Προτροπή Παπακωνσταντίνου στις τράπεζες

Καμπανάκι στις τράπεζες χτύπησε χθες η κυβέρνηση καλώντας τες να προχωρήσουν σε κινήσεις διασφάλισης της βιωσιμότητάς τους. Σε ομιλία του στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι πρέπει να υπάρξουν «κινήσεις στρατηγικού χαρακτήρα», φράση που ερμηνεύεται ως προτροπή για συγχωνεύσεις πιστωτικών ιδρυμάτων. Απαντώντας στη Βουλή στο σαφές ερώτημα του προέδρου του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρη «αν έχετε στο μυαλό σας κίνητρα για συγχωνεύσεις τραπεζών με όχημα …

Προτροπή Παπακωνσταντίνου στις τράπεζες | tovima.gr

Καμπανάκι στις τράπεζες χτύπησε χθες η κυβέρνηση καλώντας τες να προχωρήσουν σε κινήσεις διασφάλισης της βιωσιμότητάς τους.

Σε ομιλία του στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι πρέπει να υπάρξουν «κινήσεις στρατηγικού χαρακτήρα», φράση που ερμηνεύεται ως προτροπή για συγχωνεύσεις πιστωτικών ιδρυμάτων. Απαντώντας στη Βουλή στο σαφές ερώτημα του προέδρου του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρη «αν έχετε στο μυαλό σας κίνητρα για συγχωνεύσεις τραπεζών με όχημα την Εθνική, την Αγροτική και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο» ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε: «Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα πρέπει να προσαρμοστεί και να σκεφθεί πολύ σοβαρά- και το κάνουμε κι εμείς από τη δική μας πλευρά για τον δημόσιο πυλώνα – για το πώς θα ισχυροποιηθεί τον επόμενο καιρό, μέσα από κινήσεις στρατηγικού χαρακτήρα, να συνεχίσει να είναι ένας πυλώνας ανάπτυξης στη χώρα, με δίκαιο τρόπο για τους πολίτες, με σωστές υπηρεσίες, χωρίς υπερβολικά κέρδη και με μια συμπεριφορά που θα το κάνει αρωγό της ελληνικής οικονομίας, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν». Ο κ. Παπακωνσταντίνου επέμεινε ότι το εγχώριο τραπεζικό σύστημα «είναι αυτή τη στιγμή θωρακισμένο» με «απεριόριστη ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», ενώ με τη δημιουργία του νέου ταμείου χρηματοπιστωτικής στήριξης «θα θωρακιστεί περαιτέρω, ώστε να αρχίσει να επανέρχεται η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία» , όπως καταδεικνύεται από «τηδειλή αύξηση των δανειοδοτήσεων» .

Στηλιτεύοντας τις φήμες περί χρεοκοπίας, στις οποίες αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «έχουν δύο αφετηρίες». Υπάρχουν, αφενός, αυτοί που «δεν καταλαβαίνουν ότι η ευρωζώνη δεν διαλύεται και ότι κανένα κράτος της ευρωζώνης δεν πτωχεύει», αλλά και εκείνοι οι οποίοι «έχουν επενδύσει σε μια τέτοια κατεύθυνση και περιμένουν να βγάλουν χρήματα» εξήγησε τονίζοντας: «Στους πρώτους πρέπει να εξηγήσουμε και να τους πείθουμε όλο και περισσότερο με αυτά που κάνουμε και οι δεύτεροι απλώς θα χάσουν τα λεφτά τους». Ο κ. Παπακωνσταντίνου επέμεινε ότι «όλες οι δόσεις του δανείου από τον μηχανισμό στήριξης είναι διασφαλισμένες, αρκεί να υλοποιούμε το Πρόγραμμα» και δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος» για την επίτευξη των στόχων, αναφέροντας, ωστόσο, ότι «δεν κρύβω ότι αυτό πρέπει να προσέξουμε περισσότερο από όλα τα έσοδα». Επικαλούμενος, ακολούθως, ορισμένους «πρόδρομους δείκτες», όπως «η αύξηση των εξαγωγών και η σημαντική μείωση των εισαγωγών», «η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης» που όμως, όπως παραδέχτηκε, «δεν είναι ικανή για να αντισταθμίσει τη δημόσια κατανάλωση» , αλλά «και μια αίσθηση ότι η εμπιστοσύνη ίσως αρχίζει και επανέρχεται» , σημείωσε ότι όλα αυτά «ίσως σημαίνουν ότι η ελληνική οικονομία έχει πολύ μεγάλες αντοχές και θα μπορέσει να βγει πιο δυνατή και ίσως και πιο γρήγορα από τη δυσκολία στην οποία βρίσκεται σήμερα». Εντονη αντιπαράθεση, εξάλλου, σημειώθηκε ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών και στον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα στο πλαίσιο ερώτησης για τις επικείμενες αποκρατικοποιήσεις που ανέπτυξε ο δεύτερος κάνοντας λόγο για «έγκλημα ακόμη μεγαλύτερο και από την επιλογή σας για το ΔΝΤ». Η προειδοποίηση, μάλιστα, του κ. Τσίπρα «να ξέρετε ότι οι Εξεταστικές Επιτροπές του μέλλοντος σίγουρα θα έχουν πολλά να εξετάζουν και για τις πράξεις που συντελούνται αυτή την ώρα στον τόπο» προκάλεσε την αντίδραση του κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος απάντησε ότι «η κυβέρνηση κινείται με απόλυτη προσήλωση στη νομιμότητα».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk