ΑΤΖΕΝΤΑ

Την ιστορία του Ραούλ,ενός ναυαγού ο οποίος ως άλλος Ροβινσώνας Κρούσος ζει μόνος στην καλύβα του,ώσπου μια μέρα επιστρέφοντας τη βρίσκει κατειλημμένη από κάποιον άλλο,μας διηγείται ο Τζέιμς Τιερέ στην παράσταση την οποία παρουσιάζει στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.Σόουμαν,ακροβάτης, σχοινοβάτης,μίμος και χορευτής ο Τιερέ- εγγονός του Τσάρλι Τσάπλιν- παρουσιάζει ένα θέαμα που συνδυάζει πολλές και διαφορετικές τεχνικές δημιουργώντας ένα ιδιαίτερο αισθητικό αποτέλεσμα.Στις 14,15,16, 18 και 19 Ιουνίου στο θέατρο Rex.

Από 14/6
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
«Ραούλ» στο Rex
Την ιστορία του Ραούλ,ενός ναυαγού ο οποίος ως άλλος Ροβινσώνας Κρούσος ζει μόνος στην καλύβα του,ώσπου μια μέρα επιστρέφοντας τη βρίσκει κατειλημμένη από κάποιον άλλο,μας διηγείται ο Τζέιμς Τιερέ στην παράσταση την οποία παρουσιάζει στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.Σόουμαν,ακροβάτης, σχοινοβάτης,μίμος και χορευτής ο Τιερέ- εγγονός του Τσάρλι Τσάπλιν- παρουσιάζει ένα θέαμα που συνδυάζει πολλές και διαφορετικές τεχνικές δημιουργώντας ένα ιδιαίτερο αισθητικό αποτέλεσμα.Στις 14,15,16, 18 και 19 Ιουνίου στο θέατρο Rex.Στις 21.00.

Στις 16/6
ΘΕΑΜΑ
Θέατρο Νο

Ο διευθυντής του Θιάσου του Θεάτρου Νο Ροκούρο Ουμεουάκα έρχεται με ιδιαίτερη συγκίνηση στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού στις 16 Ιουνίου,καθώς το 1965 είχε εμφανιστεί στον ίδιο χώρο ο πατέρας του,55ος συνεχιστής της οικογενειακής παράδοσης.Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών,το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει μια τέχνη την οποία ο φημισμένος ηθοποιός, δραματουργός και θεωρητικός Ζεάμι,που το κωδικοποίησε,είχε συγκρίνει με ασημένιο τάσι γεμάτο παγωμένο χιόνι.Πληροφορίες στο τηλ.

210 3272.000.Ωρα έναρξης: 21.00.

ΟΠΕΡΑ
«Νόρμα» στο Ηρώδειο
Η «Νόρμα» του Β. Μπελίνι παρουσιάζεται σήμερα, στις 18 και στις 19 Ιουνίου στο Ηρώδειο από την Εθνική Λυρική Σκηνή. Την ευθύνη της μουσικής διεύθυνσης έχει ο Λουκάς Καρυτινός, τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Σπύρος Ευαγγελάτος, τα σκηνικά και τα κοστούμια ο Γιώργος Πάτσας και τους φωτισμούς ο Λευτέρης Παυλόπουλος. Τον ρόλο του τίτλου στην αποψινή παράσταση ερμηνεύει η υψίφωνος Ραντοστίνα Νικολάεβα και του Πολιόνε ο τενόρος Καλίν Μπρατέσκου . Στις 21.00, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

«Το έρημο νησί»
Την όπερα του Χάιντν «L΄isola disabitata» (Το έρημο νησί) παρουσιάζει η Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής υπό τον Γιώργο Πέτρου. Τη σκηνοθεσία-σκηνογραφία υπογράφει ο Πάρις Μέξης. Ερμηνεύουν η Ειρήνη Καράγιαννη, ο Αντώνης Κορωναίος , η Μυρσίνη Μαργαρίτη και ο Χάρης Ανδριανός. Στις 15/6, στην Πειραιώς 260 (χώρος Η), στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Στις 21.00.

ΧΟΡΟΣ
Systeme Castafiore
Η ομάδα Systeme Castafiore, την οποία η κριτική έχει χαρακτηρίσει ένα φαινόμενο «από άλλο πλανήτη» στο σύγχρονο χορογραφικό τοπίο, εμφανίζεται για πρώτη φορά στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών με το έργο «Stand Αlone Ζone». Η υψηλή τεχνολογία συνυπάρχει με τη φυσική παρουσία του σώματος και η πραγματικότητα συναντά τη φαντασία. Σύλληψη-σκηνοθεσία: Καρλ Μπισκουί, χορογραφία-κοστούμια: Μάρσια Μπαρσελό. Στις 16, 17 και 18 Ιουνίου, στις 21.00, στην Πειραιώς 260 (χώρος Δ).

ΘΕΑΤΡΟ
«Δυτικά της πόλης»
Δέκα χρόνια μετά τον θάνατο του Γιώργου Χειμωνά νέοι ηθοποιοί, με δάσκαλο τον Τάκη Τζαμαργιά, επιχειρούν να αρθρώσουν σε μορφή θεατρικού αναλογίου το ανείπωτο και ανέκφραστο στον λόγο του αναζητώντας «… αέναη κίνηση στην ακινησία των νοημάτων» . «Θέλω να μιλήσω για μια άλλη βιογραφία.Ξεκινά από έναν ανυπολόγιστο παιδικό χρόνο και είναι η βιογραφία της όρασής μου.Η ιδιότητά μου του συγγραφέα ζυμώθηκε μ΄ αυτήν την ιδιότητα, έγινε ένα με μια διαρκή, καθημερινή, αυθόρμητη προσοχή, να προσέχω συνέχεια τους ανθρώπους» έλεγε ο Χειμωνάς, με τον Ιερώνυμο Πολλάτο να υπογράφει τη σύνθεση των κειμένων του. Η παράσταση φιλοξενείται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών στις 15 και στις 16 Ιουνίου στην Πειραιώς 260 (Ε). Παίζουν οι Μαρία Καλλιμάνη, Μάνος Καρατζογιάννης,Θεοδώρα Μαστρομηνά,Γεράσιμος Μιχελής, Κατερίνα Φωτιάδη, Χάρης Χαραλάμπους.

«Τα λόγια της Κασσάνδρας»
Αναζητώντας νέους τρόπους προσέγγισης της τραγωδίας ο Βίκος Ναχμίας πειραματίζεται μεγεθύνοντας μια εξαιρετική στιγμή του αρχαίου δράματος: τη σκηνή της Κασσάνδρας στον Αγαμέμνονα της αισχυλικής Ορέστειας. Λάφυρο του Αγαμέμνονα, η κόρη του Πριάμου (που ο Απόλλωνας της δώρισε τη μαντική αλλά της στέρησε τη δύναμη της πειθούς) προφητεύει τον θάνατό του αλλά και τον δικό της συνοψίζοντας τα δεινά του οίκου των Ατρειδών, ενώ ο χορός εκφράζει τη συμπάθειά του. Στις 19, 20 και 21 Ιουνίου στην Πειραιώς 260 (Αποθήκη) στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Ερμηνεύουν οι Ολια Λαζαρίδου,Βασίλης Καραμπούλας.

Ερχεται το μωροθέατρο
«Ελα, έλα» είναι ο τίτλος της παράστασης που εμπνεύστηκε η Ξένια Καλογεροπούλου και απευθύνεται σε μωρά, από τις 19 ως τις 27 Ιουνίου στο Θέατρο Πόρτα και στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Σ΄ έναν δικό της μονόλογο χωρίς λόγια η δημιουργός, που έχει αποδείξει την αγάπη της στους λιλιπούτειους θεατές, αναζητεί αυτό το «κάτι» που συχνά θέλουμε, που μας λείπει, χωρίς να ξέρουμε τι είναι ακριβώς. «Κάτι υπαρκτό; Κάτι φανταστικό; Να είναι άραγε το φεγγάρι;» Τη σκηνοθεσία υπογράφει η ίδια σε συνεργασία με την αξιόλογη χορογράφο Μάρθα Κλουκίνα.

«Οι τρομεροί γονείς»
Το έργο του Ζαν Κοκτό «Οι τρομεροί γονείς» ταξιδεύει απόψε στη Μύκονο και στις Σπέτσες στις 20 Ιουνίου. Με βασικό θέμα τις σχέσεις γονέων- παιδιών, το έργο παρουσιάζει σαν μέσα από κλειδαρότρυπα τη ζωή μιας αστικής οικογένειας. Σκηνοθετεί ο Πέτρος Φιλιππίδης . Παίζουν οι Τάσος Χαλκιάς,Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, Χριστίνα Αλεξανιάν,Σαράντος Γεωγλερής,Ιωάννα Πηλιχού . Πληροφορίες στο τηλ.: 210 3362.888. ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
«Συν-ειρμοί & Συν-θέσεις»
Ολοκληρώνεται σήμερα στην γκαλερί Αργώ (Ν. Δούκα 5, Κολωνάκι) η έκθεση με έργα ζωγραφικής της Αλίκης Βιενιέρη- Σκουλικίδη με τίτλο «Συν-ειρμοί & Συν-θέσεις». Για τα έργα της έκθεσης, που εγκαινιάστηκε στις 25 Μαΐου, η ιστορικός τέχνης Μαίρη Μιχαηλίδου αναφέρει ότι «η ζωγραφική με αφετηρία την αντικειμενική πραγματικότητα δεν περιορίζεται μόνο σ΄ αυτή αλλά με τη δύναμη του χρώματος και τη στέρεη δομή του χώρου προβάλλει στη θέαση όλων μας τον αντιφατικό χαρακτήρα του σύγχρονου κόσμου» (www. argo-gallery.gr, τηλ.: 210-7249.333). Ο Γεννάδιος και ο κόσμος του
Ομαδική εικαστική έκθεση με θέμα «Ο Ιωάννης Γεννάδιος και ο κόσμος του» πραγματοποιείται ως τις 26 Ιουνίου στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη στην αίθουσα Cotsen Ηall (Αναπήρων Πολέμου 9, Κολωνάκι, τηλ. 210 7210.536). Επιμέλεια έκθεσης: Ιρις Κρητικού. Ωρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη και Παρασκευή: 09:00-17:00, Πέμπτη: 09:00-20:00, Σάββατο: 09:00-14:00, Κυριακή κλειστά.

ΗΜΕΡΙΔΑ
Για το παιχνίδι και την αφήγηση
Ημερίδα με θέμα «Παιχνίδι, αφήγηση, τεχνολογία. Αναζητώντας το ψηφιακό ανάλογο της ανθρώπινης παραμυθίας» διοργανώνει το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας-Εργαστήριο Νέων Τεχνολογιών στην Επικοινωνία, την Εκπαίδευση και τα ΜΜΕ Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ Πανεπιστημίου Αθηνών την Πέμπτη 17 Ιουνίου, στις 09.30-19.00, στο αμφιθέατρο «Ι. Δρακόπουλος» του Κεντρικού Κτιρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30, τηλ. 210 3689.426). Ομιλητές: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Αντα ΚατσίκηΓκίβαλου,Μιχάλης Μερακλής κ.ά.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ
Ελευθερία και Τάνια
Πρεμιέρα αύριο της καλοκαιρινής περιοδείας της Ελευθερίας Αρβανιτάκη και της Τάνιας Τσανακλίδου, στο Θέατρο Δάσους της Θεσσαλονίκης. Οι δύο ερμηνεύτριες παρουσιάζουν τραγούδια από το σύνολο της δισκογραφίας τους καθώς και κομμάτια-έκπληξη. Ωρα έναρξης: 21.00.

Τρεις στην Πέτρα
Οι Μπάμπης Στόκας, Δημήτρης Σταρόβας και Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος ενώνουν τις δυνάμεις τους και εμφανίζονται στις 18/6 στο Θέατρο Πέτρας, στην Πετρούπολη. Μια βραδιά που έχει ως άξονα το προσωπικό τους αίσθημα, φέρνοντας το κοινό σε επαφή όχι μόνο με τραγούδια αλλά και με το χιούμορ και τη σάτιρα. Ωρα έναρξης:

21.30.

Περιβόλια…τρελά στους Βράχους
«Το περιβόλι του τρελού και άλλα τραγούδια γενικής συγκινήσεως» είναι ο τίτλος της μουσικής παράστασης του Διονύση Σαββόπουλου , που πραγματοποιείται αύριο στο Θέατρο Βράχων, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ του Δήμου Βύρωνα. Θα ακουστούν τραγούδια από το «Φορτηγό» και «Το περιβόλι του τρελού» καθώς επίσης και κομμάτια που ο τραγουδοποιός συνέθεσε εκείνη την εποχή αλλά δεν δισκογραφήθηκαν. Ωρα έναρξης:

21.00 (στον ίδιο χώρο στις 17/6 εμφανίζεται ο Μιχάλης Χατζηγιάννης και στις 18/6 πραγματοποιείται αφιέρωμα στον στιχουργό Ηλία Κατσούλη ).

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Η Καλντέρα η επιλογή να εκδράμουν αυτές τις άκρως επικίνδυνες ημέρες, με τη μετάλλαξη Ομικρον να σαρώνει τα πάντα, στην αγαπημένη... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk