Οπισθοχωρώντας στον χρόνο
Καλοκαίριασε, θα ησυχάσουμε- όταν ο λαός κολυμπά, τίποτα το κακό δεν πρέπει να συμβεί γιατί μπορεί να βουλιάξει και να πνιγεί. Ομως το φοβάται ο βουλιαγμένος το βούλιαγμα; Εξαρτάται από το πόσο αντέχει τις πιέσεις των μεγάλων βαθών, πόσο ανθεκτικό είναι το βαθυσκάφος.

Υποβρύχια σε τέτοια βάθη που βρισκόμαστε είναι άχρηστα- όπως αυτά που αγοράζαμε από τη Γερμανία για να υπερασπιστούμε το Αιγαίο, σκάνδαλο και με αυτά διαβάζω στις εφημερίδες. Θυμάμαι πως ένα από αυτά «έγερνε» και δεν ήθελε να το παραλάβει η Ελλάδαφαίνεται είχαν τοποθετήσει τις μίζες μονόμπαντα, ήτοι δεν είχαν μοιραστεί σωστά, οπότε πώς να το παραλάβεις;

* Τούτη την εποχή όμως το ζήτημα με το Αιγαίο, το Ιόνιο και τα λοιπά πελάγη είναι η ηρεμία και η καθαριότητα, να είναι αξιοπρεπή και ευχάριστα τα μπάνια του λαού, να πάρει δυνάμεις γιατί ο χειμώνας προβλέπεται δύσκολος.

* Εκτός από τα 9 δισ. που είναι σίγουρο πλέον ότι θα πάρουμε τον Ιούλιο, θα ενισχύσει τις λαϊκές δυνάμεις και το Μουντιάλ στη Νότια Αφρική όπου προπορεύονται ημών και ήδη έχουν χειμώνα· αν μάλιστα πάει και η Εθνική καλά, ποιος θα νοιάζεται μετά αν θα πάρει σύνταξη μετά από μισό αιώνα;

* Κάνει και ο πρωθυπουργός ό,τι μπορεί να μας φτιάξει το κέφι· ας πούμε διαψεύδει συνεχώς τις φήμες περί χρεοκοπίας της χώρας του· όχι πολύ πειστικά γιατί οι φήμες επαναλαμβάνονται, μας πιάνει πάλι κατάθλιψη, ξαναβουλιάζει το χρηματιστήριο- που βρίσκεται στις 1.500 μονάδες, στα επίπεδα του 1998· μόνο που τότε ανέβαινε από τα χαμηλότερα, ενώ τώρα πέφτει από τα ψηλότερα.

* Με 5,4% τον Μάιο, και ο πληθωρισμός βρίσκεται στα επίπεδα του 1998· δηλαδή σαν να μη βρισκόμαστε πια στη ζώνη του ευρώ, το οποίο βρίσκεται στα 1,20 δολάρια, δίπλα στο 1,17 από όπου ξεκίνησε.

Οταν τόσα και τόσα έχουν γυρίσει 12 χρόνια πίσω, δεν είναι αδικία να μη μειώνεται και η ηλικία μας αναλόγως;

Κάτοπτρα ΠαπανδρέουΚαντάφι
Ο πρωθυπουργός έκανε ακόμα μεγαλύτερο άλμα προς τα πίσω: επισκέφθηκε τον Μοαμάρ Καντάφι στη Λιβύη, όπως είχε κάνει ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1986, πριν από 24 χρόνια.

Διότι οι Παπανδρέου έρχονται και παρέρχονται, ο Μοαμάρ Καντάφι παραμένει- επιβεβαιώνεται λοιπόν ο Ανδρέας Παπανδρέου που όταν είχε πάει εκεί για πρώτη φορά, το 1977, είχε διαπιστώσει ότι η Λιβύη δεν είναι στρατιωτική δικτατορία αλλά « διακυβέρνηση στα πρότυπα των Αρχαίων Αθηναίων », μου θύμισαν τα «Νέα». Το πολύπολύ να μην έχουν Θουκυδίδη και Αριστοτέλη.

Αλλωστε, ο Περικλής δεν είχε χαρέμι με δεκάδες παλλακίδες που τις αποκαλούσε σωματοφύλακες, όπως ακριβώς ο μεγάλος ηγέτης της Λιβύης;

* Είναι τέτοιος ο θαυμασμός που έχει η οικογένεια Παπανδρέου προς τον Μοαμάρ ώστε ο έλληνας πρωθυπουργός τού ζήτησε αυτόγραφο πάνω στη φωτογραφία που μετέφερε μαζί του από την ιστορική για την ανθρωπότητα συνάντηση Παπανδρέου- Μιτεράν- Καντάφι στην Κρήτη, το 1984. Και ο γενναιόδωρος σύγχρονος Περικλής υπέγραψε, τέτοια τιμή.

* Μου φαίνεται πως κάτι έπαθε από τη μεταφορά στους ώμους επιτάφιου τη Μεγάλη Παρασκευή ο Γιώργος Παπανδρέου· πρέπει να λύγισε η μέση τουεκτός και αν γίνεται θυσία για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, γιατί υπέγραψαν με τους Λίβυους πλήθος υποσχετικά για επενδύσεις.

Η πιο ενδιαφέρουσα είναι « η μεταφορά ηλιακής ενέργειας από τη Σαχάρα στην Ευρώπη μέσω Κρήτης,Πελοποννήσου,Στερεάς »- ευτυχώς, γιατί ως τώρα μόνο σκόνη μας έρχεται από τη Σαχάρα με τα σύννεφα και γίνεται όλη η χώρα λάσπη.

Επειδή δεν υπάρχει οπτική επαφή Κρήτης- Λιβύης γιατί, αντίθετα από ό,τι πίστευαν οι Αθηναίοι, η Γη είναι σφαιρική, προφανώς θα υπάρχουν κάτοπτρα στη Σαχάρα που θα ανακλούν την ηλιακή ενέργεια στο διάστημα από όπου άλλα κάτοπτρα θα τη στέλνουν στην Κρήτη και μετά σειρά επίγειων ελλαδικών και ευρωπαϊκών κατόπτρων θα την οδηγεί στη Σουηδία ή στη Νορβηγία, να χορτάσουν οι Βόρειοι ήλιο.

* Εχουν σκεφθεί όμως μήπως αυτό αποδυναμώνει τον ελληνικό τουρισμό;

Αντικατοπτρική Ολλανδία του Νότου
Πάνω στην ώρα όλα αυτά γιατί οι Βούλγαροι ανακοίνωσαν ότι δεν τους ενδιαφέρει ο περιλάλητος αγωγός Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη, όραμα γενεών και γενεών πολιτικών και πρωθυπουργών αλλά και στρατηγικών αναλυτών διότι έτσι θα μειώναμε τη στρατηγική σημασία της Τουρκίας. Το νέο όραμα είναι ο Ηλιακός Αγωγός Τρίπολης- Τρίπολης. Και δεν μπορεί να είναι σύμπτωση ότι η λιβυακή και πελοποννησιακή πρωτεύουσα είναι συνονόματες, κάποιο σχέδιο αρχαίων σοφών υπάρχει εδώ.

Αντί για βρώμικο πετρέλαιο, θα διακινούμε πεντακάθαρη ηλιακή ενέργεια – αυτό είναι παραπάνω και από Πράσινη Ανάπτυξη· πώς να την πούμε; Φωτεινή Ανάπτυξη- μπα, σαν ονοματεπώνυμο μοιάζει, σαν ψευδώνυμο της επί της Ανάπτυξης Λούκας Κατσέλη. Ισως Ανάπτυξη Αντικατοπτρισμού, που παραπέμπει και στη διαδικασία μεταφοράς αλλά και στα οπτικά φαινόμενα που, κατά τη Φυσική του γυμνασίου μου, συμβαίνουν στη Σαχάρα.

* Εκτός από τους Λίβυους, έχουν και οι Κινέζοι μεγάλα σχέδια για μας, τα έγραψε και η έγκυρη «Washington Ρost»: να δημιουργήσουν νέο Δρόμο του Μεταξιού που θα μεταφέρει τα αμύθητα πλούτη της Ανατολής στην Ευρώπη, μέσω Ελλάδας και Βαλκανίων, με αφετηρία τον Πειραιά, ο οποίος θα γίνει το Ρότερνταμ του Νότου – άρα η υπόλοιπη χώρα θα είναι η Ολλανδία του Νότου αντί για Δανία· και πάλι καλά θα είναι, μπορεί και καλύτερα.

* Εν όψει αυτής της κοσμογονίας, είναι ακατανόητο γιατί από τη Βουδαπέστη δηλώνουν « Δεν θα γίνουμε Ελλάδα », εννοώντας ότι δεν θα χρεοκοπήσουν. Η αιτία πρέπει να είναι ότι δεν διαβάζουν ελληνικές εφημερίδες.

* Με τα κάτοπτρα που θα μεταφέρουν ηλιακή ενέργεια από τη Σαχάρα μπορούμε να λύσουμε και δικό μας πρόβλημα, όχι μόνο των Υπερβορείων- διότι ο Αρειος Πάγος αποφάσισε ότι για να μη γίνονται δυστυχήματα τη νύχτα, θα πρέπει τα κοπάδια πρόβατα που κυκλοφορούν στους δρόμους να έχουν « ευδιάκριτα φώτα πορείας » μπρος και πίσω. Εμείς θα κανονίσουμε να τα φωτίζουν τα κάτοπτρα και θα γλιτώσουν οι τσοπάνηδες τον μπελά να κρεμούν στο γκεσέμι εκτός από κουδούνι και λάμπα. * Αρα, εν όψει καλοκαιριού, όλα βαίνουν άριστα στον καλύτερο δυνατό κόσμο- η μόνη είδηση που ίσως χαλάσει τα μπάνια του λαού είναι ότι διασπάστηκε ο Συνασπισμός: οι περί τον Φώτη Κουβέλη ανανεωτικοί αποχώρησαν, ήτοι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μείον τέσσερις βουλευτές και υπάρχει φόβος να βραδύνουν οι επαναστατικές διαδικασίες. Αλλά με ένα ούζο παραπάνω στην παραλία θα παρηγορηθούμε, θα το ξεπεράσουμε και αυτό, μπορεί και να το ξεχάσουμε εντελώς.

Ανέσπερο Αλαβάνειο Φως
Μπορεί και όλον τον Συνασπισμό να ξεχάσουμε- πολύ περισσότερο που τα κοσμοϊστορικά συμβαίνουν αλλού, στο κόμμα που ετοιμάζει ο Αλέκος Αλαβάνος, ο οποίος θέτει υψηλούς στόχους, πάνω και από τα κάτοπτρα Παπανδρέου- Καντάφι: « Η έξοδος από την κρίση απαιτεί ισχυρό πλήγμα στον καπιταλισμό. Απαιτεί όμως και να νικήσουμε εκεί που ίσως έχουμε χάσει κατά κράτος.Στον καπιταλισμό μέσα μας. Στις καπιταλιστικές αξίες του ατομισμού, του καριερισμού, του καταναλωτισμού,του ανταγωνισμού που έχουμε εσωτερικεύσει ».

Εδώ προφανώς έχουμε να κάνουμε με υπόσχεση Ανεσπέρου Ψυχικού Φωτός- αν νικήσουμε στον αγώνα που μας καλεί ο Αλέκος Αλαβάνος. Γενικώς, όλη η ελληνική κοινωνία είναι σε διαδικασία εξαΰλωσης, υπέρβασης των υλικών, σωματικών και άλλων ποταπών αναγκών. Υπέρβαση που ίσως αποδειχθεί πολύτιμη τον χειμώνα που δεν θα έχουμε να πληρώσουμε το πετρέλαιο για το καλοριφέρ, αν καθυστερήσει το σχέδιο για την Αντικατοπτρική Ανάπτυξη- που δεν νομίζω όμως ότι θα καθυστερήσει. * Κακή διάθεση δημιουργεί και η αναστολή της κομματικής ιδιότητας του Ακη Τσοχατζόπουλου ώσπου να μαζέψει αποδείξεις πού βρήκε τα χρήματα και αγόρασε τόσα κτίρια. Αν σκεφθούμε ότι πρέπει ταυτόχρονα να μαζεύει και αποδείξεις από σουπερμάρκετ, κουρεία, καφενεία, κτλ., όπως όλοι μας, μάλλον δεν θα τα καταφέρει, και είναι άδικο, του βάζουν δύσκολα.

* Υπάρχει και το αρνητικό ότι ο Παναγιώτης Ψωμιάδης ανακήρυξε εαυτόν απλώς υποψήφιο περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας- ενώ θα μπορούσε να αυτοανακηρυχθεί υποψήφιος πρωθυπουργός της Ελλάδας και Ολων των Μακεδονιών: ο Πόντος, και ιδιαίτερα η Τραπεζούντα, ήταν η κατάληξη του Παλαιού Δρόμου του Μεταξιού και άρα ο Νέος Δρόμος δεν μπορεί παρά να διοικείται από Πόντιο. Μου φαίνεται πως χάσαμε ιστορική ευκαιρία εθνικής δικαίωσης και ανάτασης.

Αλλά τώρα που θα σφίξουν οι ζέστες, μπορεί να γίνει και αυτό, να είναι πιο δροσιστικά τα λαϊκά μπάνια.

Diodorus@tovima.gr

Αφού επί πεντέμισι χρόνια έγινα (για το καλό μου) μεταρρυθμισμένος και (για το καλύτερό μου) επανιδρυμένος, τώρα (για το κάλλιστό μου) πετσοπερικομμένος και απ-ασφαλισμένος, απέμεινα σκέτο μένος.

Κ.Ν.Γ. μένεα πνέων @yahoo.com

***
Οι καλόγριες μοναστηριού της Βοιωτίας προσέφυγαν στο Συμβούλιο Επικρατείας- που καθυστερεί την επένδυση μόνο πέντε χρόνια- επειδή οι ανεμογεννήτριες που θα εγκατασταθούν δύο χιλιόμετρα μακριά θα διαταράσσουν τις προσευχές τους. Δεν πρέπει να χαρακτηρίσουμε και τους κοινούς ανεμιστήρες όργανα του διαβόλου; Εχοντας υπόψη ότι χρειάζονται πενήντα εγκρίσεις και δικαιολογητικά που ζυγίζουν 65 κιλά για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών- χώρια το Συμβούλιο Επικρατείας – δεν θα έπρεπε να δίνει έγκριση και ο τοπικός Μητροπολίτης, η Ιερά Σύνοδος και το Οικουμενικό Πατριαρχείο;

Νικόλαος εκ Βόλου

***
Πράγματι: η Κομισιόν ποτέ δεν ζήτησε να κοπούν οι συντάξεις στο μισό- αλλά εξ ολοκλήρου. Δεδομένου ότι οι Ελληνες μπαίνουμε στην αγορά εργασίας γύρω στα τριάντα πέντε, η απαίτησή της για σαράντα χρόνια δουλειάς θα μας οδηγεί, γύρω στα εβδομήντα πέντε, κατευθείαν στον τάφο, οπότε σύνταξη γιοκ.

Γ. Κ. @otenet.gr

***
Αντί να αλλάζουν κάθε λίγο τον «ιδεολογικό» προσδιορισμό τους στη ΝΔ (ριζοσπαστικός φιλελευθερισμός, μεσαίος χώρος, κοινωνικός φιλελευθερισμός) ας κρατήσουν αυτό που τους εκφράζει ανέκαθεν:ανερμάτιστος βερμπαλισμός.

Δημήτριος Τσεχίας

ΥΓ.: Κουίζ για μη γνώστες της Κυπριακής διαλέκτου: πώς λέγεται Κυπριακά ο φαφλατάς; Λαφαζάνης.

***
Η υπερνομάρχης Αττικής κυρίαΚωνσταντίνα Μπέη έστειλε μακροσκελέστατη επιστολή στην οποία αναφέρει ότι η πολυετής καθυστέρηση στα έργα του Πεδίου Αρεως οφείλεται σε σημαντικό βαθμό σε προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας περιοίκων- που είναι γνωστό. Δεν εξηγεί όμως γιατί δεν τελείωσαν τον Μάρτιο, όπως δήλωνε τον χειμώνα.Υπόσχεται ότι θα τελειώσουν «μέσα στο καλοκαίρι»- ίδωμεν.