η ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Πανευρωπαϊκή πίεση για μείωση των τιμών

Oι ευρωπαϊκές φαρμακοβιομηχανίες ακολουθούν τη φορά της οικονομικής συγκυρίας, αφήνοντας πίσω τους τις εποχές των «παχιών αγελάδων». Η πρόσφατη μείωση των τιμών των φαρμάκων στην ελληνική αγορά, με μια διαδικασία που παρέπεμπε σε «οικονομικό θρίλερ»- χωρίς ακόμη να έχει επέλθει ισορροπία μεταξύ της φαρμακευτικής αγοράς και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας- δεν ήταν τελικώς μια ιδιαιτερότητα στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ηταν η ελληνική εκδοχή ενός ευρωπαϊκού φαινομένου.

Oι ευρωπαϊκές φαρμακοβιομηχανίες ακολουθούν τη φορά της οικονομικής συγκυρίας, αφήνοντας πίσω τους τις εποχές των «παχιών αγελάδων». Η πρόσφατη μείωση των τιμών των φαρμάκων στην ελληνική αγορά, με μια διαδικασία που παρέπεμπε σε «οικονομικό θρίλερ»- χωρίς ακόμη να έχει επέλθει ισορροπία μεταξύ της φαρμακευτικής αγοράς και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας- δεν ήταν τελικώς μια ιδιαιτερότητα στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ηταν η ελληνική εκδοχή ενός ευρωπαϊκού φαινομένου. Οι περισσότερες χώρες της ευρωζώνης- κι όχι μόνο- με επικεφαλής της κραταιά Γερμανία, προχωρούν σε μειώσεις τιμών των φαρμάκων, ορισμένες μάλιστα με διψήφια ποσοστά. Βεβαίως η κάθε χώρα εφαρμόζει αυτή την πολιτική με τις δικές της ιδιαιτερότητες.

Ωστόσο οι μειώσεις των τιμών είναι η μία διάσταση του θέματος· η άλλη είναι η κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική αγορά φαρμάκων. Πηγές του «Βήματος» αναφέρουν ότι σε αρκετές κατηγορίες φαρμάκων ο εφοδιασμός όχι μόνο δεν είναι ομαλός, αλλά υπάρχουν εμφανείς ελλείψεις.

Ειδικότερα πρόκειται για τις κατηγορίες των αντιψυχωσικών, των καρδιολογικών, των ουρολογικών και των αντιρρευματικών. Συνολικά εκτιμάται ότι σε περίπου 300 φαρμακευτικά παρασκευάσματα η τροφοδοσία της αγοράς είναι εξαιρετικά προβληματική. Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι το γεγονός αυτό οφείλεται σε δύο λόγους: Πρώτον, οι φαρμακευτικές εταιρείες διακινούν μικρότερες ποσότητες φαρμάκων των οποίων οι τιμές έχουν μειωθεί σημαντικά, διότι φοβούνται ότι το «κανάλι» των παράλληλων εξαγωγών θα αξιοποιήσει τις χαμηλές τιμές και θα τα εξάγει σε άλλες χώρες και, δεύτερον, πρόκειται για φάρμακα των οποίων οι τιμές έχουν μειωθεί παρά πολύ με αποτέλεσμα οι φαρμακευτικές εταιρείες που τα παράγουν να ζημιώνονται και ως εκ τούτου μειώνουν την παραγωγή τους για να μειώσουν κατά συνέπεια τη ζημιά τους.

Στον υπόλοιπο ευρωπαϊκό χώρο την ίδια τάση ακολουθούν και άλλες χώρες οι οποίες θέλουν να περιορίσουν τις δημόσιες δαπάνες όπως είναι η Βρετανία, η Γερμανία και η Γαλλία. Οπως είναι φυσικό, οι φαρμακοβιομηχανίες αντιδρούν στις μειώσεις που προτείνουν οι κυβερνήσεις, λέγοντας ότι τα νέα φάρμακα δεν μπορούν να διατεθούν σε χαμηλότερες τιμές. Μάλιστα η αρχή έγινε με τη Νovo Νordisk, η οποία αρνήθηκε να μειώσει την τιμή των νέων σκευασμάτων ινσουλίνης κατά 25%, όπως ζήτησε η ελληνική κυβέρνηση, και ανακοίνωσε την αποχώρησή της από την ελληνική αγορά – επ΄ αυτού μάλιστα η εταιρεία του προέδρου του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) κ. Δ. Φιλιώτη, η Φάρμασερβ- Lilly΄s, δέχθηκε ένα ανέλπιστο δώρο, αφού είναι η δεύτερη σε μέγεθος εταιρεία στην αγορά της ινσουλίνης και είναι αυτή που θα καλύψει το μερίδιο που θα απελευθερώσει η αποχώρηση της δανέζικης εταιρείας. Μάλιστα τα προϊόντα του κ. Φιλιώτη είναι ακριβότερα από αυτά της Νovo Νordisk, δεδομένου ότι εισάγονται από τις ΗΠΑ, αλλά «ουδέν κακόν αμιγές καλού». Ακόμη μία όμως δανέζικη φαρμακοβιομηχανία, η Leo Ρharma, εμφανίζεται έτοιμη να διακόψει την προμήθεια φαρμάκων αν η κυβέρνηση επιμείνει σε μειώσεις τιμών. Στη Δανία όμως η κυβέρνηση προχώρησε σε συμφωνία με τις φαρμακοβιομηχανίες για μειώσεις τιμών σε νοσοκομειακά φάρμακα.

Ανάλογα μέτρα έχει λάβει και η ισπανική κυβέρνηση, μειώνοντας τις τιμές των πρωτοτύπων φαρμάκων που καλύπτονται από πατέντα από 10% ως 16%, ενώ οι τιμές των αντιγράφων μειώθηκαν κατά 25%. Η Γερμανία θα προτείνει ελεύθερες τιμές στις βιομηχανίες για την πρώτη χρονιά κυκλοφορίας των φαρμάκων. Μετά το πρώτο έτος οι τιμές θα καθορίζονται σε συμφωνία με τα ασφαλιστικά ταμεία και αναλόγως της αποτελεσματικότητας του σκευάσματος, αλλά από την 1η Αυγούστου οι τιμές των υπόλοιπων φαρμάκων θα μειωθούν κατά 10%, ενώ δεν θα δεχθεί καμία αύξηση ως το 2013. Το ίδιο ακριβώς σύστημα προτίθεται να υιοθετήσει και η νέα βρετανική κυβέρνηση. Στη Σουηδία η κυβέρνηση συμφώνησε με τη βιομηχανία να υπάρξει όφελος στα ασφαλιστικά ταμεία ύψους 200 εκατ. ευρώ σε τρία χρόνια, ενώ στην Ιρλανδία μειώθηκαν κατά 40% οι τιμές των αντιγράφων φαρμάκων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk