η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Ο Δαβίδ των αναψυκτικών από την Πάτρα

O επιχειρηματικός βίος της βιομηχανίας αναψυκτικών Loux είναι γεμάτος προκλήσεις. Από την προσπάθεια καθιέρωσης της επιχείρησης που ίδρυσε το 1950 στην Πάτρα ο Αρκάς Π. Μαρλαφέκας έως τον αδυσώπητο πόλεμο με τις πολυεθνικές τις δεκαετίες του ΄70 και του ΄80, αλλά και την επέκταση της εταιρείας που καλείται να υλοποιήσει σήμερα η δεύτερη γενιά μέσα σε μια δύσκολη οικονομικά συγκυρία η Loux ήταν διαρκώς σε «εμπόλεμη» κατάσταση. Οπως αναφέρει μιλώντας στο «Βήμα» ο πρόεδρος της εταιρείας κ.

O επιχειρηματικός βίος της βιομηχανίας αναψυκτικών Loux είναι γεμάτος προκλήσεις. Από την προσπάθεια καθιέρωσης της επιχείρησης που ίδρυσε το 1950 στην Πάτρα ο Αρκάς Π. Μαρλαφέκας έως τον αδυσώπητο πόλεμο με τις πολυεθνικές τις δεκαετίες του ΄70 και του ΄80, αλλά και την επέκταση της εταιρείας που καλείται να υλοποιήσει σήμερα η δεύτερη γενιά μέσα σε μια δύσκολη οικονομικά συγκυρία η Loux ήταν διαρκώς σε «εμπόλεμη» κατάσταση.

Οπως αναφέρει μιλώντας στο «Βήμα» ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Ι. Μαρλαφέκας, «είμαστε συνηθισμένοι στα δύσκολα. Το γεγονός όμως ότι δεν εφησυχάσαμε ποτέ μάς βοήθησε να μεγαλώσουμε την εταιρεία και σήμερα να είμαστε η τρίτη βιομηχανία αναψυκτικών στην Ελλάδα, πίσω από τις δύο πολυεθνικές CocaCola και ΡepsiCo, και η πρώτη αμιγώς ελληνική εταιρεία στον κλάδο».

Η Loux πανελλαδικά εκτιμάται ότι ελέγχει μερίδιο αγοράς της τάξεως του 3,5%, αλλά στην περιοχή της Πελοποννήσου το μερίδιο στα flavor αναψυκτικά (πορτοκαλάδες, λεμονάδες, βυσσινάδες) εκτινάσσεται στο 50%.

Ανοδος πωλήσεων το Α Δ τετράμηνο

Τα μεγέθη της δεν τρομάζουν, αλλά θα τα ζήλευαν αρκετές εισηγμένες εταιρείες. Οι πωλήσεις της επιχείρησης το 2009 διαμορφώθηκαν στα 19,40 εκατ. ευρώ έναντι 19,39 εκατ. ευρώ το 2008. Τα λειτουργικά κέρδη (ΕΒΙΤDΑ) ενισχύθηκαν κατά 7,6% στα 4,44 εκατ. ευρώ και τα κέρδη μετά τους φόρους κατέγραψαν ελαφρά άνοδο στα 3,49 εκατ. ευρώ, διαμορφώνοντας ένα περιθώριο καθαρού κέρδους στο 18%. Το πιο σημαντικό είναι ότι η εταιρεία έχει μηδενικό δανεισμό, παρά το γεγονός ότι το διάστημα 1997-2009 έχει υλοποιήσει παραγωγικές επενδύσεις ύψους 11 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Ι. Μαρλαφέκα, τα πρώτα ενδεικτικά στοιχεία του τετραμήνου για το 2010 παρουσιάζουν άνοδο των πωλήσεων κατά 15,4% σε όγκο (λίτρα), ενώ οι εκτιμήσεις της διοίκησης παραμένουν συγκρατημένα αισιόδοξες για το σύνολο του έτους.

Αλλωστε, όπως και το 2009, δεν θα υπάρξουν ανατιμήσεις στα προϊόντα της εταιρείας ούτε και με τον νέο ΦΠΑ.

Το στοίχημα για την εταιρεία αυτή την περίοδο είναι να ανάψει το πράσινο φως από το υπουργείο Οικονομίας και να εγκριθεί ο φάκελος που προβλέπει επένδυση ύψους 33 εκατ. ευρώ στην περιοχή του Αιγίου. Το 2009 η εταιρεία ολοκλήρωσε ήδη την πρώτη της επένδυση στην περιοχή ύψους 4,5 εκατ. ευρώ στο Αίγιο για τη δημιουργία μονάδας παραγωγής συσκευασίας ΡΕΤ, η οποία επηρέασε θετικά τη λειτουργική της κερδοφορία το διάστημα που ήταν σε πλήρη λειτουργία.

«Η νέα επένδυση θα μας επιτρέψει να εισέλθουμε σε μια πρωτοποριακή αγορά που υπό προϋποθέσεις μπορεί να αλλάξει δραστικά τα μεγέθη της εταιρείας» αναφέρει ο κ. Μαρλαφέκας και προσθέτει: «Η περιοχή του Αιγίου έχει χαρακτηριστεί πυρόπληκτη και δυνητικά η επιχορήγηση μπορεί να φθάσει και στο 60% του συνολικού κόστους. Πρόκειται για μια γραμμή παραγωγής από όπου θα βγαίνουν χυμοί χωρίς ζάχαρη και συντηρητικά.

Στόχος μας είναι να απενοχοποιήσουμε το αναψυκτικό και να προσφέρουμε κάτι πραγματικά καινούργιο στον κλάδο».

Στην παρατήρηση ότι το συγκεκριμένο εγχείρημα εμφανίζει μεγάλο ρίσκο αφού ούτε οι πολυεθνικές έχουν τολμήσει κάτι τέτοιο, αλλά και σε περίπτωση που εγκριθεί η επένδυση το ποσοστό των ιδίων κεφαλαίων που θα κληθεί να καταβάλει η εταιρεία αντιστοιχεί στα 2/3 του ετήσιου τζίρου της, γεγονός που σημαίνει ότι αν κάτι δεν πάει καλά υποθηκεύεται το μέλλον της εταιρείας, ο κ. Μαρλαφέκας διευκρινίζει: «Εχουμε δουλέψει περισσότερο από 10 χρόνια ώστε το νέο προϊόν να είναι πολύ κοντά στα γευστικά στάνταρντ με τα σημερινά αναψυκτικά. Δεν θα προχωρήσουμε στην επένδυση αν δεν έχουμε εξασφαλίσει τις εμπορικές συμφωνίες που θεωρούμε ότι θα μας επιτρέψουν να κάνουμε γρήγορη απόσβεση».

Η δεύτερη γενιά στο τιμόνι της εταιρείας
Από το 1989 στο τιμόνι της εταιρείας Loux Μαρλαφέκας βρίσκονται τα τρία παιδιά του ιδρυτή της εταιρείας, ο Ιωάννης, ο Κωνσταντίνος και ο Πλάτωναςπρόεδρος, αντιπρόεδρος και εντεταλμένος σύμβουλος, αντίστοιχα. Το 2003 η εταιρεία αντικατέστησε τις παλαιές φιάλες με πλαστικές (συσκευασία ΡΕΤ) εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στη συσκευασία. Τo 2004 η Loux λανσάρισε πρώτη το παραδοσιακό ρόφημα βυσσινάδα σε μπουκάλι. Το 2006 τα προϊόντα της εταιρείας επελέγησαν από τον Ελληνικό Οργανισμό Προώθησης Εξαγωγών να σερβίρονται σε όλον τον κόσμο σε Road shows και σε ελληνικά εστιατόρια για την προώθηση των ελληνικών γεύσεων. Η Loux Cola είναι η πρώτη με βάση cola που βγήκε στην Ελλάδα, ενώ οι φυσικοί χυμοί εντάχθηκαν στην οικογένεια των προϊόντων της εταιρείας το 2008. Η εταιρεία διαθέτει σήμερα τρεις ιδιόκτητες μονάδες που εκτείνονται σε συνολική έκταση 33.000 τ.μ., από τα οποία 7.800 τ.μ. είναι στεγασμένοι χώροι. Η πρώτη είναι στο Κεφαλόβρυσο Αχαΐας όπου γίνεται η παραγωγή των προϊόντων της, η δεύτερη είναι το κέντρο διανομής που βρίσκεται στην περιοχή Σαραβάλι και η τρίτη μονάδα βρίσκεται στο Αίγιο και αφορά την καθετοποιημένη παραγωγή συσκευασίας ΡΕΤ. Ο όμιλος απασχολεί σήμερα 90 άμεσους και έμμεσους εργαζομένους, εκ των οποίων οι 70 στην περιοχή της Αχαΐας και οι υπόλοιποι 20 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η Loux Μαρλαφέκας εξάγει περίπου το 5% της παραγωγής της.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk