Αισιόδοξο κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Η εξασθένηση των ανησυχιών για τη δυνατότητα χρηματοδότησης των υπερχρεωμένων οικονομιών της ζώνης του ευρώ μετά την ευκολία με την οποία δανείστηκε και η Ιταλία- είχε προηγηθεί η σημαντική ζήτηση των βελγικών, πορτογαλικών και ισπανικών ομολόγων- έχει κατά πολύ βελτιώσει το επενδυτικό κλίμα. Σημειωτέον ότι η μεγαλύτερη τράπεζα της ζώνης του ευρώ, η ισπανική Santander, ανακοίνωσε χθες ότι αναμένει τα κέρδη του τρέχοντος έτους να είναι το ίδιο ισχυρά με το 2009. Οι φιλόδοξες αυτές εκτιμήσεις του προέδρου της Santander κ.

Η εξασθένηση των ανησυχιών για τη δυνατότητα χρηματοδότησης των υπερχρεωμένων οικονομιών της ζώνης του ευρώ μετά την ευκολία με την οποία δανείστηκε και η Ιταλία- είχε προηγηθεί η σημαντική ζήτηση των βελγικών, πορτογαλικών και ισπανικών ομολόγων- έχει κατά πολύ βελτιώσει το επενδυτικό κλίμα. Σημειωτέον ότι η μεγαλύτερη τράπεζα της ζώνης του ευρώ, η ισπανική Santander, ανακοίνωσε χθες ότι αναμένει τα κέρδη του τρέχοντος έτους να είναι το ίδιο ισχυρά με το 2009.

Οι φιλόδοξες αυτές εκτιμήσεις του προέδρου της Santander κ. Εμίλιο Μποτίν και η διάψευση του υπουργείου Οικονομικών της Ισπανίας ότι δεν έχει αποταθεί για βοήθεια στις Βρυξέλλες εκτίναξαν το Χρηματιστήριο της Μαδρίτης υψηλότερα κατά 4% και πλέον. Ικανοποιητικά κέρδη κατέγραφαν και τα άλλα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια λίγο πριν από το κλείσιμο των χθεσινών συναλλαγών. Επίσης το ευρώ ανέβηκε στα επίπεδα των 1,2153 δολαρίων και ήταν έτοιμο να ξεπεράσει νέα επίπεδα-κλειδιά, αλλά τα απρόσμενα ασθενή στοιχεία των λιανικών πωλήσεων τον Μάιο στις ΗΠΑ σόκαραν τη Wall Street και φρέναραν την αισιοδοξία στις ευρωπαϊκές αγορές.

Το σοκ στη Wall Street ήταν εύλογο διότι η μεγάλη πτώση κατά 1,2% των λιανικών πωλήσεων τον περασμένο μήνα υποδηλώνει ότι η εξασθένηση της ζήτησης δεν έχει ακόμη τελειώσει και ότι τα νοικοκυριά δεν είναι τόσο πρόθυμα ώστε να ανοίξουν πλήρως τα πορτοφόλια τους. Ομως οι αμερικανικές αγορές γρήγορα ξεπέρασαν το σοκ των αρνητικών στοιχείων λόγω της σημαντικής βελτίωσης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ. Η άνοδος στον έγκυρο δείκτη που μετρά την αισιοδοξία των καταναλωτών και καταρτίζεται από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και το Reuters- υποδηλώνει ότι οι πολίτες στις ΗΠΑ πιστεύουν πλέον ότι τα χειρότερα της ύφεσης στην αμερικανική οικονομία έχουν περάσει. Τα προκαταρκτικά στοιχεία έδειξαν ότι ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ανέβηκε στο 75,5 τον Ιούνιο από 73,6 τον Μάιο.

Επίσης τα χθεσινά στοιχεία από την Κίνα αναζωπύρωσαν, για μία ακόμη φορά, τους φόβους υπερθέρμανσης της κινεζικής οικονομίας. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 3,1% επί ετησίας βάσεως το περασμένο μήνα από 2,8 τον Απρίλιο. Οι φόβοι αυτοί έχουν εδώ και καιρό πλήξει τις κινεζικές αγορές. Από τις αρχές του έτους έως σήμερα το Χρηματιστήριο της Σανγκάης έχει καταρρεύσει χάνοντας το 21,58% της αξίας του και το Χρηματιστήριο του Σέντζεν έχει σημειώσει βουτιά της τάξεως του 11,26%. Πάντως το Χρηματιστήριο της Σανγκάης είναι μια χειραγωγούμενη αγορά καθώς η κυβέρνηση διατηρώντας υψηλά ποσοστά ελέγχει τους μεγάλους παίκτες, ενώ οι μετοχές δεν αγοράζονται με δανεικό χρήμα. Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι η βουτιά των κινεζικών αγορών δεν έχει προκαλέσει παράπλευρες ζημιές σε άλλους τομείς της οικονομίας της Κίνας.

Ομως αυτό που ανησυχεί τους επενδυτές είναι μήπως μπει περαιτέρω φραγμός στην πιστωτική επέκταση και έτσι πληγεί η αναπτυξιακή δυναμική της κινεζικής οικονομίας. Να σημειωθεί ότι το Πεκίνο χρησιμοποίησε το ελεγχόμενο τραπεζικό σύστημα προκειμένου να δρομολογήσει μια από τις επιθετικότερες νομισματικές επεκτάσεις στην ιστορία της Κίνας. Η απόφαση αυτή βοήθησε την κινεζική οικονομία όχι μόνο να αντέξει στους κραδασμούς της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, αλλά και να απογειωθεί πολύ συντομότερα από την αντίπαλη οικονομία των ΗΠΑ. Σημειωτέον ότι η κινεζική οικονομία έτρεχε με ισχυρούς ρυθμούς κατά 11,9% το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Εκτός όμως από την πληθωριστική απειλή, και τα στοιχεία για τον τραπεζικό δανεισμό ήταν υψηλότερα των προβλεπομένων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Κινήσεις κρυφές Είναι πλέον αποφασισμένος να σταματήσει να... κρύβει τα πούρα του μέσα στα ροζ ρόλεϊ της Τίτι Βανίλι. ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk