Στα πράγματα

Οι έλληνες μάνατζερ να δουν την κρίση ως ευκαιρία ανάπτυξης

Σε δύο- τρία χρόνια θα υπάρξουν σημάδια ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία, όπως εκτιμά ο πρόεδρος της Εταιρείας Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ) κ. Μ. Παγίδας, ενώ οι μάνατζερ πρέπει να δουν την κρίση ως ευκαιρία για να δώσουν νέα ώθηση στις εταιρείες που διοικούν.

Σε δύο- τρία χρόνια θα υπάρξουν σημάδια ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία, όπως εκτιμά ο πρόεδρος της Εταιρείας Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ) κ. Μ. Παγίδας, ενώ οι μάνατζερ πρέπει να δουν την κρίση ως ευκαιρία για να δώσουν νέα ώθηση στις εταιρείες που διοικούν.
– Πώς μια μικρή κίνηση του μάνατζερ μιας εταιρείας μπορεί να φέρει ένα μεγάλο αποτέλεσμα σε καιρούς κρίσης;

«Είναι γεγονός ότι σε καιρούς κρίσης η σημασία της ηγεσίας αυξάνεται. Ο ηγέτης οφείλει να διατηρεί θετική σκέψη, ώστε να εμπνέει όραμα, αισιοδοξία και ενεργητικότητα στους ανθρώπους της εταιρείας, να ενισχύει τις αυθόρμητες πρωτοβουλίες, τις μικρές αποφάσεις και τις βιωματικές ιδέες που δίνουν ζωή σε μια επιχείρηση και μπορούν, αν αξιοποιηθούν σωστά, να γίνουν φορείς μεγάλων αλλαγών. Οι επιχειρήσεις πρέπει να παρακολουθούν τις εξελίξεις. Να «οσμίζονται» τις αλλαγές που συμβαίνουν γύρω μας (π.χ. αγοραστική δύναμη των γυναικών). Να δημιουργούν προϊόντα για niche αγορές, για τον καταναλωτή τού σήμερα που θέλει να είναι διαφορετικός και όχι ίδιος με τον διπλανό του».

– Σε δύσκολες περιόδους, τι πρέπει να κάνει ο επιτυχημένος ηγέτης για να επιβιώσει η επιχείρησή του;

«Σε καιρούς κρίσης νιώθουμε επιτακτικά ότι πρέπει να κάνουμε κάτι ηρωικό, ότι πρέπει να πάρουμε αποφάσεις και να δράσουμε τώρα. Τις περισσότερες φορές θα πρέπει να αντισταθούμε σε αυτή την παρόρμηση και να αντιδράσουμε με ψυχραιμία. Να θέσουμε επί τάπητος όλα τα ερωτήματα, τους φόβους και τις αμφιβολίες, να έχουμε ξεκάθαρο όραμα και στόχους και να προετοιμαζόμαστε σωστά. Είναι σημαντικό ο ηγέτης αντί να υιοθετήσει αμυντική στάση μέσα από βραχυπρόθεσμα μέτρα (π.χ. περικοπές) να δει την κρίση ως ευκαιρία και να αξιοποιήσει τις συνθήκες που προσφέρονται για να δώσει ώθηση στην επιχείρηση που διοικεί. Να αναμορφώσει τα τμήματα της επιχείρησης ώστε να είναι πιο ευέλικτα και λειτουργικά με στόχο να κινητοποιήσει τις δυνατότητες των ανθρώπων και να προωθήσει την ανάπτυξη».

– Πόσο πιστεύετε ότι θα διαρκέσει η κρίση στην Ελλάδα και ποιες οι προοπτικές των μάνατζερ στη χώρα μας;

«Τα δημοσιονομικά μέτρα που ελήφθησαν δεν είναι αρκετά από μόνα τους για την έξοδό μας από την κρίση. Χρειάζονται επενδύσεις, καινοτομίες, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Ανήκω σε εκείνους που διατηρούν θετική σκέψη και πιστεύουν ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε με κοινή προσπάθεια, υπευθυνότητα και προσήλωση στον στόχο και ότι σε 2-3 χρόνια θα υπάρξουν σημάδια ανάκαμψης. Οι έλληνες μάνατζερ είναι άξιοι και ικανοί, με γνώσεις και εμπειρία- στοιχεία που θα μπορούσε η πολιτεία να αξιοποιήσει ακόμη και στη διοίκηση του δημόσιου τομέα».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk