Αλλάζει η κοστολόγηση του ρεύματος

Αρση των στρεβλώσεων και ουσιαστική απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού επιδιώκει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας με την πρόταση για τον υπολογισμό του κόστους των μονάδων που μπαίνουν σε ημερήσια βάση στο σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας. Για πρώτη φορά προβλέπεται κοστολόγηση των υδάτων που χρησιμοποιεί η ΔΕΗ ως καύσιμο για τη λειτουργία των υδροηλεκτρικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, αλλά και του λιγνίτη από το στάδιο της εξόρυξης. Στον υπολογισμό του κόστους λιγνίτη προστίθεται, με βάση τις κοινοτικές επιταγές, και το κόστος των ρύπων από το διοξείδιο του άνθρακα.

Αλλάζει  η κοστολόγηση  του ρεύματος | tovima.gr

Αρση των στρεβλώσεων και ουσιαστική απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού επιδιώκει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας με την πρόταση για τον υπολογισμό του κόστους των μονάδων που μπαίνουν σε ημερήσια βάση στο σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας.

Για πρώτη φορά προβλέπεται κοστολόγηση των υδάτων που χρησιμοποιεί η ΔΕΗ ως καύσιμο για τη λειτουργία των υδροηλεκτρικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, αλλά και του λιγνίτη από το στάδιο της εξόρυξης. Στον υπολογισμό του κόστους λιγνίτη προστίθεται, με βάση τις κοινοτικές επιταγές, και το κόστος των ρύπων από το διοξείδιο του άνθρακα.

Για το κόστος της παραγωγής ενέργειας από υδροηλεκτρικά φράγματα υπάρχουν ενστάσεις κατά της Ελλάδας στην ΕΕ για χρήση τους με στόχο τη χειραγώγηση της οριακής τιμής συστήματος από τον ΔΕΣΜΗΕ, κάτι που έλαβε υπόψη ο νέος πρόεδρος της ΡΑΕ κ. Ν.Βασιλάκος. Υπενθυμίζεται ότι με νομοθετική παρέμβαση του 2006 η μετοχική σύνθεση του ΔΕΣΜΗΕ άλλαξε και το 51% ανήκει στο Δημόσιο, ενώ το 49% μόνο στη ΔΕΗ, ενώ αρχικά προβλεπόταν η συμμετοχή ιδιωτών στο πακέτο μειοψηφίας.

Τέλος, ορίζονται για πρώτη φορά και ποινές («πέναλτι») για όλους τους παραγωγούς που δηλώνουν διαθεσιμότητα μιας μονάδας για την επόμενη ημέρα, την οποία όμως στη συνέχεια δεν είναι σε θέση να διαθέσουν.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk