ΥΠΟ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ

Ο πληθωρισμός αισίως έφθασε το 5,4% και σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομίας τη «μερίδα του λέοντος» καταλαμβάνει η άνοδος των τιμών των καυσίμων. Στη γενική γραμματεία Καταναλωτή διαπίστωσαν μεταξύ άλλων ότι οι συμβάσεις που υπογράφουν οι πρατηριούχοι με τις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών είναι «λεόντειες» εις βάρος τών πρώτων. Ετσι, έπειτα από σχετικές έρευνες και συζητήσεις, η υπουργός κυρία Λούκα Κατσέλη και ο γενικός γραμματέας κ. Δ. Σπυράκος …

OΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ…
Ο πληθωρισμός αισίως έφθασε το 5,4% και σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομίας τη «μερίδα του λέοντος» καταλαμβάνει η άνοδος των τιμών των καυσίμων. Στη γενική γραμματεία Καταναλωτή διαπίστωσαν μεταξύ άλλων ότι οι συμβάσεις που υπογράφουν οι πρατηριούχοι με τις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών είναι «λεόντειες» εις βάρος τών πρώτων.

***
Ετσι, έπειτα από σχετικές έρευνες και συζητήσεις, η υπουργός κυρία Λούκα Κατσέλη και ο γενικός γραμματέας κ. Δ. Σπυράκος αποφάσισαν να παρέμβουν, αλλάζοντας τον χαρακτήρα των συμβάσεωνμε βάση τις οποίες σήμερα η μία εταιρεία εμπορίας έχει το δικαίωμα μονομερούς αλλαγής της τιμής, χωρίς φυσικά να ερωτηθεί ο πρατηριούχος.

…ΚΑΙ ΟΙ ΤΙΜΕΣ
Με βάση λοιπόν αυτά που σχεδιάζονται, σε κάθε σύμβαση θα προβλέπεται και θα αναφέρεται ρητώς, εκτός των άλλων, ότι η τιμή του καυσίμου στην οποία προμηθεύεται το πρατήριο είναι η τιμή του διυλιστηρίου συν ένα συγκεκριμένο περιθώριο κέρδους.

***
Αν τούτο συμβεί, παρέχεται επιπλέον κριτήριο στον πρατηριούχο όταν, π.χ., λήξει η σύμβασή του με την εταιρεία, με την οποία συνεργάζεται, να αναζητήσει την πλέον συμφέρουσα για αυτόν εταιρεία. Οι πρατηριούχοι συμφώνησαν, αλλά δεν είναι βέβαιο αν οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών θα… ανοίξουν σαμπάνιες από τη χαρά τους.

***
Ας ελπίσουμε ότι με τη ρύθμιση αυτή δεν θα ξαναδούμε τις τιμές της βενζίνης να ανεβαίνουν την ώρα που η τιμή του πετρελαίου πέφτει.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του επίτιμου διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Ν. Γκαργκάνα στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που διοργάνωσε το Ελληνικό Ιδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) την περασμένη Πέμπτη, με τη συμμετοχή τεσσάρων επιφανών ευρωπαίων οικονομολόγων και θέμα «Η Ευρώπη σε κρίση;».

***
Οπως είπε ο τέως κεντρικός τραπεζίτης οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης για το έλλειμμα χαλάρωσαν το 2003 με πρωτοβουλία των Γερμανών και των Γάλλων, επειδή οι δύο χώρες δεν ήθελαν να υπαχθούν σε επιτήρηση. Τότε η Γερμανία και η Γαλλία εμφάνιζαν υψηλά ελλείμματα εξαιτίας των μέτρων που έλαβαν για να αντιμετωπίσουν την ύφεση.

***
Με την επιλογή τους αυτή, όπως τόνισε ο κ. Γκαργκάνας, έδωσαν το κακό παράδειγμα. Στη συνέχεια οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης δεν σεβάστηκαν το Σύμφωνο. Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι τα σημερινά προβλήματα της ευρωζώνης οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην έλλειψη ισχυρής πολιτικής ηγεσίας.

ΠΟΡΙΣΜΑ
Στην «αιχμή» της τουριστικής περιόδου αναμένεται να ολοκληρωθεί το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για τη διενέργεια οικονομικού και διαχειριστικού ελέγχου στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ).

***
Σύμφωνα με πληροφορίες τα συμπεράσματα του διοικητικού ελέγχου θα έχουν ολοκληρωθεί ως τις αρχές Ιουλίου, έπειτα από σχεδόν έξι μήνες.

***
Εκτιμάται μάλιστα ότι και αυτό θα είναι ιδιαίτερα «πλούσιο», σε σύγκριση με το πόρισμα της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης ΑΕ (ΕΤΑ) αλλά και της εταιρείας «Αγρόκτημα ΑΕ», τα οποία ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Π. Γερουλάνος (σκίτσο) έχει στείλει στον εισαγγελέα.

ΑΛΛΑΓΕΣ
Αλλαγές, όπως πληροφορείται η στήλη, θα έχει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα τυχερά παιχνίδια που βρίσκεται υπό κατάρτιση. Σύμφωνα με πληροφορίες ο αριθμός για τις παιχνιδομηχανές θα περιοριστεί κάτω από τις 50.000.

***
Επίσης, θα τεθούν όροι που ενδεχομένως να οδηγήσουν τα μεγάλα μαγαζιά πλην του ΟΠΑΠ να μην εκδηλώσουν ενδιαφέρον, όπως, π.χ., το ακριβό κόστος ανά μηχάνημα.

***
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι αν ο ΟΠΑΠ εξασφαλίσει- όπως όλα δείχνουν – τη μία άδεια θα μοιράσει τις μηχανές περιορισμένου κέρδους στους πράκτορες, οι οποίοι με τη σειρά τους δεν θα τις τοποθετήσουν στα πρακτορεία αλλά σε άλλους χώρους ώστε να μην επέλθει «κανιβαλισμός» με τα υφιστάμενα παιχνίδια του Οργανισμού.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk