Θερμή στήριξη του ευρώ και από τους Κινέζους

Oι δηλώσεις του προέδρου του κρατικού συνταξιοδοτικού κεφαλαίου της Κίνας, με περιουσία 114 δισ. ευρώ, Ντάι Ξιάον Λονγκ ότι έχει εμπιστοσύνη στο ευρώ έδωσαν νέες ελπίδες ότι το Πεκίνο δεν θα προχωρήσει στη μείωση στα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας σε ευρώ. Να θυμίσουμε ότι η νύξη και μόνο πως το Πεκίνο ενδεχομένως να αναθεωρήσει τη στρατηγική της διαφοροποίησης των διαθεσίμων του από το δολάριο είχε προκαλέσει το ξεπούλημα του ευρώ. Και παρά την εσπευσμένη διαβεβαίωση του Πεκίνου ότι η Ευρώπη παραμένει μία από τις αγορές-«κλειδιά» για τις επενδύσεις των κολοσσιαίων συναλλαγματικών του διαθεσίμων, ύψους σχεδόν 2,5 τρισ.

Θερμή στήριξη του ευρώ και από τους Κινέζους | tovima.gr

Oι δηλώσεις του προέδρου του κρατικού συνταξιοδοτικού κεφαλαίου της Κίνας, με περιουσία 114 δισ. ευρώ, Ντάι Ξιάον Λονγκ ότι έχει εμπιστοσύνη στο ευρώ έδωσαν νέες ελπίδες ότι το Πεκίνο δεν θα προχωρήσει στη μείωση στα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας σε ευρώ. Να θυμίσουμε ότι η νύξη και μόνο πως το Πεκίνο ενδεχομένως να αναθεωρήσει τη στρατηγική της διαφοροποίησης των διαθεσίμων του από το δολάριο είχε προκαλέσει το ξεπούλημα του ευρώ. Και παρά την εσπευσμένη διαβεβαίωση του Πεκίνου ότι η Ευρώπη παραμένει μία από τις αγορές-«κλειδιά» για τις επενδύσεις των κολοσσιαίων συναλλαγματικών του διαθεσίμων, ύψους σχεδόν 2,5 τρισ. δολαρίων- αποτελούν τα μεγαλύτερα στον κόσμο- οι ανησυχίες δεν λένε να σταματήσουν.

Η κινεζική ηγεσία προκειμένου να αποτρέψει την ανατίμηση του κινεζικού νομίσματος, του γουάν, σε σχέση με το αμερικανικό νόμισμα και έτσι να διασώσει την εξαγωγική δυναμική της εγχώριας οικονομίας, απορροφούσε τα δολάρια και στη συνέχεια διαφοροποιούσε το χαρτοφυλάκιο των ξένων συναλλαγματικών της διαθεσίμων, αγοράζοντας αξίες σε άλλα νομίσματα και κυρίως σε ευρώ. Παρά το γεγονός ότι η σύνθεση των κολοσσιαίων διαθεσίμων της Κίνας αποτελεί κρατικό μυστικό, εκτιμάται ωστόσο ότι το 70% είναι σε δολαριακές αξίες και γύρω στα 630 δισ. δολάρια σε κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης.

Σημειωτέον ότι η Ευρώπη είναι πλέον ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Κίνας. Οι κινήσεις όμως του Πεκίνου είναι κυρίως πολιτικού και όχι οικονομικού χαρακτήρα. Εκμεταλλευόμενο το γεγονός ότι πηγή της χειρότερης οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης που σάρωσε τον κόσμο ήταν η ΗΠΑ και τους οικονομικούς και συναλλαγματικούς κινδύνους που απέρρεαν από το κλυδωνιζόμενο δολάριο, προσπάθησε να πλήξει την 50χρονη κυριαρχία των Αμερικανών στην παγκόσμια οικονομία, μέσω της αμφισβήτησης του θεσμικού ρόλου του δολαρίου. Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας Τζου Ξιάο Τσουάν έχει επανειλημμένα ασκήσει έντονη κριτική κατά της υπόστασης του δολαρίου ως του κυρίαρχου αποθεματικού νομίσματος στα συναλλαγματικά διαθέσιμα των Κεντρικών Τραπεζών όλου του κόσμου και έχει προτείνει να αντικατασταθεί από νόμισμα που θα βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Η Καλντέρα η επιλογή να εκδράμουν αυτές τις άκρως επικίνδυνες ημέρες, με τη μετάλλαξη Ομικρον να σαρώνει τα πάντα, στην αγαπημένη... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk