Η μαύρη λίστα του κ. Σαμαρά

Την περασμένη Τετάρτηο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς ήταν ένα βήμα από το να αποφασίσει τη διαγραφή στελεχών που,όπως λέει το τελευταίο διάστημα στις ομιλίες του, «πλήγωσαν την παράταξη» και «το φιλότιμο του νεοδημοκράτη». Παρά την κινητικότητα που παρατηρήθηκε στη Ρηγίλλης επί αρκετή ώρα, η ηγεσία δεν προχώρησε στη λήψη πειθαρχικών μέτρων κατά στελεχών που βρέθηκαν στο επίκεντρο της αρνητικής δημοσιότητας για μία ακόμη φορά, κυρίως λόγω της εμπλοκής τους στην υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου. Η δημοσιοποίηση των πορισμάτων και η αναφορά πρώην υπουργών και υφυπουργών των κυβερνήσεων Καραμανλή και ο δημόσιος καβγάς του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αλ. Κοντού και του υφυπουργού του κ. Κ. Κιλτίδη ήταν μια καλή αφορμή για τον κ. Σαμαρά να καθαρίσει το τοπίο. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συζήτησε και προβληματίστηκε αρκετά, αλλά δεν έκανε την κίνηση που πολλοί ανέμεναν, αν και αυτό δεν σημαίνει πως η υπόθεση «αυτοκάθαρσης» έκλεισε. Η «μαύρη λίστα» του κ. Σαμαρά παραμένει ανοικτή. Εν όψει του 8ου Συνεδρίου της ΝΔ, το οποίο ξεκινάει σε 12 ημέρες, ο χρόνος μετράει αντίστροφα για νέες ανακοινώσεις, που αναμένεται να προκαλέσουν εσωκομματικές αναταράξεις.

Την περασμένη Τετάρτηο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς ήταν ένα βήμα από το να αποφασίσει τη διαγραφή στελεχών που,όπως λέει το τελευταίο διάστημα στις ομιλίες του, «πλήγωσαν την παράταξη» και «το φιλότιμο του νεοδημοκράτη». Παρά την κινητικότητα που παρατηρήθηκε στη Ρηγίλλης επί αρκετή ώρα, η ηγεσία δεν προχώρησε στη λήψη
πειθαρχικών μέτρων κατά στελεχών που βρέθηκαν στο επίκεντρο της αρνητικής δημοσιότητας για μία ακόμη φορά, κυρίως λόγω της εμπλοκής τους στην υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου. Η δημοσιοποίηση των πορισμάτων και η αναφορά πρώην υπουργών και υφυπουργών των κυβερνήσεων Καραμανλή και ο δημόσιος καβγάς του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αλ. Κοντού και του υφυπουργού του κ. Κ. Κιλτίδη ήταν μια καλή αφορμή για τον κ. Σαμαρά
να καθαρίσει το τοπίο. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συζήτησε και προβληματίστηκε αρκετά, αλλά δεν έκανε την κίνηση που πολλοί ανέμεναν, αν και αυτό δεν σημαίνει πως η υπόθεση «αυτοκάθαρσης» έκλεισε. Η «μαύρη λίστα» του κ. Σαμαρά παραμένει ανοικτή. Εν όψει του 8ου Συνεδρίου της ΝΔ, το οποίο ξεκινάει σε 12 ημέρες, ο χρόνος μετράει αντίστροφα για νέες ανακοινώσεις, που αναμένεται να προκαλέσουν εσωκομματικές αναταράξεις.
Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι εξεταστικές επιτροπές αποτελούν την καλύτερη ευκαιρία να επιλυθούν όλων των ειδών οι εσωκομματικοί «ανοικτοί λογαριασμοί»: Πρωταγωνιστές είναι οι υποστηρικτές του κ. Σαμαρά, οι οποίοι επιθυμούν και προτρέπουν για ένα κόμμα απαλλαγμένο από τα «βαρίδια» των κυβερνήσεων Καραμανλή, οι «καραμανλικοί» που υποστηρίζουν με σθένος τον τέως πρωθυπουργό και τη συνέχεια του «καραμανλισμού» στο κόμμα και οι άνθρωποι της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη οι οποίοι παραμένουν εντός ΝΔ και επιχειρούν να μποϊκοτάρουν τους σχεδιασμούς της Ρηγίλλης.

Σε αυτό το κλίμα σκανδαλολογίας και εσωτερικών συγκρούσεων, ο κ. Σαμαράς ετοιμάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το πολιτικό μέλλον των προσώπων που εμπλέκονται στο Βατοπαίδι, αλλά και για την τύχη των «γαλάζιων» στελεχών που εμφανίζονται στην υπόθεση της Siemens.

Η Ρηγίλλης λέγεται ότι ετοιμάζεται να αποκαταστήσει και επίσημα με απόφαση της Επιτροπής Αξιολόγησης του κόμματος τον πρώην υπουργό κ. Σ. Τσιτουρίδη για τον οποίο ο κ. Σαμαράς έχει πει σε δείπνο με βουλευτές της ΝΔ ότι δεν ανήκει στα «βαρίδια».

Η ΝΔ έχει επιδοθεί σε μάχη να διατηρήσει «πράσινο» το «σκάνδαλο» της Siemens, αλλά υπάρχει προβληματισμός τι θα γίνει στην πορεία των ερευνών και αν ανακύψουν ευθύνες για συγκεκριμένα πρόσωπα. Η αναφορά του ονόματος του κ. Κυρ. Μητσοτάκη έχει απασχολήσει τη Ρηγίλλης, αλλά δεν έχει γίνει ιδιαίτερη συζήτηση, μέχρι στιγμής, ενώ το νέο πρόβλημα που αναμένεται να κληθεί να αντι μετωπίσει η ηγεσία είναι αυτό του πρώην υπουργού κ. Μ. Λιάπη, ο οποίος θα βρεθεί στο επίκεντρο λόγω της κλήτευσής του στην Εξεταστική για τη Siemens.

Στην πυρά και οι «καραμανλικοί»
Ο κ. Σαμαράς φέρεται αποφασισμένος να «εξοστρακίσει» σταδιακά, και σε δεύτερο χρόνο, τους υπουργούς των κυβερνήσεων Καραμανλή που χρεώνονται τη βαριά εκλογική ήττα της ΝΔ τον περασμένο Οκτώβριο. Επί της ουσίας διευρύνει τη λίστα των «ανεπιθύμητων», στην οποία εντάσσονται όσοι συμβόλισαν την αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης Καραμανλή και τους οποίους ο κ. Σαμαράς επιθυμεί να μην είναι στην παρούσα περίοδο στην πρώτη γραμμή και μετεκλογικά στην ΚΟ της ΝΔ. Σε αυτόν τον κατάλογο της Ρηγίλλης βρίσκονται κυρίως οι κκ. Πρ. Παυλόπουλος, Δ. Σιούφας, δευτερευόντως άλλα στελέχη, όπως ο κ. Γ. Αλογοσκούφης κ.ά., ενώ διίστανται οι απόψεις για την τύχη του κ. Ι. Παπαθανασίου, στον οποίο επιτέθηκε προ ημερών ο κ. Π. Καμμένος. H ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΘΑ ΚΡΙΝΕΙ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΟΥΣ
Ολα θα κριθούν για τους κκ. Κοντό (που επιμένει να πάνε όλοι στο Ειδικό Δικαστήριο για να λάμψει η αλήθεια), Κ.Κιλτίδη, Π.Δούκα,Ευ.Μπασιάκο,Θ. Ρουσόπουλο,Γ. Βουλγαράκη από τη μυστική ψηφοφορία η οποία θα γίνει στη Βουλή για την παραπομπή ή όχι των συγκεκριμένων στελεχών σε Προανακριτική Επιτροπή και είναι πολύ πιθανόν να βρεθούν εκτός κόμματος,όπως ο κ. Αρ.

Παυλίδης. Ο κ.Κιλτίδης μιλάει για εσωτερικό πόλεμο που δέχεται,αλλά στη Ρηγίλλης δεν ενδιαφέρονται τόσο για το πολιτικό του μέλλον και δεν αποκλείεται το όνομά του να περιληφθεί στον κατάλογο των στελεχών που θα αποδοκιμαστούν πολιτικά και θα παραπεμφθούν στο Πειθαρχικό με το ερώτημα της διαγραφής.Το μεγάλο πρόβλημα που έχει η Ρηγίλλης είναι με τους κκ.Κοντό και Κιλτίδη,αφού αν ανακοινώσει τη διαγραφή τους,γεννάται θέμα καθώς είναι εν ενεργεία βουλευτές,ενώ ο δεύτερος δεν κρύβει τη φιλική του σχέση με την κυρία Μπακογιάννη.Επίσης συζήτηση γίνεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα και για το γεγονός ότι έχουν βρεθεί στο επίκεντρο ο κ. Β. Μαγγίνας και ο κ. Αντ.Μπέζας, στους οποίους το ΠαΣοΚ καταλόγισε πολιτικές ευθύνες για το Βατοπαίδι.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk