ζητούν πλήρη ρήξη με το καραμανλικό παρελθόν και από την άλλη βρίσκονται όσοι επιθυμούν πιο ισορροπημένες κινήσεις όπως ο κ. Αρβανιτόπουλος.

Οι «εμπρηστές»,οι μετριοπαθείς και η «γαλάζια Βαβέλ»

«Να φύγουν οι καραμανλικοί» φωνάζει ο σκληροπυρηνικός γραμματέας Αυτοδιοίκησης κ. Β. Μιχαλολιάκος (αριστερά) που υποστηρίζει τις εσωκομματικές εκκαθαρίσεις. Να τηρηθούν οι ισορροπίες ζητεί ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού κ. Μ. Χαρακόπουλος που δεν θέλει τη συντήρηση της σύγκρουσης με τους καραμανλικούς

Ορισμένες φορές κάποια στελέχη του κόμματος επιχειρούν να εμφανιστούν και να λειτουργήσουν ως «αντ΄ αυτού» όπως πιστεύουν βουλευτές,με συνέπεια να δημιουργούνται παρεξηγήσεις και να επικρατεί σύγχυση.Το πιο πρόσφα το παράδειγμα ήταν προ ημερών με τη δημόσια εμφάνιση του γραμματέα Αυτοδιοίκησης και σκληρού προεδρικ ού,του βουλευτή Α΄ Πειραιά κ. Β.Μιχ αλολιάκου ο οποίος επιτέθηκε κατά του τέως πρωθυπουργού κ.Κ. Καραμανλ ή,λέγοντας ότι επί της πρωθυπουργίας του «αβγάτισε τη διαφθορά».

Η είδηση για την παρέμβασή του εξόργισε τη Ρηγίλλης που «είδε» ένα ακόμη στέλεχός της να ρίχνει λάδι στη φωτιά, ειδικά σε μια περίοδο κατά την οποία οι σχέσεις των κκ. Σαμαρά και Καραμανλή είναι «παγωμένες». Το κόμμα προσπάθησε την επομένη να διορθώσει τα πράγματα με τη δημόσια παρέμβαση του γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού κ. Μαξ. Χαρακόπουλου ο οποίος συντάσσεται με τις μετριοπαθείς φωνές στο εσωτερικό του κόμματος. Δεν είναι λίγες οι φορές όμως που επιθετικούς τόνους επιλέγει και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κ. Κ. Μαρκόπουλος, ο οποίος εν μέσω άλλων στελεχών συναντά τον κ. Σαμαρά και του εισηγείται πιο σκληρές θέσεις σε σειρά ζητημάτων.

Αυτό δεν ήταν το μόνο περιστατικό. Η πρόσφατη κίνηση της ΝΔ να επιμείνει υπέρ της κλήτευσης του πρώην πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη στην Εξεταστική Επιτροπή της Siemens δεν συνάντησε καθολική αποδοχή στο εσωτερικό της Ρηγίλλης. Ο «καραμανλικός» κ. Αρβανιτόπουλος ήταν από αυτούς που εκφράστηκε αρνητικά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι μια τέτοια κίνηση θα οδηγούσε το ΠαΣοΚ αυτόματα να καλέσει τον κ. Καραμανλή στην Εξεταστική Επιτροπή για το Βατοπαίδι.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk