Φρενίτιδα και ραστώνη

Αν ο κ. Γιάννης Ραγκούσης βρει στο κατώφλι του ένα κουκλάκι με καρφίτσες, ας μην απορήσει. Κάποιος δημόσιος υπάλληλος θα του έχει κάνει βουντού. Ενώ η χώρα εισέρχεται στην πατροπαράδοτη περίοδο εθνικής παράλυσης, εκείνος αξιώνει από τους δημοσίους υπαλλήλους να κανονίσουν τις άδειές τους με τέτοιον τρόπο ώστε να είναι λειτουργικές όλες οι υπηρεσίες. Να υπενθυμίσουμε ότι από την ημέρα που ανέλαβε καθήκοντα ο υπουργός Εσωτερικών βάλθηκε να καταργήσει όλες τις επίσημες, καθιερωμένες κοπάνες.

Αν ο κ. Γιάννης Ραγκούσης βρει στο κατώφλι του ένα κουκλάκι με καρφίτσες, ας μην απορήσει.

Κάποιος δημόσιος υπάλληλος θα του έχει κάνει βουντού. Ενώ η χώρα εισέρχεται στην πατροπαράδοτη περίοδο εθνικής παράλυσης, εκείνος αξιώνει από τους δημοσίους υπαλλήλους να κανονίσουν τις άδειές τους με τέτοιον τρόπο ώστε να είναι λειτουργικές όλες οι υπηρεσίες. Να υπενθυμίσουμε ότι από την ημέρα που ανέλαβε καθήκοντα ο υπουργός Εσωτερικών βάλθηκε να καταργήσει όλες τις επίσημες, καθιερωμένες κοπάνες. Τις δεδομένες έξτρα άδειες που δεν γράφονταν σε βιβλίο, δεν χρειάζονταν ιατρική βεβαίωση. Επεχείρησε να καταργήσει τις «γέφυρες» ανάμεσα στις αργίες και στα Σαββατοκύριακα, προσπάθησε να καταργήσει την ξεχειλωμένη Μεγαλοβδομάδα. Είχαν δοθεί λοιπόν τα πρώτα σημάδια για τα μέτρα καλοκαιρινής πειθαρχίας, οπότε κανείς δεν μπορεί να πει ότι πιάστηκε εξαπίνης.

Η σχετική εγκύκλιος διατάζει να μη λείπει περισσότερο από το ένα τρίτο του προσωπικού από 1ης Ιουλίου ως και 15 Σεπτεμβρίου σε υπηρεσίες που έχουν καθημερινά πολλές συναλλαγές με τους πολίτες. Το τοπ τρία των δημοφιλέστερων προορισμών περιλαμβάνει τα νοσοκομεία, τα ΚΕΠ και τα ασφαλιστικά ταμεία. Για άλλες υπηρεσίες, πιο αδιάφορες ή που δεν συναλλάσσονται με το κοινό, θα υπάρξει σχετική ελαστικότητα. Αν δηλαδή οι άνθρωποι έχουν κανονίσει τα εισιτήρια και έχουν προχωρήσει σε οικογενειακές διευθετήσεις, δεν θα χρειαστεί να ακυρώσουν τα σχέδιά τους. Είπαμε όμως, η ελαστικότητα είναι σχετική: σε καμία περίπτωση η αναλογία εργαζομένωναδειούχων δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 50% του συνόλου του προσωπικού. Στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι οι προϊστάμενοι των διευθύνσεων διοικητικού προσωπικού θα πρέπει να φροντίσουν για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών καθ΄ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού ώστε οι απαιτήσεις των πολιτών να διεκπεραιώνονται εμπρόθεσμα.

Ο κ. Ραγκούσης δεν μοιάζει εξοικειωμένος με τη δημοσιοϋπαλληλική κουλτούρα. Υπάρχουν ωραιότατα παραδείγματα, όπως η αντίσταση στη μετακόμιση υπουργείων από ενοικιαζόμενα κτίρια του κέντρου σε ιδιόκτητα κτίρια σε μακρινές γειτονιές.

Λένε ορισμένοι υπάλληλοι ότι αν φύγουν από το κέντρο δεν θα μπορούν να κάνουν τα ψώνια τους. Οτι δεν υπάρχει απευθείας συγκοινωνία με το σπίτι τους. Αυτή τη δημοσιοϋπαλληλική κουλτούρα την καλλιέργησαν οι προκάτοχοι του υπουργού Εσωτερικών.

Είναι δύσκολο, αν όχι ακατόρθωτο, να αλλάξει το πνεύμα στον δημόσιο τομέα, πολλώ δε μάλλον όταν οι αυξημένες απαιτήσεις συνδυάζονται με περικοπές μισθών. Είναι μάλλον ατυχής η συγκυρία να ζητείται συνέπεια και αποτελεσματικότητα, να ζητείται η μετακίνηση των αδειών όταν έχει πετσοκοπεί το επίδομα αδείας. Δεν είναι τυχαίες κάποιες δηλώσεις στελεχών του υπουργείου που υπολογίζουν ότι εφέτος θα αυξηθούν οι αδικαιολογήτως απόντες και ότι γενικώς έχει πέσει η διάθεση για δουλειά.

Η εθνική κατάθλιψη δεν μοιάζει να απασχολεί τον υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος θέλει να συμμαζέψει ένα κράτος που υπολειτουργούσε από ιδρύσεώς του, εδώ και ενάμιση αιώνα. Ετσι εκτός από την εγκύκλιο για τις άδειες τίθεται σε εφαρμογή και η απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων. Μέσα στην τρέλα του καλοκαιριού θα επιχειρηθεί η καταμέτρηση όσων μισθοδοτούνται από τον προϋπολογισμό. Οσοι επιθυμούν να πληρώνονται από το Δημόσιο, από δήμους και ΝΠΔΔ θα πρέπει να συμπληρώσουν μια ηλεκτρονική σελίδα, που περιέχει τα προσωπικά στοιχεία, στοιχεία υπηρεσιακής κατάστασης και τίτλους σπουδών. Αυτό από μόνο του αρκεί για να δείξει ο κ. Ραγκούσης ότι έκανε δουλειά. Παρέλαβε άγραφο πίνακα και θα παραδώσει Ενιαία Αρχή Πληρωμής. Αν περιμένει να τον βαθμολογήσουν, έχει να δείξει έργο. Δεν είναι ανάγκη να μαστιγώσει περισσότερο τον δημόσιο τομέα με δεδομένες τις οικονομικές συνθήκες. Εχει άλλα τρία χρόνια μπροστά του για να ολοκληρώσει το όραμα- εκτός αν έχει λόγο να βιάζεται.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk