ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ

Η Κίνα και τα μοντέλα

Στον απόηχο των εξελίξεων αναφορικά με την κρίση χρέους στον δυτικό κόσμο αλλά και των νέων ρίσκων που ανακύπτουν, η πορεία της νέας ατμομηχανής της παγκόσμιας οικονομίας, δηλαδή της Κίνας, διαδραματίζει τον δικό της ρόλο στις αγορές, επηρεάζοντας καταλυτικά το επενδυτικό τοπίο. Καθώς το ειδικό βάρος της Κίνας στην παγκόσμια οικονομία έχει αυξηθεί σε όρους αγοραστικής δύναμης στο 12,5% (σε σχέση με 20,5% για τις ΗΠΑ και 19,9% για την Ευρώπη), οι φόβοι, λόγου χάρη, αναφορικά με …

Στον απόηχο των εξελίξεων αναφορικά με την κρίση χρέους στον δυτικό κόσμο αλλά και των νέων ρίσκων που ανακύπτουν, η πορεία της νέας ατμομηχανής της παγκόσμιας οικονομίας, δηλαδή της Κίνας, διαδραματίζει τον δικό της ρόλο στις αγορές, επηρεάζοντας καταλυτικά το επενδυτικό τοπίο.

Καθώς το ειδικό βάρος της Κίνας στην παγκόσμια οικονομία έχει αυξηθεί σε όρους αγοραστικής δύναμης στο 12,5% (σε σχέση με 20,5% για τις ΗΠΑ και 19,9% για την Ευρώπη), οι φόβοι, λόγου χάρη, αναφορικά με την πορεία των επιτοκίων, των ακινήτων και της μεταποίησης στη χώρα του Κίτρινου Δράκου θα μπορούσαν να αλλάξουν άρδην το τοπίο στις αγορές, θέτοντας νέα δεδομένα στην πορεία της παγκόσμιας ανάκαμψης. Οι κρίσεις χρέους, που αναδείχθηκαν με την κρίση της Ελλάδας, μπορούν να καθυστερήσουν τη διεθνή οικονομική ανάκαμψη, εκτίμησε προσφάτως ο πρωθυπουργός της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Γουέν Ζιαμπάο.

Τα γεγονότα του περασμένου έτους έδειξαν πάντως ότι η χώρα έχει ανάγκη από ένα πιο σταθερό μοντέλο ανάπτυξης, καθώς η εξαγωγική δραστηριότητα κατέρρευσε και η Κίνα κατάφερε να συντηρήσει τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης μόνο έπειτα από μια άνευ προηγουμένου ένεση ρευστότητας.

Η Κίνα, σύμφωνα με τους αναλυτές, έχει ανάγκη πλέον από μια νέα κινητήρια δύναμη και ο επόμενος καταλύτης στην ανάπτυξή της θα είναι ένας συνδυασμός της εσωτερικής κατανάλωσης με την αύξηση της παραγωγικότητας, ο οποίος θα μπορέσει να αποδειχθεί εξίσου αποτελεσματικός με το εξαγωγικό μοντέλο του παρελθόντος. Η κινεζική κυβέρνηση έχει συνειδητοποιήσει εξάλλου ότι κάποια άλλη αναδυόμενη αγορά μπορεί εύκολα να αντιγράψει το αναπτυξιακό μοντέλο της Κίνας, το οποίο βασίστηκε στην εξαγωγή προϊόντων χαμηλού κόστους.

Η αύξηση στην κατανάλωση συνδέεται πάντως άμεσα με την αύξηση στην παραγωγικότητα. Η αρχετυπική μορφή παραγωγής, με τα χαμηλής ποιότητας εργοστάσια στη Γκουανγκντόνγκ τα οποία προμηθεύουν βασικά αγαθά χαμηλής προστιθέμενης αξίας, δεν είναι πλέον βιώσιμη, καθώς η αύξηση του κόστους παραγωγής και οι ρυθμιστικές παρεμβάσεις της κινεζικής κυβέρνησης σπρώχνουν την κινεζική βιομηχανία πιο ψηλά στην αξιακή αλυσίδα.

Ετσι, λοιπόν σήμερα, έστω και αν οι εξαγωγές σημείωσαν τον προηγούμενο μήνα τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων έξι ετών (+50%), το αναπτυξιακό πρότυπο της κινεζικής οικονομίας δείχνει να αλλάζει, σε μια στιγμή που και το παλαιό παγκόσμιο οικονομικό μοντέλο (με τις ανεπτυγμένες χώρες να καταναλώνουν αγαθά που προέρχονταν από τις αναδυόμενες, και αυτές να αγοράζουν το χρέος των δυτικών) εισέρχεται σε μία νέα εποχή.

mantik@tovima.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk