ΕΚΤ και… Κίνα στηρίζουν το ευρώ

Ενα εντυπωσιακό κοκτέιλ από σημαντικές αποφάσεις και δηλώσεις υπέρ της ζώνης του ευρώ ήρθε την κρίσιμη στιγμή και στήριξε την καταρρέουσα εμπιστοσύνη των αγορών προς την Οικονομική και Νομισματική Ενωση. Ξεχώρισαν η απόφαση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ(φωτογραφία) να χορηγήσει απεριόριστες ποσότητες κεφαλαίων προς τις τράπεζες και να συνεχίσει να αγοράζει προβληματικά κρατικά ομόλογα, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος πτώχευσης χώρας-μέλους της ευρωζώνης, όπως και η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας να απορρίψει την προσφυγή για μπλοκάρισμα των 440 δισ.

Ενα εντυπωσιακό κοκτέιλ από σημαντικές αποφάσεις και δηλώσεις υπέρ της ζώνης του ευρώ ήρθε την κρίσιμη στιγμή και στήριξε την καταρρέουσα εμπιστοσύνη των αγορών προς την Οικονομική και Νομισματική Ενωση. Ξεχώρισαν η απόφαση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ(φωτογραφία) να χορηγήσει απεριόριστες ποσότητες κεφαλαίων προς τις τράπεζες και να συνεχίσει να αγοράζει προβληματικά κρατικά ομόλογα, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος πτώχευσης χώρας-μέλους της ευρωζώνης, όπως και η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας να απορρίψει την προσφυγή για μπλοκάρισμα των 440 δισ. ευρώ του Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Στη θετική μεταβολή του κλίματος συνέβαλαν και οι δηλώσεις του προέδρου του κρατικού συνταξιοδοτικού κεφαλαίου της Κίνας με περιουσία 114 δισ. ευρώ, Ντάι Ξιάονλονγκ, ότι έχει εμπιστοσύνη προς το ευρώ. Αντίθετα, ο κινέζος αξιωματούχος δήλωσε ότι ανησυχεί από το τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ. Το κοκτέιλ αυτό ήταν τόσο δυνατό ώστε έβαλε στο περιθώριο τις εκτιμήσεις του επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ ότι η Ευρώπη ενδεχομένως να μην καταφέρει να ξεπεράσει την κρίση χρέους χωρίς την αναδιάρθρωση των δανειακών υποχρεώσεων από ορισμένες υπερχρεωμένες χώρες, όπως η χώρα μας.

Η απόφαση της ΕΚΤ να χορηγήσει επιπλέον ρευστότητα στις παραπαίουσες αγορές κεφαλαίου και έτσι να ελαχιστοποιήσει τη ζημιά που έχει προκληθεί στο τραπεζικό σύστημα από την κρίση χρέους ήταν και ο καταλύτης που διέσωσε το ευρώ από μία ακόμη μεγαλύτερη πτώση.

Για πρώτη μέρα ύστερα από αρκετό χρονικό διάστημα οι επενδυτές έστρεψαν την προσοχή τους προς το ευρωπαϊκό νόμισμα και τις ευρωπαϊκές μετοχές. Το ευρώ έκανε ράλι ανεβαίνοντας ως τα 1,2134 δολάρια από τα 1,1979 δολάρια.

Επίσης τα χρηματιστήρια της Ευρώπης έκλεισαν με ισχυρά κέρδη κατά 1,20% η Φραγκφούρτη, κατά 2,03% το Παρίσι, κατά 3,72% η Μαδρίτη, κατά 2,53% το Μιλάνο, κατά 2,35% η Λισαβόνα και κατά 1% η Αθήνα. Αισιοδοξία επίσης έφεραν στους επενδυτές το άλμα των κινεζικών εξαγωγών κατά 48,5% τον Μάιο και τα καλά νέα από την αμερικανική αγορά εργασίας. Η Wall Street κέρδιζε γύρω στο 2,50% λίγο πριν από το κλείσιμο των συναλλαγών.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ στη συνέντευξη που έδωσε χθες ανακοίνωσε: πρώτον απεριόριστο δανεισμό 3μηνης διάρκειας για τις τράπεζες στους επόμενους μήνες του τρέχοντος έτους. Δεύτερον, ότι το πρόγραμμα της αγοράς κρατικών ομολόγων θα συνεχιστεί ώστε να εδραιωθεί η καταρρέουσα εμπιστοσύνη των επενδυτών προς τους τίτλους χρέους της ευρωζώνης και έτσι να βοηθηθούν οι υπερχρεωμένες χώρες να αποφύγουν την πτώχευση. Δεν έδωσε ωστόσο λεπτομέρειες ως προς τις αγορές και τη διάρκεια του προγράμματος αυτού. Και τρίτον, ότι τα βασικά επιτόκια δανεισμού του ευρώ θα παραμείνουν στο 1%.

Προσπάθησε επίσης ο κ. Τρισέ να υποβαθμίσει τη δραματική διάσταση των απόψεων που υπάρχει εντός του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ ως προς την ανορθόδοξη αυτή νομισματική κίνηση. Αφού εξήγησε ο πρόεδρος της ΕΚΤ ότι η απόφαση αυτή ήταν αναπόφευκτη μετά το πάγωμα των συναλλαγών στις πιστωτικές αγορές τον περασμένο μήνα (6-7 Μαΐου), υπογράμμισε ότι «πιστεύουμε, τουλάχιστον ως σήμερα που μιλάω, ότι πρέπει να συνεχίσουμε πάνω σε αυτή την απόφαση » και κατέληξε επισημαίνοντας ότι «υπάρχει ένα νόμισμα, υπάρχει μια Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, υπάρχει ένα Διοικητικό Συμβούλιο και…υπάρχει μια απόφαση».

Επισημαίνεται ότι η απόφαση για την αγορά των προβληματικών κρατικών ομολόγων αποτελούσε μέρος του πακέτου διάσωσης των 750 δισ. ευρώ. Η ΕΚΤ προκειμένου να αποτρέψει τον κίνδυνο ενός καταστροφικού παγώματος στις αγορές ομολόγων των ασθενών οικονομιών της ευρωζώνης και κυρίως της χώρας μας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, με σοβαρότατες οικονομικές συνέπειες, αποφάσισε να προβεί σε αγορές του χρέους.

Ωστόσο η απόφαση αυτή δεν πάρθηκε με μεγάλη πλειοψηφία. Αρκετοί ευρωτραπεζίτες αρνήθηκαν φοβούμενοι ότι η κίνηση αυτή θα αναζωπυρώσει τον πληθωρισμό και ότι θα επιβραβεύσει την ανεύθυνη δημοσιονομική συμπεριφορά της Ελλάδας και των άλλων χωρών του Νότου. Σημειωτέον ότι ο σφοδρότερος πολέμιος της απόφασης είναι ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας (Βundesbank) Αξελ Βέμπερ και υποψήφιος για την προεδρία της ΕΚΤ μετά το τέλος της θητείας Τρισέ.

Ενώ το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» έγραψε μάλιστα ότι σύμφωνα με πηγές του στην Βundesbank το πρόγραμμα αυτό έγινε για να ξεφορτωθούν οι γαλλικές τράπεζες τα προβληματικά ελληνικά κρατικά ομόλογα. Αρνήθηκε πάντως ο κ. Τρισέ ότι η απόφαση αυτή απειλεί τη σταθερότητα των τιμών, προσπαθώντας να εξηγήσει τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ της πολιτικής της ΕΚΤ και της ποσοτικής χαλάρωσης (quantitative easing) που ακόμη ακολουθούν η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας και η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), το πρόγραμμα της οποίας τερματίστηκε στα τέλη του περασμένου Μαρτίου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk