Ίκαρος στο Διάστημα

Ηλιακό ιστιοφόρο βάζει πλώρη για την Αφροδίτη

Η Ιαπωνική Υπηρεσία Εξερεύνησης Αεροδιαστήματος (JAXA) πανηγυρίζει την Παρασκευή για την επιτυχή αναχώρηση ενός «ηλιακού ιστίου» που θα ταξιδέψει στην Αφροδίτη κινούμενο με τη δύναμη του φωτός

Ηλιακό ιστιοφόρο βάζει πλώρη για την Αφροδίτη | tovima.gr

Η Ιαπωνική Υπηρεσία Εξερεύνησης Αεροδιαστήματος (JAXA) πανηγυρίζει σήμερα, Παρασκευή για την επιτυχή αναχώρηση ενός «ηλιακού ιστίου» που θα ταξιδέψει στην Αφροδίτη κινούμενο με τη δύναμη του φωτός.

Ο Ίκαρος, ένα μικρό σκάφος σε σχήμα δίσκου, ολοκλήρωσε την ανάπτυξη μιας τετράγωνης μεμβράνης με πλευρά 14 μέτρα, η οποία έχει συνολική επιφάνεια 200 τετραγωνικά μέτρα αλλά είναι τέσσερις φορές λεπτότερη από μια ανθρώπινη τρίχα και έχει μάζα μόλις μισού κιλού.

Αυτό το «ιστίο» θα προωθεί το σκάφος εκμεταλλευόμενο δύο δυνάμεις: Η πρώτη είναι η λεγόμενη «πίεση ακτινοβολίας», δηλαδή η πίεση που ασκούν τα φωτόνια της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας (τα φωτόνια δεν έχουν μάζα, παραδόξως όμως έχουν ορμή).

Η δεύτερη δύναμη είναι η πίεση που ασκεί στο ιστίο ο ηλιακός άνεμος, δηλαδή το συνεχές ρεύμα φορτισμένων σωματιδίων που ρέει από τον Ήλιο προς το εξώτερο διάστημα.

Στο απώτερο μέλλον, η τεχνολογία των ηλιακών ιστίων, η οποία μέχρι σήμερα έχει δοκιμαστεί μόνο σε γήινη τροχιά, θα μπορούσε να επιτρέψει ανέξοδα και γρήγορα διαπλανητικά ταξίδια, ελπίζουν οι Ιάπωνες μηχανικοί.

Ο Ίκαρος εκτοξεύτηκε στις 21 Μαΐου από το Διαστημικό Κέντρο Τανεγκασίμα της Ιαπωνίας μαζί με μια δεύτερη, ανεξάρτητη αποστολή, το δορυφόρο Ακατσούκι που θα τεθεί σε τροχιά γύρω από την Αφροδίτη.

Η ανάπτυξη του ιστίου ξεκίνησε στις 3 Ιουνίου και ολοκληρώθηκε με επιτυχία την Παρασκευή σε απόσταση 770.000 χιλιομέτρων από τη Γη, ανακοίνωσε η JAXA.

Για να ξεδιπλώσει την τεράστια μεμβράνη, ο κεντρικός δίσκος του Ίκαρου άρχισε αρχικά να περιστρέφεται. Λόγω των φυγόκεντρων δυνάμεων, τέσσερα «βαρίδια» που συγκρατούσαν τις άκρες τις μεμβράνης εκτινάχθηκαν προς τα έξω και άπλωσαν το ιστίο στο κενό του Διαστήματος.

Η υπηρεσία επιβεβαίωσε λίγο αργότερα ότι οι υπέρλεπτοι ηλιακοί συλλέκτες που έχουν ενσωματωθεί στο ιστίο άρχισαν να παράγουν ενέργεια.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk