Πέφτει το έλλειμμα και στα βιβλία του κράτους

Τα καλά νέα για τη μείωση του ελλείμματος που ανακοίνωσε προχθές η Τράπεζα της Ελλάδος με βάση τα στοιχεία του ταμείου του κράτους (έξοδα μείον έσοδα) επιβεβαιώθηκαν χθες και από τα στοιχεία (λογιστικά) που τηρεί το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού το πεντάμηνο Ιανουαρίου- Μαΐου περιορίστηκε στα 8,9 δισ. ευρώ από 14,6 δισ. ευρώ, δηλαδή υποχώρησε κατά 38,8%. Η εικόνα αυτή είναι καλύτερη από τα στοιχεία που έδωσε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Τα καλά νέα για τη μείωση του ελλείμματος που ανακοίνωσε προχθές η Τράπεζα της Ελλάδος με βάση τα στοιχεία του ταμείου του κράτους (έξοδα μείον έσοδα) επιβεβαιώθηκαν χθες και από τα στοιχεία (λογιστικά) που τηρεί το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού το πεντάμηνο Ιανουαρίου- Μαΐου περιορίστηκε στα 8,9 δισ. ευρώ από 14,6 δισ. ευρώ, δηλαδή υποχώρησε κατά 38,8%. Η εικόνα αυτή είναι καλύτερη από τα στοιχεία που έδωσε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Πάντοτε στα ελληνικά στοιχεία υπήρχε και θα υπάρχει μια διαφορά… Εδώ ακριβώς βρίσκεται το μεγάλο πρόβλημα, της αξιοπιστίας των στοιχείων που παρουσίαζαν τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις. Τα τελευταία χρόνια τα λογιστικά στοιχεία ήταν πάντοτε καλύτερα (σήκωναν δηλαδή «μαγείρεμα») από τα ταμειακά, με αποκορύφωμα το 2009, όταν η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εμφάνιζε το έλλειμμα γύρω στο 6% του ΑΕΠ (δηλαδή 15 δισ. ευρώ) όταν τα ταμειακά στοιχεία έδειχναν ότι ήταν υπερδιπλάσιο (31 δισ. ευρώ).

Η προσπάθεια που γίνεται τώρα, κάτω και από την πίεση των ελεγκτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ, είναι οι δύο μετρήσεις (η ταμειακή και η λογιστική) να προσεγγίσουν στην τελική γραμμή, αν όχι να ταυτιστούν. Οπωσδήποτε επιτρέπεται να υπάρχει μια μικρή διαφορά (απόκλιση), καθώς τα λογιστικά στοιχεία στηρίζονται και σε στατιστικές προσεγγίσεις ή δειγματοληπτικές μετρήσεις όπως π.χ. οι εισφορές ή το ύψος της περιουσίας των Ταμείων και άλλα μεγέθη που από μήνα σε μήνα μπορεί να αλλάξουν ή δεν έφθασαν στο Γενικό Λογιστήριο (π.χ. κάποιες πληρωμές).

Πάντως, σύμφωνα με τα λογιστικά στοιχεία τον Μάιο τα έσοδα του κράτους προ επιστροφής φόρων (ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις, επιστροφή φόρου εισοδήματος, κτλ.) αυξήθηκαν με ρυθμό 5,7%, ενώ τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού (μετά τις επιστροφές που περιορίστηκαν) αυξήθηκαν κατά 8,3%, σε σχέση με πέρυσι.

Ο στόχος όμως στο Πρόγραμμα Σταθερότητας είναι να αυξηθούν σε ποσοστό 11,7% και αυτό είναι δύσκολο να επιτευχθεί αν η οικονομία δεν ανακάμψει έστω και οριακά. Η υστέρηση σε σχέση με τις προβλέψεις εκτιμάται σε 620 εκατ. ευρώ. Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι η αύξηση των εσόδων με μικρότερο ρυθμό από τον προβλεπόμενο οφείλεται σε δύο λόγους:

1. Παρατηρείται έξαρση του λαθρεμπορίου (ποτά, τσιγάρα) λόγω της αυξημένης φορολογίας.

2. Ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές στρέφονται σε φθηνότερα προϊόντα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk