«Τινάξτε την πετρελαιοπηγή με υποθαλάσσια πυρηνική έκρηξη!»

ΛΟΝΔΙΝΟ Από τη ρίψη… πυρηνικής βόμβας ως την εγκατάσταση ενός τεράστιου χωνιού στον βυθό κυμαίνονται οι λύσεις που πρότειναν εκατοντάδες πολίτες για να σταματήσει η διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού. Το ΒΒC ζήτησε από τους αναγνώστες της ιστοσελίδας του να υποβάλουν τις δικές τους προτάσεις για τον περιορισμό της οικολογικής καταστροφής και, στη συνέχεια, επέλεξε μερικές από αυτές και ζήτησε από έναν ειδικό μηχανικό να τις αξιολογήσει. Η «τάπα» που τοποθέτησε η ΒΡ …

ΛΟΝΔΙΝΟ Από τη ρίψη… πυρηνικής βόμβας ως την εγκατάσταση ενός τεράστιου χωνιού στον βυθό κυμαίνονται οι λύσεις που πρότειναν εκατοντάδες πολίτες για να σταματήσει η διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού. Το ΒΒC ζήτησε από τους αναγνώστες της ιστοσελίδας του να υποβάλουν τις δικές τους προτάσεις για τον περιορισμό της οικολογικής καταστροφής και, στη συνέχεια, επέλεξε μερικές από αυτές και ζήτησε από έναν ειδικό μηχανικό να τις αξιολογήσει.

Η «τάπα» που τοποθέτησε η ΒΡ στην πετρελαιοπηγή, ύστερα από την έκρηξη στην πλωτή εξέδρα εξόρυξης η οποία προκάλεσε τον θάνατο 11 ατόμων στις 20 Απριλίου, αιχμαλωτίζει περισσότερους από τους μισούς από τους χιλιάδες τόνους πετρελαίου που ξεχύνονται στη θάλασσα. «Θα μπορούσε να βρεθεί μια καλύτερη λύση;» αναρωτήθηκε το ΒΒC.

«Σκάψτε μια τρύπα δίπλα στην πετρελαιοπηγή, τοποθετήστε μέσα μια πυρηνική κεφαλή και ανατινάξτε τη» έγραψε ο Μάικλ Μάρεϊ από τη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ. «Η δύναμη θα λιώσει τον βράχο ο οποίος θα σφραγίσει τη διαρροή». Ο καθηγητής Ιράτζ Ερσάγκι, διευθυντής Πετρελαϊκής Μηχανολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, δεν βρήκε καθόλου καλή την ιδέα. Απάντησε ότι «η πυρηνική έκρηξη δεν θα προκαλέσει την τήξη του αγωγού λόγω της ψυχρής επίδρασης του νερού, αλλά θα δημιουργήσει έναν κρατήρα που θα καταστήσει αδύνατο τον έλεγχο της ροής του πετρελαίου». Αλλος αναγνώστης της ιστοσελίδας ήταν πιο οικολογικός. «Πώς φράζουμε μια τρύπα στη γη; Χρησιμοποιώντας τους φυσικούς πόρους της ίδιας της γης» έγραψε ο Βρετανός Βέρνον Τέρνερ. Πρότεινε στην ΒΡ να βυθίσει μεγάλους βράχους πάνω από το σημείο της διαρροής, «αρκετούς για να δημιουργήσουν ένα μικρό βουνό» το οποίο θα τη βουλώσει. Ο καθηγητής Ερσάγκι δεν εντυπωσιάστηκε ούτε από αυτή την ιδέα: «Δεν υπάρχει περίπτωση να σφραγιστούν όλες οι τρύπες ανάμεσα στα βράχια ώστε να σταματήσει η ροή του πετρελαίου» είπε.

Ο Τζέρεμι, από το Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ, έπεσε τελείως έξω. Πρότεινε να χρησιμοποιηθεί «μια τορπίλη, κατευθυνόμενη με σύρμα ώστε να τοποθετηθεί στη σωστή θέση, και μια κεφαλή που θα έχει γόμωση αρκετή μόνο και μόνο για να τρυπήσει κοντέινερ με ένα υποξειδικό μονομερές και έναν καταλύτη» . Ο κ. Ερσάγκι απάντησε απερίφραστα ότι «μια τορπίλη ή οποιαδήποτε κεφαλή που θα μπει στο κέλυφος θα προκαλέσει τεράστια καταστροφή διότι αν το τρυπήσει, θα δημιουργηθεί ένας κρατήρας που θα έχει συνεχόμενη και ανεξέλεγκτη ροή πετρελαίου για τα επόμενα 30-40 χρόνια, αναλόγως της ποσότητας που υπάρχει στο κοίτασμα».

Η μοναδική πρόταση με την οποία φάνηκε κάπως να συμφωνεί ο κ. Ερσάγκι είναι εκείνη του Μάικ Κόνσακ από το Κολοράντο των ΗΠΑ, ο οποίος υπέδειξε τη χρήση μιας φούσκας που θα τοποθετήσει η ΒΡ «βαθιά μέσα στον αγωγό και μετά θα τη φουσκώσει. Μόλις σταματήσει η ροή, η άκρη του αγωγού μπορεί να σφραγιστεί με την κατάλληλη τάπα». Ο καθηγητής θεωρεί ότι «η ΒΡ δεν θα μπορούσε να κάνει τίποτε τέτοιο αν δεν έκοβε προηγουμένως τον κατακόρυφο αγωγό. Μια παρόμοια πρακτική λύση είναι η χρήση σπειροειδούς σωλήνα».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Η Καλντέρα η επιλογή να εκδράμουν αυτές τις άκρως επικίνδυνες ημέρες, με τη μετάλλαξη Ομικρον να σαρώνει τα πάντα, στην αγαπημένη... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk