Οι «κόκκινοι» χρυσοί κληρονόμοι προκαλούν την οργή των Κινέζων

Λαϊκή οργή προκαλούν στην Κίνα οι αποκαλύψεις ότι πολλά από τα παιδιά των κομμουνιστών ηγετών της χώρας ζουν πλέον πλουσιοπάροχα στη Δύση ή διατηρούν εξαιρετικά επικερδείς επιχειρηματικές δραστηριότητες «κληρονομικώ δικαίω» στην πατρίδα. Πρόσφατη έρευνα που έγινε από κινεζικό πανεπιστημιακό φορέα έδειξε ότι το 91% των πολιτών που κατέχουν περιουσία της τάξεως των 12 εκατ. ευρώ είναι γιοι και κόρες ανώτατων αξιωματούχων της κινεζικής κομμουνιστικής νομενκλατούρας. Στην κορυφή βρίσκεται ο Γουέν Γιουνσόνγκ, μοναχογιός του πρωθυπουργού Γουέν Ζιαμπάο.

ΠΕΚΙΝΟ Λαϊκή οργή προκαλούν στην Κίνα οι αποκαλύψεις ότι πολλά από τα παιδιά των κομμουνιστών ηγετών της χώρας ζουν πλέον πλουσιοπάροχα στη Δύση ή διατηρούν εξαιρετικά επικερδείς επιχειρηματικές δραστηριότητες «κληρονομικώ δικαίω» στην πατρίδα.

Πρόσφατη έρευνα που έγινε από κινεζικό πανεπιστημιακό φορέα έδειξε ότι το 91% των πολιτών που κατέχουν περιουσία της τάξεως των 12 εκατ. ευρώ είναι γιοι και κόρες ανώτατων αξιωματούχων της κινεζικής κομμουνιστικής νομενκλατούρας.

Στην κορυφή βρίσκεται ο Γουέν Γιουνσόνγκ, μοναχογιός του πρωθυπουργού Γουέν Ζιαμπάο. Ο 35χρονος Γουέν, απόφοιτος του αμερικανικού Πανεπιστημίου Νορθουέστερν, είναι γνωστός στους αμερικανικούς χρηματιστηριακούς κύκλους σαν «Γουίνστον Γουέν». Με δική του βοήθεια και χρηματοδότηση ιδρύθηκε η εταιρεία επενδύσεων Νew Ηorizon Capital, της οποίας τυγχάνει γενικός διευθυντής από το 2005.

Οι κινεζικές αρχές ερευνούν τις σκιώδεις οικονομικές δραστηριότητες του Χου Χαιφένγκ, μοναχογιού του προέδρου της Κίνας, Χου Ζιντάο. Ο υιός φέρεται αναμεμειγμένος σε ένα πρωτοφανές σκάνδαλο δωροδοκίας, στο οποίο εμπλέκεται η εταιρεία ΝucΤech, της οποίας ήταν γενικός διευθυντής. Η κυβέρνηση της Ναμίμπια έκλεισε με τη ΝucΤech, μάλλον «κάτω απ΄ το τραπέζι», ένα χρυσοφόρο συμβόλαιο της τάξεως των 40 εκατ. ευρώ. για την παροχή μηχανημάτων ακτίνων Χ για τα αεροδρόμιά της. Επειτα από έρευνες πολλών μηνών και αλλεπάλληλες κατηγορίες εκατέρωθεν, η υπόθεση «κουκουλώθηκε».

Ο Χου απηλλάγη από τις κατηγορίες και πλέον εργάζεται ως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ξινγκχούα.

Η Γουάν Μπάο Μπάο είναι η εγγονή του 93χρονου Γουάν Λι, αντιπροέδρου της κινεζικής κυβέρνησης το διάστημα 1988-1993. Η «Κόκκινη πριγκίπισσα», όπως αποκαλείται λόγω της οικογενειακής σχέσης της με το κομμουνιστικό καθεστώς, έχει σήμερα τη δική της εταιρεία εισαγωγής πολύτιμων λίθων, ενώ είναι και μία από τις κοσμικές διασημότητες της κινεζικής πρωτεύουσας, δίνοντας το «παρών» σε όλα τα μεγάλα γκαλά του Πεκίνου.

Στα βήματά της κινείται και η Λι Ξιαολίν, μοναχοκόρη του πρώην πρωθυπουργού Λι Πενγκ, γνωστή και σαν «Βασίλισσα του ηλεκτρισμού», επειδή είναι γενική διευθύντρια της κρατικής εταιρείας παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, της China Ρower Ιnternational Development. Είναι επίσης η μοναδική γυναίκα-μέλος του χρηματιστηρίου του Χονγκ Κονγκ.

«O ι 12 μεγαλύτερες κτηματικές εταιρείες της Κίνας ελέγχονται σήμερα από τα παιδιά ανώτατων κινέζων αξιωματούχων» λέει ο κινέζος δημοσιογράφος Γιανγκ Τζισένγκ. «Ελπίζω τουλάχιστον αυτά να μη μας προδώσουνόπως οι γονείς τους» καταλήγει με νόημα.

Ο δρ Χου Τσενγκ Γκανγκ, λέκτορας στη London School of Εconomics, ρίχνει την ευθύνη στο Κόμμα «που συνεχίζει να τοποθετεί τους αξιωματούχους του, τους συγγενείς και τα παιδιά τους στο κέντρο της αγοράς, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να βάζουν τα κέρδη στις δικές τους τσέπες…». Εκτιμά ότι η ασύδοτη δράση των στελεχών του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας (ΚΚΚ) έχει γίνει τεράστιο πρόβλημα, «με τη διαφθορά να μην έχει σύνορα στην αχανή χώρα». «Εχει θεριέψει στους κόλπους των κρατικών αξιωματούχων και των ιδιωτών καπιταλιστών- επειδή πολύ συχνά είναι ακριβώς οι ίδιοι άνθρωποι» λέει ο δρ Γκανγκ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk