«Τα κοινοτικά κονδύλια είναι ηθικά βεβαρημένα»

Εξυπνη οικονομική διαχείριση, διαφάνεια και επιστροφή στον πολιτισμό υπόσχεται ο νέος πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θ. Πελεγρίνης, ο οποίος επικράτησε στις προχθεσινές εκλογές έναντι του αντιπάλου του κ. Χρ. Στεφανάδη και αναλαμβάνει καθήκοντα τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Ο κ. Πελεγρίνης δεν είναι καινούργιος στο «σπορ» της εκλογικής μάχης. «Το 1994 διεκδίκησα για πρώτη φορά μια θέση στη διοίκηση του Πανεπιστημίου Αθηνών και από τότε έμεινα σταθερός σε αυτόν τον στόχο» λέει μιλώντας στο «Βήμα».

«Τα κοινοτικά κονδύλια είναι ηθικά βεβαρημένα» | tovima.gr

Εξυπνη οικονομική διαχείριση, διαφάνεια και επιστροφή στον πολιτισμό υπόσχεται ο νέος πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θ. Πελεγρίνης, ο οποίος επικράτησε στις προχθεσινές εκλογές έναντι του αντιπάλου του κ. Χρ. Στεφανάδη και αναλαμβάνει καθήκοντα τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Ο κ. Πελεγρίνης δεν είναι καινούργιος στο «σπορ» της εκλογικής μάχης. «Το 1994 διεκδίκησα για πρώτη φορά μια θέση στη διοίκηση του Πανεπιστημίου Αθηνών και από τότε έμεινα σταθερός σε αυτόν τον στόχο» λέει μιλώντας στο «Βήμα». Εθεσε πέντε φορές υποψηφιότητα και «για την επιμονή μου χλευάστηκα» λέει. «Συνέχισα όμως να παλεύω, χωρίς επιπτώσεις στην προσωπική μου δουλειά. Πιστεύω ότι το πανεπιστήμιο πρέπει να αλλάξει ριζικά, να γίνει μηχανισμός εξελίξεων» λέει ο νέος πρύτανης. «Πρέπει να σταματήσουν οι αποκλεισμοί, να λειτουργήσουμε με απόλυτη διαφάνεια και προγραμματισμό αποτινάσσοντας τον προσωποπαγή τρόπο που είχαμε συνηθίσει ως τώρα στις δραστηριότητες του Ιδρύματος. Η διοίκηση πρέπει να λειτουργεί χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις» τονίζει και προσθέτει ότι τώρα που συντάσσεται ο νόμος-πλαίσιο για τα ΑΕΙ τα πανεπιστήμια πρέπει να διεκδικήσουν τη διοικητική και οικονομική αυτονομία τους, να καθορίζουν τον αριθμό των εισακτέων αλλά και να έχουν ρόλο στον τρόπο εισαγωγής των φοιτητών στα προγράμματά τους. «Το πανεπιστήμιο είναι ένας κρατικός φορέας μεναλλά δεν είναι το υπουργείο Γεωργίας. Δεν μπορεί να είναι ασφυκτικά συνδεδεμένο με το κράτος» τονίζει.

Χαρακτηρίζει «δύσκολη τη συγκυρία» και τονίζει ότι «πρέπει να αναδιοργανωθούμε και να σταθούμε στα πόδια μας». «Ενα πολύ σημαντικό θέμα είναι η εξυγίανση του ειδικού λογαριασμού κοινοτικών κονδυλίων» προσθέτει. «Ο λογαριασμός είναι ηθικά βεβαρημένος για τον απλό πολίτη που θεωρεί ότι αποτελεί στην πραγματικότητα μια “μαύρη τρύπα” κακοδιαχείρισης στα πανεπιστήμια. Πρέπει να άρουμε την υποψία ότι τα χρήματα χρησιμοποιούνται για σκοπούς πέραν των αναγκών του πανεπιστημίου και αυτό θα το κάνουμε μόνο με τη διαφάνεια. Ο λογαριασμός πρέπει να λειτουργεί μόνο για έρευνα και όχι να καλύπτει άλλα έξοδα του Ιδρύματος» σημειώνει.

«Η εκλογική διαδικασία δεν τιμά κανέναν» λέει ο νέος πρύτανης αναφερόμενος στα επεισόδια των προηγουμένων ημερών, στις κλεμμένες κάλπες αλλά και στην αναβολή των εκλογών για μία εβδομάδα προκειμένου να εκκαθαριστούν οι κατάλογοι. Ο απερχόμενος πρύτανης κ. Δ. Ασημακόπουλος έπεσε θύμα επίθεσης από φοιτητές. «Ταλαιπωρούμαστε με αναβολές και βίαιες πράξεις οι οποίες έχουν δράστες. Ηταν μια διαδικασία πρωτόγνωρη οι εκλογές με τον νέο νόμο αλλά τώρα πια ξέρουμε τα προβλήματα που προέκυψαν. Μόλις αναλάβω θα εκκαθαρίσω πλήρως τα μητρώα του Ιδρύματος και τους εκλογικούς καταλόγους ώστε να μην προκύψουν νέα προβλήματα».

Παιδί μεταναστών στο Σουδάν, ο νέος πρύτανης εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα στη δεκαετία του 1950. Η οικογένειά του ήταν πολυμελής αλλά κατάφερε να σπουδάσει τον ίδιο και τα τρία αδέλφια του. Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακό και διδακτορικό στην Αγγλία. Διετέλεσε καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας. Είναι παντρεμένος και έχει τρεις γιους: ο ένας εργάζεται ως επαγγελματίας σεφ, ο άλλος εκπονεί τη διδακτορική διατριβή του στην Επικοινωνία στο Κέιμπριτζ της Αγγλίας και ο άλλος κάνει διδακτορικό στα Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Σέφιλντ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk