Κύμα… φυγής από τη Βουλή προκαλεί στο ΠαΣοΚ η ψήφιση του προγράμματος «Καλλικράτης» για τη συνένωση των δήμων και την καθιέρωση του θεσμού του αιρετού περιφερειάρχη. Ο αναβαθμισμένος ρόλος που επιφυλάσσει ο νόμος του κ. Ι.Ραγκούση για τους τοπικούς άρχοντες, σε συνδυασμό με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα της απαξίωσης του κύρους των βουλευτών, οδηγεί μεγάλο αριθμό τωρινών ή παλαιότερων μελών του Κοινοβουλίου, κυρίως από τα δύο μεγάλα κόμματα, να σκέφτονται σοβαρά τη μεταπήδησή τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ηταν μάλιστα τόσο έντονη η διάθεση που εκδηλώθηκε το προηγούμενο χρονικό διάστημα από στελέχη της κυβερνητικής παράταξης για να διεκδικήσουν το επίσημο κομματικό χρίσμα που η Ιπποκράτους υποχρεώθηκε να ανακοινώσει ότι η υποβολή υποψηφιότητας θα συνοδεύεται με παραίτηση από το βουλευτικό αξίωμα. Το άτυπο αυτό «ασυμβίβαστο» λειτούργησε ως «φρένο» για τις ορέξεις ορισμένων από τους εν ενεργεία βουλευτές.

Το «δίπορτο» άλλωστε της διεκδίκησης θώκου στην Περιφέρεια μέσα στην ασφάλεια της παραμονής στη Βουλή δημιουργεί δυσανεξία σε αρκετά τοπικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος που βλέπουν κοινοβουλευτικά στελέχη με ισχυρές προσβάσεις να μπαίνουν εμπόδιο στις δικές τους φιλοδοξίες. Με καθόλου «καλό μάτι» δεν βλέπουν επίσης αυτή την προοπτική και συνάδελφοί τους βουλευτές που εκλέγονται στην ίδια περιφέρεια. Η προθεσμία για την υποβολή προτάσεων και αυτοπροτάσεων που έχει ορίσει η Επιτροπή Αξιολόγησης, η οποία έχει δημιουργηθεί στο ΠαΣοΚ υπό τον κ. Αθ. Τσούρα, λήγει απόψε τα μεσάνυχτα. Πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι τα «επώνυμα» στελέχη του κυβερνώντος κόμματος απέφυγαν να αυτοπροταθούν, παρά το γεγονός ότι είχαν κάνει γνωστό το ενδιαφέρον τους στις άτυπες συναντήσεις που έκανε όλο το προηγούμενο διάστημα ο κ. Τσούρας στους διαδρόμους της Βουλής, άλλοτε βολιδοσκοπώντας ο ίδιος συναδέλφους του και άλλοτε γενόμενος εκείνος δέκτης προθέσεων για πιθανές υποψηφιότητες. Ορισμένοι βουλευτές ωστόσο, όπως και αρκετοί άλλοι που είναι ήδη στον χώρο της Αυτοδιοίκησης, προτίμησαν να μην υποβάλουν οι ίδιοι ευθέως υποψηφιότητα στον διαδικτυακό τόπο του ΠαΣοΚ. Επέλεξαν, αντιθέτως, να τους προτείνουν πολιτικοί φίλοι και συνεργάτες τους, ώστε, χωρίς να εκτεθούν οι ίδιοι, να κληθούν στη διαβούλευση που προβλέπεται να ακολουθήσει.

Εκείνο που κυρίως θα «μετρήσει» στην τελική επιλογή είναι, κατά το προηγούμενο του 2006, οι έρευνες της κοινής γνώμης για την αποδοχή των προσώπων που θα λάβουν το «χρίσμα». Πληροφορίες αναφέρουν ότι το τελευταίο διάστημα «τρέχουν» πολλές δημοσκοπήσεις στις περιφέρειες και στους μεγάλους δήμους για να διαγνωστούν οι πιθανότητες επιτυχίας των υποψηφίων του κυβερνώντος κόμματος.

Σκληρή μάχη για το χρίσμα στην Αττική

Στην «πράσινη» τριάδα που είχε κερδίσει τις νομαρχιακές εκλογές του 2002 και του 2006 φαίνεται ότι θα στηριχθεί ξανά το ΠαΣοΚ. Η υφυπουργός Πρόνοιας κυρία Φώφη Γεννηματά φέρεται ως η πιθανότερη υποψήφια για τον δήμο της Αθήνας, ενώ οι νυν νομάρχες Αθήνας κ. Ι. Σγουρός (δεξιά) και Πειραιά κ. Ι. Μίχας αντιπαρατίθενται για το χρίσμα στην Περιφέρεια Αττικής

Στην ενιαία Περιφέρεια Αττικής, όπου ψηφίζει σχεδόν το ένα τρίτο του εθνικού εκλογικού σώματος και στις 7 Νοεμβρίου θεωρείται ότι θα δοθεί η πιο καθοριστική για τις ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις μάχη,έχουν κατά καιρούς ακουστεί ονόματα μελών του Υπουργικού Συμβουλίου για τη διεκδίκησή της,ακόμη και από τον υπουργό Εσωτερικών κ. Ι.Ραγκούση. Πλην όμως πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν,αποκλείουν μια τέτοια επιλογή,επιμένοντας ότι «ποτέ δεν υπήρξαν τέτοιες σκέψεις»,ενώ δύσκολα θα περπατήσει μια λύση με τον ανεξάρτητο πλέον βουλευτή κ. Φ. Κουβέλη, το όνομα του οποίου «έπεσε στο τραπέζι».Πιο πιθανή θεωρείται,αντιθέτως,μια «αυτοδιοικητική» λύση,με τους νυν νομάρχες Αθήνας κ. Ι.Σγουρό και Πειραιά κ. Ι. Μίχα να αντιπαρατίθενται σκληρά για το χρίσμα και τον δεύτερο να έχει υψηλότερες πιθανότητες,αλλά και με τους δύο να δηλώνουν «μάχιμοι» είτε ως υποψήφιοι αντιπεριφερειάρχες είτε πιθανότερα ως δήμαρχοι. Αντίστοιχη εικόνα διαμορφώνεται και στον δήμο της Αθήνας,όπου το κυβερνών κόμμα ελπίζει να ανακτήσει την πρωτεύουσα που από το 1986 βρίσκεται σε «γαλάζια» χέρια,αλλά η πιθανολογούμενη επιστράτευση υπουργών όπως η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου ή ο κ. Μ.Χρυσοχοΐδης έχει αποκλειστεί. Η υφυπουργός Πρόνοιας κυρία Φώφη Γεννηματά, που δεν είναι βουλευτής,προβάλλει ως η πιθανότερη αντίπαλος του νυν δημάρχου κ. Ν.Κακλαμάνη. ΠΟΙΑ ΟΝΟΜΑΤΑ «ΠΑΙΖΟΥΝ» ΓΙΑ ΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ο υφυπουργός Δημοσίων Εργων κ. Ι. Μαγκριώτης δείχνει ιδιαίτερη κινητικότητα και, αν τελικώς επιλεγεί «πολιτική» λύση από το κυβερνών κόμμα, θα είναι ο πιθανότερος αντίπαλος του νυν νομάρχη Θεσσαλονίκης κ. Π. Ψωμιάδη που αυτοπροτάθηκε.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ
Συνωστισμός υποψηφίων παρατηρείται στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Η υποχρέωση όμως παραίτησης «φρέναρε» βουλευτές, όπως ο κ. Χ.Αηδόνης, ενώ μάλλον ελάχιστες είναι οι πιθανότητες να τεθεί επικεφαλής ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής. Ο νυν νομάρχης Εβρου κ. Ν. Ζαμπουνίδης, ο οποίος είχε εγκαταλείψει τη Βουλή για τη νομαρχία, αλλά και ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Π.Σγουρίδης είναι μεταξύ των διεκδικητών του χρίσματος.

ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Στη Δυτική Μακεδονία τον πρώτο λόγο έχει ο κ. Π. Κουκουλόπουλος, ο οποίος ωστόσο δύσκολα θα πειστεί για ένα «come back» στην Αυτοδιοίκηση, μόλις έναν χρόνο αφότου άφησε πίσω την πολύχρονη θητεία του στον Δήμο Κοζάνης. Αν παραμείνει στη Βουλή, δεν αποκλείεται να χριστεί υποψήφιος ο πρώην υφυπουργός κ. Λ.Λωτίδης, ο οποίος ενδιαφέρεται και για τον Δήμο Πτολεμαΐδας.

ΗΠΕΙΡΟΣ
Στην Ηπειρο την ευρύτερη αποδοχή συναντά η υποψηφιότητα του αντιπροέδρου της Βουλής κ. Ε. Αργύρη, ο οποίος σκέφτεται σοβαρά τη μόνιμη «επιστροφή» στα Ιωάννινα.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Ενδιαφέρον εν ενεργεία βουλευτών, όπως οι Λαρισαίοι κκ. Β. Εξαρχος και Ε. Νασιώκας, αλλά και νυν νομαρχών, όπως ο κ. Απ. Παπατόλιας από τη Μαγνησία, εκδηλώνεται στη Θεσσαλία.

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος δεν θα έλεγαν «όχι» οι νυν βουλευτές Φθιώτιδας κυρία Τόνια Αντωνίου και Βοιωτίας κ. Β. Τόγιας. ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Στη Δυτική Ελλάδα οι νυν νομάρχες Αχαΐας κ. Δ.Κατσικόπουλος και Αιτωλοακαρνανίας κ. Ευθ.Σώκος διεκδικούν το χρίσμα του υποψήφιου περιφερειάρχη, για το οποίο ωστόσο, ως «λύση υπέρβασης» των αντιθέσεων, ακούστηκε και το όνομα του υφυπουργού κ. Απ. Κατσιφάρα, με μικρές όμως πιθανότητες. Αντιθέτως, πολλές πιθανότητες έχει να διεκδικήσει τον διευρυμένο Δήμο Αιγιαλείας ο εν ενεργεία βουλευτής κ. Κ.Σπηλιόπουλος , ενώ ενδιαφέρον για τον Δήμο Πύργου φέρεται να εκδηλώνει ο βουλευτής Ηλείας κ. Π. Αντωνακόπουλος .

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Στην Πελοπόννησο η κατάσταση παραμένει αδιευκρίνιστη, αν και ορισμένοι δεν αποκλείουν εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής που θα συνιστούν είτε η στήριξη του πρώην βουλευτή της ΝΔ κ. Π. Τατούλη είτε η μεταστροφή της άρνησης του πρώην υπουργού κ. Στ. Μπένου.

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ
Στο Βόρειο Αιγαίο η νυν βουλευτής Χίου κυρία Ελπίδα Τσουρή, αλλά και ο προκάτοχός στην έδρα του ίδιου νομού κ. Αντ. Κοτσακάς φέρονται ως οι πιθανότεροι διεκδικητές του «πράσινου» χρίσματος.

ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ
Στο Νότιο Αιγαίο, εφόσον δεν «ριφθεί ο κύβος» από τον βουλευτή Κυκλάδων και πρώην νομάρχη κ. Π.Ρήγα , θα επιλεγεί ένα από τα πολλά στελέχη του ΠαΣοΚ στα Δωδεκάνησα που διαγκωνίζονται σκληρά για το «χρίσμα».

ΚΡΗΤΗ
Στην Κρήτη η νυν νομάρχης Ηρακλείου κυρία Βαγγελιώ Σχοιναράκη που εγκατέλειψε προ τετραετίας το Κοινοβούλιο έχει προβάδισμα για υποψηφιότητα στην Περιφέρεια, στην οποία «έπαιξε» δυνατά και το όνομα του υφυπουργού Οικονομίας κ. Στ. Αρναουτάκη. Επιστροφή στις ρίζες ετοιμάζει ο βουλευτής κ. Εμμ.Σκουλάκης που φέρεται έτοιμος να διεκδικήσει τον Δήμο Χανίων.

ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ
Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων δεν έχει ξεκαθαρίσει η κατάσταση, καθώς αναζητείται πρόσωπο με ταυτόχρονο «πέρασμα» σε όλα τα νησιά που να μπορεί να υπερβεί τις τοπικές αντιθέσεις Κερκυραίων, Κεφαλλήνων και Ζακυνθίων.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ζητεί δεύτερη ευκαιρία

Συγκεχυμένη παραμένει η κατάσταση στον Δήμο Θεσσαλονίκης και, εφόσον δεν συγκροτηθεί ευρύτερο σχήμα, η βουλευτής κυρία Χρύσα Αράπογλου έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να διεκδικήσει για μία ακόμη φορά τον δημαρχικό θώκο της Θεσσαλονίκης