Σαχτούρης και Ακριθάκης δίνουν ραντεβού στην Υδρα

Μπορεί ο Μίλτος Σαχτούρης να γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά πραγματική γενέτειρά του θεωρούσε την Υδρα, τόπο καταγωγής του προπάππου του, ναυάρχου της Επανάστασης του 1821 καπετάν Γιώργη Σαχτούρη . Το νησί αυτό το αγάπησε πολύ – παρ΄ ότι δεν είχε υδραϊκή καταγωγή- και ο Αλέξης Ακριθάκης, ο οποίος πέρασε εκεί, στο σπίτι της Μαργαρίτας Λυμπεράκη, μερικά από τα ωραιότερα καλοκαίρια του. Δεν είναι όμως μόνο ο τόπος αλλά και διάφοροι ομοειδείς θεματικοί άξονες που ενώνουν τον νεοϋπερρεαλιστή ποιητή με τον ζωγράφο που δεν εντάχθηκε ποτέ σε κανένα ρεύμα.

Μπορεί ο Μίλτος Σαχτούρης να γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά πραγματική γενέτειρά του θεωρούσε την Υδρα, τόπο καταγωγής του προπάππου του, ναυάρχου της Επανάστασης του 1821 καπετάν Γιώργη Σαχτούρη . Το νησί αυτό το αγάπησε πολύ – παρ΄ ότι δεν είχε υδραϊκή καταγωγή- και ο Αλέξης Ακριθάκης, ο οποίος πέρασε εκεί, στο σπίτι της Μαργαρίτας Λυμπεράκη, μερικά από τα ωραιότερα καλοκαίρια του. Δεν είναι όμως μόνο ο τόπος αλλά και διάφοροι ομοειδείς θεματικοί άξονες που ενώνουν τον νεοϋπερρεαλιστή ποιητή με τον ζωγράφο που δεν εντάχθηκε ποτέ σε κανένα ρεύμα. Η ζωγραφική του Αλέξη Ακριθάκη είναι γεμάτη από σύμβολα, όπως μάτια, καράβια, καρδιές, άνθη, δέντρα, πουλιά, χρώματα, σταυροί, ουρανοί, σύννεφα, αστέρια κ.ά. Σύμβολα που αποτελούν ομοειδείς εικονο-λεκτικές αναφορές στην ποίηση του Μίλτου Σαχτούρη.

Η συμπλήρωση εφέτος δεκαπέντε χρόνων από τον θάνατο του Ακριθάκη και πέντε από τον θάνατο του Σαχτούρη αποτελεί ιδανική αφορμή για μια «συνάντησή» τους- πού αλλού;- στην Υδρα. Η παράλληλη αφιερωματική έκθεση με τον αινιγματικό τίτλο «Ακριθάκης- Σαχτούρης: Ποιος είναι ο τρελός λαγός;» εγκαινιάζεται την ερχόμενη Παρασκευή στο Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Υδρας.

Η παλιά ρήση «ut picturas poesis» (η ποίηση μοιάζει με ζωγραφική) επαληθεύεται απολύτως στο έργο των δύο δημιουργών, σύμφωνα με την άποψη της ιστορικού τέχνης Μαρίας Κοτζαμάνη , η οποία συνέλαβε και υλοποίησε την ιδέα της έκθεσης. Η «Μαρκότζ», όπως αποκαλούσε τη φίλη του Μαρία Κοτζαμάνη ο Ακριθάκης, πιστεύει ότι η ποίηση του Σαχτούρη και η ζωγραφική του Ακριθάκη «συνυπάρχουν και αλληλοσυμπληρώνονται μέσα από ποικίλες και αναπάντεχες αναφορές». Δύο μεγάλες εκθεσιακές ενότητες αντιπαρατίθενται σε έναν γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο. Επιλεγμένα ποιήματα του Σαχτούρη και χαρακτηριστικά έργα απ΄ όλες τις περιόδους ζωγραφικής του Ακριθάκη παρουσιάζονται δίνοντας τη δυνατότητα να διερευνηθούν όλες οι διαστάσεις αυτής της αντιπαράθεσης: από την υποφώσκουσα ειρωνεία και τον σαρκασμό ως την τραγικότητα και την αυστηρή εσωτερικότητα που διέπουν το έργο των δύο δημιουργών.

Για να προβληθεί όσο το δυνατόν πληρέστερα η προβληματική και ο ερευνητικός χαρακτήρας αυτού του σκεπτικού, έχουν προγραμματιστεί και θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια της έκθεσης διάφορες δραστηριότητες, όπως ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, αναγνώσεις ποιημάτων, καθώς και η προβολή δύο ντοκυμαντέρ του σκηνοθέτη Λευτέρη Ξανθόπουλου για τον Μίλτο Σαχτούρη με τίτλους εμπνευσμένους από τα ποιήματά του «Ο τρελός λαγός» και «Κληρονόμος πουλιών». Επίσης, προσωπικότητες από τον χώρο της τέχνης και του πνεύματος έχουν κληθεί να μιλήσουν για το έργο των δύο δημιουργών.

ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ
η Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Υδρας (λιμάνι), τηλ. 22980 52355/54142, www.iamy.gr η Από 18 Ιουνίου ως 31 Ιουλίου η Ωρες λειτουργίας: 9.00-16.00 και 19.30-21.30 Γράφει ο Σαχτούρης
«Ωραίος σαν αετός ο Εμπειρίκος τα μάτια του να καίνε.

– Πώς απ΄ τον Πόρο, Αντρέα; Εσύ πάντα πήγαινες στην Ανδρο. – Κι εσύ, Μίλτο, έπρεπε να ήσουνα στην Υδρα, γιατί στον Πόρο;»

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Η Καλντέρα η επιλογή να εκδράμουν αυτές τις άκρως επικίνδυνες ημέρες, με τη μετάλλαξη Ομικρον να σαρώνει τα πάντα, στην αγαπημένη... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk