Τους πληρώνουν για να… αδυνατίσουν

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ Πόσα χρήματα θα έπειθαν υπέρβαρο υπάλληλο να χάσει βάρος; 100 δολάρια; 500 δολάρια; Πολλοί εργοδότες στις ΗΠΑ προσπαθούν να βρουν την τιμή της δίαιτας: τουλάχιστον το ένα τρίτο των αμερικανικών εταιρειών προσφέρει ήδη ή σχεδιάζει να προσφέρει οικονομικά κίνητρα για να χάσουν βάρος οι εργαζόμενοι σε αυτές και έτσι να μειωθεί το κόστος της παχυσαρκίας στο σύστημα υγείας. Παράδειγμα, η ΟhioΗealth, μια αλυσίδα νοσοκομείων η οποία πληρώνει τους εργαζόμενους σε αυτήν για να φορούν βηματόμετρο.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ Πόσα χρήματα θα έπειθαν υπέρβαρο υπάλληλο να χάσει βάρος; 100 δολάρια; 500 δολάρια; Πολλοί εργοδότες στις ΗΠΑ προσπαθούν να βρουν την τιμή της δίαιτας: τουλάχιστον το ένα τρίτο των αμερικανικών εταιρειών προσφέρει ήδη ή σχεδιάζει να προσφέρει οικονομικά κίνητρα για να χάσουν βάρος οι εργαζόμενοι σε αυτές και έτσι να μειωθεί το κόστος της παχυσαρκίας στο σύστημα υγείας. Παράδειγμα, η ΟhioΗealth, μια αλυσίδα νοσοκομείων η οποία πληρώνει τους εργαζόμενους σε αυτήν για να φορούν βηματόμετρο. Οσο περισσότερο περπατούν τόσο περισσότερα χρήματα κερδίζουν- ως 500 δολάρια τον χρόνο. Οι μισοί από τους 9.000 εργαζομένους στα πέντε μεγαλύτερα νοσοκομεία της αλυσίδας συμμετείχαν στο πρόγραμμα το οποίο έχει ήδη δαπανήσει 377.000 δολάρια σε ανταμοιβές.

Αποτελεί αυτό τη λύση του μεγάλου προβλήματος παχυσαρκίας στις ΗΠΑ; Μάλλον, όχι.

«Πιθανότατα να είναι χάσιμο χρόνου» εξηγεί η Κέλι Μπράουνελ, διευθύντρια του Κέντρου Πολιτικής Τροφίμων και Παχυσαρκίας του Πανεπιστημίου Γέιλ.

Οι περισσότερες έρευνες που έχουν αξιολογήσει τα προγράμματα αυτά είναι μικρές και δεν εξετάζουν αν τα αποτελέσματα είχαν διάρκεια. Η μεγαλύτερη είναι του Πανεπιστημίου Κορνέλ και τα συμπεράσματά της δεν είναι ενθαρρυντικά: η μέση απώλεια βάρους στα επτά προγράμματα που μελέτησε μόλις που ξεπερνούσε το μισό κιλό.

Σύμφωνα με τις αρχές Υγείας των ΗΠΑ περισσότεροι από τους δύο στους τρεις ενηλίκους Αμερικανούς είναι υπέρβαροι και το ένα τρίτο παχύσαρκοι. Το αυξημένο βάρος επαυξάνει τους θανάτους από διαβήτη και καρδιακά νοσήματα.

Εκστρατεία της πρώτης κυρίας Μισέλ Ομπάμα προωθεί διαφορετικές προσεγγίσεις στο «εθνικό αδυνάτισμα» των ΗΠΑ. Οι επιχειρήσεις που σχετίζονται με το φαγητό έσπευσαν να την ακολουθήσουν και ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι θα προσφέρουν γεύματα χαμηλότερων θερμίδων και περιορισμένες μερίδες.

Το οικονομικό κίνητρο για δίαιτα είναι μόνο ένα τμήμα της συνολικής προσπάθειας για πιο υγιεινή ζωή. Μερικές εταιρείες προσφέρουν χρήματα, άλλες ταξίδια ενώ άλλες πληρώνουν τη συμμετοχή των εργαζομένων σε προγράμματα Weight Watchers.

Η ΙΒΜ ανταμείβει με 150 δολάρια τους υπαλλήλους της που ολοκληρώνουν ένα πρόγραμμα υγιεινής ζωής 12 εβδομάδων στο Διαδίκτυο. Αν όμως οι εταιρείες είχαν ρωτήσει τους ειδικούς, θα είχαν υιοθετήσει πιο αποτελεσματικά προγράμματα δίαιτας. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, το μεγαλύτερο κίνητρο είναι το ρίσκο μήπως χάσει κάποιος τα δικά του χρήματα.

Τα προγράμματα που εφαρμόζουν αυτήν την ιδέα προτρέπουν εθελοντικά τους εργαζομένους να στοιχηματίσουν στην απώλεια βάρους τους. Αν δεν χάσουν τα κιλά, χάνουν τα χρήματα που στοιχημάτισαν. Η εταιρεία StickΚ.com, μάλιστα, τα στέλνει στην οργάνωση που αντιπαθεί περισσότερο ο εργαζόμενος που έχασε το στοίχημα. «Συχνότερα στέλνουμε χρήματα στην Προεδρική Βιβλιοθήκη του Τζορτζ Γ. Μπους. Πέρυσι τούς στείλαμε 6.000 δολάρια» αναφέρει εκπρόσωπος της StickΚ. com.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk